Гледах снощи късно, повторението на един от вечерните новинарско-коментарни блокове на една телевизия. Бяха поканили специалист по обезвреждане на взривни вещества, който дори беше донесъл макет на такава мина, като тези, които в завода са обработвали. Човекът обясни, напълно разбираемо (като за идиоти), че следва подобни боеприпаси да се унищожават единствено, чрез контролирано взривяване, а не чрез обезснарядяване (ако не бъркам термина). Понеже имали мините вграден взривател и единственият начин да се извади той е - да се наруши външната обвивка на мината (тя прилича на метално шише) по механичен начин. Т.е. да се разреже корпуса, или по друг начин да се счупи, отвори. Но рискът да вземе да гръмне при такава процедура е огромен и по тази причина - просто не се прави. Човекът каза, че специалист по обезвреждане на взривни вещества - никога не би се навил да утилизира (т.е. да разглобява) мина, защото шансът да се случи каквото се случи всъщност е огромен.
Другият гост беше Григор Лилов. Лилов поясни, че такива опасни неща се правят у нас, защото веднъж се взимат парите по договор да унищожим нечии боеприпаси. Но
втори път, ако се разглобят ей такива боеприпаси като тези мини, а не се взривят контролирано - металът по тях се продавал и носел мнооого сериозна печалба. Спрегна цена на лондонската борса човекът.
Специалистът по взривни вещества каза, че такива като него и колегите му са много скъпо платени кадри и не се намират под път и над път (нормално). И , че да наемеш за извършването на такава дейност хора, които са минали някакъв елементарен инструктаж е просто престъпно. Каза, че ако са екип 10 човека, 9 от които са спецове като него - стига и един дето да не е спец, че да ги избие всички и да вдигне цеха във въздуха. Отново подчерта, че никой с квалификация за тази дейност, не би се съгласил да отваря противопехотни мини баш ръчно т.е. да ги разглобява. А хората, които са станали на пепел - са правили именно това, на три смени, без да имат дори подходящи инструменти за минимизиране на риска, нито са имали достатъчно познания за тази дейност, били са пришпорвани и преуморени за капак, което е вдигнало в пъти риска за грешка и фал. И такъв се се случи.
Лилов, също така каза, че по всички подобни случаи които имаше у нас - материалите по делата са с гриф "секретно" т.е. никой освен заинтересованите (и виновните за тези фалове) - няма достъп до тази информация. Колко удобно нали. Това, ако не е държавна протекция за прикриване на престъпления и безобразия по тези случаи - не знам какво друго да е. Оказа се (пак според него), че не е и законно такива боеприпаси да се обезвреждат, чрез разглобяване. Т.е. това се прави извън правилата, които самата държава е въвела за тези неща. Сефте...
И на фона на тази поредна трагедия - пак се замислям за изборите на 5-и. Замислям се кого/кои имам "избора" да избера. И като ги избера - как пак никакъв последващ контрол няма от моя страна по дейността им. Освен ако не броя за "контрол" да си живея по улиците скандирайки и мятайки павета по същите целогодишно. От което на тях не им дреме де, дори и да го направя. И когато и аз и вие сме недоволни от живота си, от това как функционира всичко в държавата ни - ей тия същите муцуни дето го "избираме" ни обясняват важно-важно, че ние сме си виновни за положението, ние не сме мислили кого избираме и ся...хак да ни е. С което никак, ама никак не мога да се съглася. Защото, когото и да съм избрала, каквато и да му е била читава програмата на хартия предизборно - докопа ли се до власт - прави си каквото си иска, а аз само мога безсилно да седя, да гледам и дотам... Не съм изисквала.
Как
точно, по какъв механизъм да изисквам от тия да си свършат работата?!Не си я вършат работата 4 години, ОК, просто не гласувам пак за тях, гласувам за друг, като го избера - той прави баш същото като предишните и аз "копче" не мога да му кажа. Съдебната ни система - също. Дали не иска, дали не може и тя - вече наистина не знам. За това предприятие дето вече го няма на лицето на земята и е гърмяло и през 2010-а - все още не е приключено делото бе хора! Няма осъден, наказан за случилото се, няма и да има някога според мен. Е, като е така - този собственик и аверите му по разни ключови местенца в държавата, кое да ги накара да спрат с безобразията си? Кой да озъпти алчността им, която задоволяват по опасен за други хора начин? Аз ли да го направя? Лично? В качеството си на каква? С какви правомощия? Искам, ама не мога. Тези дето могат - не искат. Аз нямам механизъм да ги накарам най-после да "проискат"... И ей така си "живеем" вече м'найсе години всички. Тези, които засега оживяхме де, ама я наводнение, я някой "богопомазан" шофьор, я някой пожар в обществена сграда, която е обезопасена само на хартия ни дебне и нас. Важното е да не забравяме, че НИЕ сме си виновни да е така. Дамммм.
И това като го прочетох - тотално ми кипна...млякото.
http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%9D%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%9B%D0%BE%D0%BC_l.n_i.112767_c.22.html#.VC6J-slVJcp"Не винете държавата за Горни Лом... "Моля?!!!
Кого да виним тогава бе клоун такъв?!!! МВР се било ОПИТАЛО два пъти да вземе лиценза на фабриката... Миличките те, ми да поплачем за тяхната невъзможност да го вземат тоя лиценз тогава! МВР не са ли част от държавата пардон? Или аз нещо съм се объркала пак по повод кое на кого е отговорност и чия е вината при издънка? Собствениците - нарушители ни подлежат ли на контрол и санкции от страна на държавата и всичките й институции на тази държава? Не са ли длъжни да извършват каква да е дейност съобразно правилата наложени от същата тази държава? Чия е вината, че са можели да работят ИЗВЪН държавните правила, ако не на държавата бре?! Баси безочието за пореден път! Поне днес замълчете бе изроди с изродите ви!