0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Правила има, колкото искате.
Комплексно е всичко.Както се казва рибата се вмирисва от главата.
Първо се започва със спазване на правилата на труд от страна на началника.Има ежедневен инструктаж, който не трябва да е проформа.Има специални дрехи и обувки за труд, има много неща.
От своя страна мога да говоря и много за безхаберието на работника, защото съм се сблъсквала с него.Защото ти купуваш специални дрехи и обувки, а нашия 'щот му било топло тръгнал по джапанки, докато се полага асфалт.
И контролиращия орган, там е ад.Те живеят, за да им дават подкупи, за да търсят измислени нарушения, и да си затварят очите пред истинските.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Ето, тези са проверявани, откривани са проблеми, санкционирани са, НО не са затворени докато не си оправят проблемите. ЗАЩО? Вероятно намерените нарушения, според техния си правилник, не са били достатъчно основателни, че да ги затворят на момента.

не.

най-вероятната българска причина е, че собствениците са си платили комуто трябва, за да не ги закачат. дали в брой, дали срещу други услуги....

в 90% от случаите в България това е отговорът на твоето ЗАЩО?.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
И това чудо ще бъде за три дни! Още в понеделник, денят след изборите, никой няма да говори за тях, никой няма да пита "защо", никой няма да се интересува как ще преживеят не само почернените семейства, но и всички така ухажвани по време на избори. Ще забравят!
И ние ще забравим! До другата трагедия, когато пак ще се питаме къде е държавата и защо не осъществява функциите си на контрол и наказание. Дотогава ще се се самозаблуждаваме, че "живеем" изобщо, а не че живеем в бяла цивилизована държава.

Винаги съм се чудила какъв дебил трябва да си, та да се къпеш в лукс на гърба на хората, които ти изкарват хляба. Как живееш в синхрон със себе си, след като си подхвърлил едни 250лв. за месечен труд, с които твоите работници ще мизерстват до следващо заплащане? А в същото време на теб и дневните ти дори са в пъти повече. Да имаш възможност да даваш, а да не го правиш, защото твоят лукс е по-важен от нормалното и що-годе достойно съществуване на тези, които ти вършат черната работа? ... Наивна съм, знам, не ми го казвайте.
*

jam

• *
  • 14924
http://www.monitor.bg/article?id=445229

тук пише доста за това кои са собствениците, какви са им топлите връзки с властта и как са възнаграждавали себе си и работниците си.

това е, скъпи сънародници. бананова република и потосмукачна система от тип "зората на капитализма". нищо добро или друго не ни очаква.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Гледах снощи късно, повторението на един от вечерните новинарско-коментарни блокове на една телевизия. Бяха поканили специалист по обезвреждане на взривни вещества, който дори беше донесъл макет на такава мина, като тези, които в завода са обработвали. Човекът обясни, напълно разбираемо (като за идиоти), че следва подобни боеприпаси да се унищожават единствено, чрез контролирано взривяване, а не чрез обезснарядяване (ако не бъркам термина). Понеже имали мините вграден взривател и единственият начин да се извади той е - да се наруши външната обвивка на мината (тя прилича на метално шише) по механичен начин. Т.е. да се разреже корпуса, или по друг начин да се счупи, отвори. Но рискът да вземе да гръмне при такава процедура е огромен и по тази причина - просто не се прави. Човекът каза, че специалист по обезвреждане на взривни вещества - никога не би се навил да утилизира (т.е. да разглобява) мина, защото шансът да се случи каквото се случи всъщност е огромен.
Другият гост беше Григор Лилов. Лилов поясни, че такива опасни неща се правят у нас, защото веднъж се взимат парите по договор да унищожим нечии боеприпаси. Но втори път, ако се разглобят ей такива боеприпаси като тези мини, а не се взривят контролирано - металът по тях се продавал и носел мнооого сериозна печалба. Спрегна цена на лондонската борса човекът.

Специалистът по взривни вещества каза, че такива като него и колегите му са много скъпо платени кадри и не се намират под път и над път (нормално). И , че да наемеш за извършването на такава дейност хора, които са минали някакъв елементарен инструктаж е просто престъпно. Каза, че ако са екип 10 човека, 9 от които са спецове като него - стига и един дето да не е спец, че да ги избие всички и да вдигне цеха във въздуха. Отново подчерта, че никой с квалификация за тази дейност, не би се съгласил да отваря противопехотни мини баш ръчно т.е. да ги разглобява. А хората, които са станали на пепел - са правили именно това, на три смени, без да имат дори подходящи инструменти за минимизиране на риска, нито са имали достатъчно познания за тази дейност, били са пришпорвани и преуморени за капак, което е вдигнало в пъти риска за грешка и фал. И такъв се се случи.

Лилов, също така каза, че по всички подобни случаи които имаше у нас - материалите по делата са с гриф "секретно" т.е. никой освен заинтересованите (и виновните за тези фалове) - няма достъп до тази информация. Колко удобно нали. Това, ако не е държавна протекция за прикриване на престъпления и безобразия по тези случаи - не знам какво друго да е. Оказа се (пак според него), че не е и законно такива боеприпаси да се обезвреждат, чрез разглобяване. Т.е. това се прави извън правилата, които самата държава е въвела за тези неща. Сефте... :?

И на фона на тази поредна трагедия - пак се замислям за изборите на 5-и. Замислям се кого/кои имам "избора" да избера. И като ги избера - как пак никакъв последващ контрол няма от моя страна по дейността им. Освен ако не броя за "контрол" да си живея по улиците скандирайки и мятайки павета по същите целогодишно. От което на тях не им дреме де, дори и да го направя. И когато и аз и вие сме недоволни от живота си, от това как функционира всичко в държавата ни - ей тия същите муцуни дето го "избираме" ни обясняват важно-важно, че ние сме си виновни за положението, ние не сме мислили кого избираме и ся...хак да ни е. С което никак, ама никак не мога да се съглася. Защото, когото и да съм избрала, каквато и да му е била читава програмата на хартия предизборно - докопа ли се до власт - прави си каквото си иска, а аз само мога безсилно да седя, да гледам и дотам... Не съм изисквала.  8O  Как точно, по какъв механизъм да изисквам от тия да си свършат работата?!Не си я вършат работата 4 години, ОК, просто не гласувам пак за тях, гласувам за друг, като го избера - той прави баш същото като предишните и аз "копче" не мога да му кажа. Съдебната ни система - също. Дали не иска, дали не може и тя - вече наистина не знам. За това предприятие дето вече го няма на лицето на земята и е гърмяло и през 2010-а - все още не е приключено делото бе хора! Няма осъден, наказан за случилото се, няма и да има някога според мен. Е, като е така - този собственик и аверите му по разни ключови местенца в държавата, кое да ги накара да спрат с безобразията си? Кой да озъпти алчността им, която задоволяват по опасен за други хора начин? Аз ли да го направя? Лично? В качеството си на каква? С какви правомощия? Искам, ама не мога. Тези дето могат - не искат. Аз нямам механизъм да ги накарам най-после да "проискат"... И ей така си "живеем" вече м'найсе години всички. Тези, които засега оживяхме де, ама я наводнение, я някой "богопомазан" шофьор, я някой пожар в обществена сграда, която е обезопасена само на хартия ни дебне и нас. Важното е да не забравяме, че НИЕ сме си виновни да е така. Дамммм.

И това като го прочетох - тотално ми кипна...млякото. http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%9D%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%9B%D0%BE%D0%BC_l.n_i.112767_c.22.html#.VC6J-slVJcp

"Не винете държавата за Горни Лом... "Моля?!!!  8O Кого да виним тогава бе клоун такъв?!!! МВР се било ОПИТАЛО два пъти да вземе лиценза на фабриката... Миличките те, ми да поплачем за тяхната невъзможност да го вземат тоя лиценз тогава! МВР не са ли част от държавата пардон? Или аз нещо съм се объркала пак по повод кое на кого е отговорност и чия е вината при издънка? Собствениците - нарушители ни подлежат ли на контрол и санкции от страна на държавата и всичките й институции на тази държава? Не са ли длъжни да извършват каква да е дейност съобразно правилата наложени от същата тази държава? Чия е вината, че са можели да работят ИЗВЪН държавните правила, ако не на държавата бре?! Баси безочието за пореден път! Поне днес замълчете бе изроди с изродите ви!  :x
« Последна редакция: Октомври 03, 2014, 14:45:25 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

jam

• *
  • 14924
JBrul,

от прочетеното до тук и аз оставам с твоя извод. собствениците на този завод (и техните собственици) просто са си наемали пушечно месо.

От трагедия до трагедия живеем. И собствениците имат загуба и тяхното дете ще расте без баща. Слънчице, което днес навършва три годинки без тати.  Виновни няма да има никога за тази трагедия, както е нямало никога в Бг.
[/url][/url]
*
Вени, уважавам съпричастието ти към семейството собственици. Но те не са равнопоставени в трагедията си с работниците, както твърдиш. Години наред са имали пари, власт и влияние да поддържат и смитат под килима проблемите, довели до трагедията. Работниците са умрели от глад и с вързани ръце, без избор и без изход.

Че собствениците са решили да не осигурят прилични заплати и нормален поминък за такъв труд е грозно и безсъвестно. Но да са си играли така с живота на хората е престъпление.
*
Има ли загинал в нечие семейство - все е голяма трагедия за близките. Детето на собственика обаче, за да бъде там...това ме навежда на мисълта, че самият собственик - не си е давал сметка за огромния риск, който носи тази работа, така извършвана на това място. А той пък уж е наистина специалист по въпроса, професор бил пишат по разните издания... Ако е допускал за възможно случилото се - не би пуснал там детето си, или кой да е свой близък. Аз поне - не бих.

Това е като народната приказка "Един път стомна за вода, втори път стомна за вода...." знаете я. И смисълът ви е ясен. Като правиш глупости и ти се размине сакатлъка толкова пъти - явно пък започваш да вярваш, че не правиш чак такива глупости.  :? Нещо като редовен секс с много партньори без презерватив, ама все не лепваш СПИН и хепатит Ц, докато един ден...

Проблемът за мен е обаче, че такива хора имат право и възможност сами да преценят колко и дали изобщо постъпват глупаво и опасно, или не. Пак да попитам. КЪДЕ е държавата в тези ситуации и как така да не виним държавата за случилото се бе?!! И за детето на собственика на фабриката я виня аз тази държава. Ако му беше "набила шамарите" на него както и когато трябва - и неговото дете и чуждите деца и родители да не са сега на пепел...
Говори се, че (няма как да го твърдя), че работниците са били осигурявани само на минимума (масова практика у нас), но на ръка - са получавали хубави (особено за региона) пари. За да ги получат обаче - трябвало е да работят без съответното защитно облекло, без нужните машини и инструменти и при такива условия на труд - да изпълняват непосилни норми, непосилни дори за цех с перфектно оборудване. Т.е. едни хора са били стимулирани да работят "самоубийци" и нарушители на още куп закони за какво ли не, защото ако не го правят - пари за тях няма. Читави пък - съвсем. Освен шефовете на смените - всички други не са имали и бегла квалификация за този вид дейност. Имали са толкова, колкото ако ние с вас решим да обезвреждаме боеприпаси и някой дето има хабер от тази дейност - за един час ни обясни как става това.

Вени, съжалявам че лично го преживяваш. Но за мен собственикът на този завод - следва да лежи доживот, въпреки личната си загуба. НО не само той, а всеки по "веригата", който е следвало да упражнява контрол върху дейността му, да спре същата, като е такава и пр. Това е убийство, при това масово и предотвратимо. Цял ден ме дразнят медиите с определението "инцидент". Инцидент е, ако аз готвя, изпусна си лъжицата с която разбърквам яденето и при рефлекторен опит да я хвана да не падне на пода - бутна отгоре си тенджерата с вряща храна.  ТОВА не е инцидент, това е убийство, предизвестено. Просто кога "ще се нулира таймера" - не е било ясно с точност за ден и час. Но е било сигурно, че ще се случи.

Има ли загинал в нечие семейство - все е голяма трагедия за близките. Детето на собственика обаче, за да бъде там...това ме навежда на мисълта, че самият собственик - не си е давал сметка за огромния риск, който носи тази работа, така извършвана на това място. А той пък уж е наистина специалист по въпроса, професор бил пишат по разните издания... Ако е допускал за възможно случилото се - не би пуснал там детето си, или кой да е свой близък. Аз поне - не бих.
Ето това и аз не мога да си обясня от както се разбра, че и един от собствениците е бил вътре. Давали ли са си въобще сметка тези хора какво вършат?
*
Според мен, нещо сериозно се е объркало, не е като да е гръмнала една мина.
Що са плащали ниски заплати хич не се чудя, ясно ми е, но защо не са осигурили максимална безопасност, просто не разбирам. Също ми е непонятно как там нещо не е наред и те имат предписание, а не да са затворени. Това да не е хранителен магазин, в който примерно някой термометър на хладилник не работи(не самия хладилник). Има доста виновни и аз също смятам, че всички трябва да бъдат съдени и да излежават ефективно.
*
Ето това и аз не мога да си обясня от както се разбра, че и един от собствениците е бил вътре. Давали ли са си въобще сметка тези хора какво вършат?

Ако бяхме аз и ти и си давахме сметка...дали ти би пуснала там Жорко, или аз Дани там? Това са високорискови дейности, дори при най-доброто оборудване и при най-квалифицирания и добре платен персонал апропо. ВИНАГИ има риск да стане нещо такова, дори при перфектно изпълнени норми и предписания за безопасност - факт. То затова и спецовете в областта - взимат луди пари, защото този риск влиза в цената. Ако аз притежавам такава фирма да ти кажа и да съм най-съвестната на света в дейността си - не бих допуснала детето ми да припари там, та дори собственият ми офис няма да е наблизо. Това си е опасна работа просто.

Става стотици пъти по-опасна обаче, когато се върши извън и в разрез с каквито и да било елементарни правила и норми за безопасност. Млатели с чукове противопехотни мини, че да им отделят взривателя от метала, че метала да се продава... То не е за коментар даже.

Напълно споделям мнението на м-и. Ма какви предписания бре? Да не е магазин това,  или фабрика за захарен памук ?! Докато всичко не е по конец там - хлопват им кепенците и точка. Предписания?!!!  8O 8O 8O Не са ги хлопнали обаче, но "да не виним държавата" за случката. Брех! Ми кого да виним тогава? Кой не е хлопнал кепенците когато е трябвало и не го е направил все пак? Аз ли? И собственикът е по-малко виновен от държавните звена имащи отношение според мен лично. Той си е гонил парите, заслепен, алчен, неадекватен, подценил риска...това е един човек. И един човек винаги може да се огелпи по разни причини. Затова има измислени куп контролни органи, за да са коректив на самозабравили се и оглупели граждани. Но те не само не са му били коректив, ами са му "опнали чадър" на глупостите дето е вършил. С години! Та са не само солидарно виновни, ами и по-виновни от него в моите очи.

Детето на собственика обаче, за да бъде там...това ме навежда на мисълта, че самият собственик - не си е давал сметка за огромния риск, който носи тази работа, така извършвана на това място.

Снощи с мъжа ми мислихме дали не е постановка да се скрие детето, ама надали...Много романи чета напоследък, но и аз недоумявам кой би си пуснал детето на това място, ако е било толкова опасно. Говорим, ако не е работник с вързани ръце и нямаш друг шанс за препитание.

Вени, съжалявам че лично го преживяваш. Но за мен собственикът на този завод - следва да лежи доживот, въпреки личната си загуба. НО не само той, а всеки по "веригата", който е следвало да упражнява контрол върху дейността му, да спре същата, като е такава и пр. Това е убийство, при това масово и предотвратимо.

Не споря, трябват наказания и да има наказани. На бащата не съчувствам, той го изградил този завод, уж преподавател, знаел е как се правят нещата. Просто ми е мъчно за съученичката ми, която беше мило, емпатично и прекрасно момиче. ЗАщото аз съчувствам на съученичката, на нея, на милото момиче, което познавах, на загрижената майка, която познавах след това, не на бизнес дамата и изрусената *****както я наричат в някои коментари. Понякога е възможно да направиш разграничение. Все едно чета за Ирина от "Тютюн" ама нов вариант.
[/url][/url]
*
Вени, познаваш ме, не ми е такъв начина на мислене, а и такива коментари не съм чела за съученичката ти, но аз и избягвам да ги чета (мисля, че е една красива и млада руса жена, по ТВ я видях в някакви кадри). Аз лично й съчувствам за загубата, не я намирам за виновна за случа, а за жертва на същия като всички други жертви.
На бащата - като родител съчувствам, защото сам си уби детето, като гражданин - искам да търка наровете доживот, защото заради неговата глупост, алчност и каквото е там - много семейства са почернени сега.

Но пак да си върна "на моето" - най-крива ми е ЛИПСВАЩАТА държава!!! И понеже си отскоро навън и все още добре помниш и разбираш какво е тук - няма да ти обяснявам разликите между Канада и тук в това отношение, понеже са ти ясни. Днес цяяял ден, тия дето уж си прекратиха кампанията, драпат за още гласове в неделя на гърба на хорската трагедия... Просто са "очарователни".  :?

Вени, познаваш ме, не ми е такъв начина на мислене, а и такива коментари не съм чела за съ

Но пак да си върна "на моето" - най-крива ми е ЛИПСВАЩАТА държава!!! И понеже си отскоро навън и все още добре помниш и разбираш какво е тук - няма да ти обяснявам разликите между Канада и тук в това отношение, понеже са ти ясни. Днес цяяял ден, тия дето уж си прекратиха кампанията, драпат за още гласове в неделя на гърба на хорската трагедия... Просто са "очарователни".  :?

Чух аз за Бойко някакви неща, но не съм била свидетел. Преразкажи в стил Джей, какво се случва на политическата сцена след взрива :)
[/url][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
....... Вероятно намерените нарушения, според техния си правилник, не са били достатъчно основателни, че да ги затворят на момента. Това би следвало да се промени, тези правилници трябва да се пренапишат и инспекторите да имат повече правомощия, а не само да си пишат разни хартийки и после пак същото.

Боби, ако беше така, да, нека търсим вина в правилниците, но за съжаление не е така :(
Знаеш ли как е в милата ни родина, и законите и правилниците ни са както трябва, но тези които ги прилагат не са... Този собственик просто е давал подкупи, за да му пишат тези хартийки, а не да го затворят, защото са имали пълно основание за това.
Лично аз не вярвам, че някой ще си сложи подписа под подобно нарушение, но няма да ги затвори, ако може. И ще ти кажа защо не го мисля. Не е, защото не вярвам, че има подкупи, напротив знам, че има, Но смятам, че ако са били подкупени, просто нямало да бъдат "открити" нарушения. Какъв идиот трябва да си да си сложиш подписа, че знаеш за нарушение, за което би трябвало да ги затвориш и да си вкараш сам главата в торбата. То всъщност това поне ще се разбере, понеже има санкции и се знае за какво са били.  Също и ще се разбере в хода на делото какви са правомощията на въпросните инспектори, та не искам да спекулирам с това, понеже и аз не съм запозната.

Жбрул, все пак МВР не могат просто да си отнемат лицензи, не са те решаващата инстанция. Абсолютно съм съгласна с теб, както и писах вече, че става дума за подценяване на риска и че проблема е, че е дадена тази възможност да бъде подценен.

П.П. Малко се спекулира със заплатите, понеже аз вчера с ушите си чух от работник, че са взимали и по 1000лв на месец, зависело от вида на работата, понеже са на норма, не на заплата. Но в последно време били някакви кофти мини, дето отнемали повече време и взимали около 350- 400лв..Може и това да е проблем, понеже са бързали да направят повече, за да получат повече пари.

*
Вени, няма нищо за преразказване. НИЩО ново не се случва у нас. Не съм чула/ чела за проява на Бойко по тоя казус, някаква впечатляваща... Вечерта след взрива - видях Миков, вече беше на мястото и хлипаше и обясняваше как за тях кампанията приключила от уважение налЕ... Всички партии с достъп до медии - също казаха, че отменяли предизборните си веселби. Но дотам - просто няма аху-ихи.
Ако мислиш, че в деня на национален траур, който и да било от помиярите драпащи да се пласират в следващото НС спряха да обикалят студиата на телевизиите и да спрягат в предизборните си братвежи тази трагедия - грешиш. Чуден повод видяха да обясняват как то така, щото държава - няма, ама като изберем тях - държава вече ще има. В онзи смисъл дето по-горе визирах щяло да я има. Вкл. представители на вече управлявали ни партии това разправяха, което не е просто цинизъм, ами...ще спестя точната дума.

И обществото не е наистина потресено и покрусено от случката. Просто то свикна на трагедии, както редовно битото дете - свиква да го бият и вече не се впечатлява от поредния побой. Регистрира, че такъв се е случил пак и дотам. Днес имаше повече раздразнени хора от промяната в ТВ-програмите, заради траура, отколкото бесни на отговорните за този случай. Иначе, поне има единодушие по един въпрос - че няма да има никой осъден и понесъл каква да е отговорност за тези 15 убити и трагедията за техните семейства. Тук поне сме всички "на една вълна".

Абееее...хубаво направихте, че заминахте, друго не мога да ти кажа.

*
П.П. Малко се спекулира със заплатите, понеже аз вчера с ушите си чух от работник, че са взимали и по 1000лв на месец, зависело от вида на работата, понеже са на норма, не на заплата. Но в последно време били някакви кофти мини, дето отнемали повече време и взимали около 350- 400лв..Може и това да е проблем, понеже са бързали да направят повече, за да получат повече пари.
Боби, точно нормата е един от основните проблеми според мен, наред с липсата на адекватен контрол. Зловещо е да се обвързва възнаграждение с количество продукция във високо рисково производство. И ако един неквалифициран и притиснат от безпаричие човек няма капацитета да оцени реално, а и да има няма друг избор, то ръководителите несъмнено са знаели какво се случва и как са формирали заплатите на служителите си. Тук не става дума да налепиш етикети на 500 вместо на 200 буркана в консервена фабрика. Целия трудов стаж на родителите ми мина в голям химически завод, където рисковете и последиците при евентуален сакатлък са съизмерими с това, което се случи в Горни Лом. Не знам дали от времето, морала на хората или комбинация от двете, но тогава цялото производство се изпъваше шпиц не пред директорите, а при проверки от пожарната и компромиси с нищо не се правеха. И неслучайно работеха на намалено работно време, 'щото не може да работиш с нефтопродукти и инсталации под налягане и да си неадекватен. Та когато има правила (а такива със сигурност има) и те се спазват рискът съществено намалява.   
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Съгласна съм, че не би трябвало заплатата на тези хора да зависи от някаква норма. Но ето че и за това правила няма.

*
На село, съседите ми (дето сме си някаква рода), та съпругата на собственика на имота почина когато аз бях дете. И когато единствената им дъщеря беше дете. Смътно си спомням, но да кажем 87-а година да е било. Соня е 2 години по-голяма от мен, беше на 9 когато майка й почина. Майката беше на 33 тогава, спомням си я много ясно и до днес.
Та тази жена почина след авария в "Арсенал" - Казанлък. Мисля, че общо трима души загинаха тогава, не на място, били са с над 60-70% изгаряния - никакъв шанс да оцелеят и днес да беше. Причините за инцидента - не ги знам, винаги ми е било неудобно да разпитвам съседите си за тези неща, по обясними причини, а и те какво знаят реално предвид, че беше соц...каквото са им казали. Причината може да е била, че просто това е едно високорисково производство, в което и най-дребна грешка, преумора, разсеяност - води до взрив.

Знам друго обаче. Че де що е имало отговорен другар по веригата, при този случай - яко опра пешкира, за назидание на наследниците си на поста. Това първо. Второ, съседът м оставайки самотен баща - едно, че получи веднага назначение за работа в чужбина, второ че получи сериозно за онова време финансово обезщетение, за да може да се погрижи адекватно за детето си. Малко лирично отклонение, но жената която сега му е съпруга и на която внучката му казва "бабо" е жената, която е наел да гледа Соня (дъщеря му), след смъртта на майка й , докато той бачкал в чужбина. Решават да станат семейство, Тинка (така се казва сегашната му съпруга), отгледа като свое дете дъщеря му, която много я обича и уважава и я нарича "мамо Тинче". Щерка й (на Соня) си й казва "бабо" и още по детски не разбира как майка й имала две майки...

Разказвам го, защото - трагедии се случват. Винаги са се случвали. Хората някак ги преодоляват и дори успяват да живеят живота си нормално, та и добре след тях. Но има разлика в поетата отговорност тогава и сега. Сега - тя не е поета и няма да бъде поета от никого. Тогава, в цялото безумие на комунистическата държава - това не беше допустим вариант просто. Не беше допустима да измрат 15 души и след 2 дни дори вече да не се отваря дума по въпроса. Вие сещате ли се за Аспарухово? Тази година беше, преди месеци беше... Виновни, наказани, обезщетени? Чухте ли такова нещо? Няма ли отговорност за делата - няма ред, няма държавност. Нищо няма!

Ама да ви кажа...докато пиша ми върви НОВА за фон. Предаването на Милен Цветков върви, обсъждат дали журналистите имали уважение към трагедията на хората, дали не прекаляват с "отразяването"... Не слушам внимателно, в един момент се спряга "журналистическата етика", Милен казва, че той хайде да не коментирал, че не бил журналист по образование (това не го знаех). Събеседничката му отговаря лежерно, че и тя не била журналист по образование, ама много време все пак това работела... Аз знам, че не образованието и китапа те правят кадърен в такива области баш. Не съм дебил. Ама няк'во м стана хем смешно , хем тъжно като ги слушах. Държавата в която никой не работи това, което е учил, може и знае, а някакви неща дето е убеден, че ги може. Понякога ги може - да. Но да чепкаш противопехотни мини, мислейки си че знаеш как да го правиш - не е като да си Милен Цветков. И някой е допуснал ти, некомпетентния да ръчкаш мините, да се изпариш буквално от тази работа и накрая...емиии, случва се. Инцидент.

Не е инцидент. Това е престъпност, облечена във власт, закони, алинеи и параграфи, в които да се снишава и укрива същата тази престъпност. Нещо, дето и по соц-а не беше допустимо, въпреки, че не беше по друг вид причини. Не от мноУ морал зер.  :?