Уфффф...тя тази тема дълга, та безкрайна наистина. Съгласна съм, че ние (жените) и сами си го правим това - да продължава да е такова отношението към нас, та някои (дори доста) така си възпитават и децата. За да се уважаваш сама и да постъпваш по определен начин - едно, че малко от малко родителите ти трябва да са те научили, или поне да са ти показали, че така е нормално, или ПОНЕ да не са ти внушавали, че не е нормално само защото си жена, да не се възприемаш като жив човек и то не по-малко човек от всеки мъж. Може и сама да стигнеш до тези изводи, ама трябва "да имаш и топки", за да преодолееш отношението на голямата част от обществото, когато живееш по начин, който за теб (и за "белия" свят) е нормален.
Колкото и човек да си казва, че няма да обръща внимание на хорски сплетни и коментари, на дадено отношение, отстоявайки дадено свое решение...на моменти дотежава, загорчава, става ти криво и обидно дори. Все пак - никой не живее в гората, вкл. и аз, не можеш да се изолираш тотално от този сбъркан манталитет и неговите последствия. Всичко това те натоварва психически, действа ти на нервите... Когато някой те неглижира, или те гледа като "дефектна стока", само защото видиш ли ти си вече разведена ЖЕНА, а дори няма куража да ти каже ЗАЩО така те гледа...идва ти отрова да плюеш
Имам една позната дето от 10 години е боксова круша на мъжа си... Дето вика майка ми: "Брех не ги научи ръбовете на тези врати у тях къде са толкова време" (понеже тя през 3 дни "се удря в касата на вратата"). И да ти кажа какви коментари на общи наши познати дочух, забележи "посоката на одобрение" каква е. Занчиииии.... Тя Х., ей на 10 години я бие мъжа й, че пие, че и пари не носи, ама седи си момичето при него ГЛЕДА си семейството и децата, никой път не се е оплакала на глас, нищо че всички сме наясно... Пък вижте я Светослава, как за НЯМА НИЩО остави момчето, дето не й е посягал и парите му пари и в къщи се прибира ДАЖЕ
Ми не гледал детето, ми по дискотеки ходел...е голяма работа, то никой мъж не си гледа детето, те и нашите не са ги гледали, ама ей на още сме си заедно (това са жени на по 50-60 години). И тя (демек аз) сега какво си мисли? Че кой мъж ще я ПРИБЕРЕ?!!
с чуждо дете... Да не ти преразказвам всичко, че пак ми кипва. Но същественото е, че за драгите госпожи - е супер похвално да се натискаш при някакъв тъпанар, който 10 години те смила от бой, евалата налЕ - каква жена, каква майка, паметник трябва за такива. Минимум! Аз съм антипода на "жената-герония" естествено. Че той моя даже не ме биел, че за к'во се развеждам тогава? Лигавщини.
Пък идеята на тези стринки, че всяка жена - мечтае просто да бъде придатък на някой мъж...как да я коментирам - не знам. Какво значи "никой нямало да ме прибере" бе? Че къде да ме прибира и защо? Аз къща нямам ли си, да не съм добитък някакъв, че да ме "прибират в обора". С "теленцето" налЕ. Ма те не щяли мъжете чуждо дете... Ми то детето ми си има баща, той си го гледа, по коя логика някой си там нов мъж мой трябва да ми гледа детето, ако имаме връзка, че да го "иска"... Бе просто думи нямам за тези простотии.
А това е масово, не е да кажеш някакъв прецедент, че специално за мен такива коментари.
Освен сбърканата народопсихология по тези въпроси у нас обаче, поне половината проблем и неговата нерешимост е по чисто икономически причини. Докато една жена у нас още няма деца - все има вариант някакъв да оцелее сама и да живее така, както тя разбира за нормално и правилно. Родиш ли дете обаче....картинката рязко се "спича" в икономически аспект. Едно, че масово жените са по-нископлатени, пък заплатите у нас какви са като цяло и за какво стигат - ясно. Когато имаш и дете, често не можеш да работиш изобщо, или ако те наемат е за мижави пари. Е, к'во праИш тогава колкото и мъжа ти "да не бива"? Ако имате с него едно общо жилище, или сте под наем, с по една мижава заплата и двамката някак - скърпвате там бюджета, живеете все пак, можете да гледате и детето... Останеш ли сама с това дете - буквално си на пътя и умряла от глас барабар с него. Ми да, всяка нормална майка в такава ситуация - преглъща и егото и юмруците на мъжа си, за да е поне детето й на закрито и нахранено (образно казано). Не мисли, че у нас са прецедент подобни случаи и "семейства". Да не кажа, че те са големият процент. "Заедно" по икономически съображения просто. И да няма пиянство, побои и крайни ексцесии чак - тези двама не се понасят, нямат реално никакви лични отношения, просто са съквартиранти "за пред хората", защото "детето да си имало семейство", а всеки от тях си води свой някакъв си живот. И ей това нещо у нас - се счита за съвсем нормално, редно и за предпочитане пред развод и поставяне "на чисто" на личните отношения. Познавам много такива "семейства", които са формално женени и заедно години наред, понеже е някак срамно и осъдително да си разведен просто. Семейства, в които категорично не са финансови причините за тези формални бракове, ами "какво ще кажат хората". Ми какво да кажат? И какво значение има джанъм - така и не разбрах.
Вуйчо ми лека му пръст - 10 години си имаше любовница, всеизвестно беше каква му е, навсякъде ходеше с нея, вкл. по официални служебни събирания. Веднъж било нещо твърде официално, та вместо нея - завел законната си съпруга и половината му колеги не се усетили, та пред нея питали любовницата му къде е. Жена му пък - си имаше и тя връзка с един човек и сега си живее с него...смятай колко години вече...към 24. Та тия двамката - 10 години си имаха любовници, бяха официално женени и "семейство" под натиска на дядо ми (също покойник), защото...детето да си имало семейство. Едва след като дядо почина - вуйчо ми посмя да се разведе и си живя още 10 години с любовницата си в друго жилище на семейни начала. Вуйна ми от съда направо - отиде и тя при човека, с който си имаше дългогодишна връзка и оттам не е излизала и до ден днешен. При положение, че вуйчо ми й остави да си ползва жилището както желае, въпреки че е негово лично и си купи друго, в което се изнесе. Ексцесии не е имало - и двамата се почувстваха страшно облекчени най-после. Пардон - и четиримата замесени в тази сапунка made in BG. Но заради "какво щели да кажат хората" - те двамата (вуйна и вуйчо) 10 години бяха длъжни всяка вечер да се прибират в общо жилище и да спят в едно легло и буквално не можеха да се дишат тогава. Нормално. И за баба ми например - това е някаква висша добродетел. Пък за мен и майка ми - простотия и лицемерие. Майка ми от кои години се разведе с баща ми - до ден днешен на нея й се пили какъв срам и позор е това, че трябвало да търпи (само защото е жена). Аз също съм "срам и позор" за фемилито, мноУ ясно, ама с тая калпава майка - какво да очакваш от мен.
Вуйчо ми, при цялата гореописана ситуация и също развод - оп, той горкичкия, той нямал избор, ма тя жена му не ставала, тя ако ставала той нямало да хукне по чуждо....Ама разбира сеееее!!! Точно днес по обед вдигах кръвно с ей тия приказки на баба ми. Както се сещаш може би, то и аз опрях до развод, защото ако Иван се е държал зле , или неадекватно - то непременно аз лично и изцяло съм провокирала такова поведение у него
Той е мъж все пак, те са безгрешни и ако се оакат - то някой тях ги "провокира". Като например с това, че вземем да им родим дете, та го гледаме това дете и ей ти на - жива трагедия, той горкия човечец какво го споходи... Последва пространно обяснение как братовчед ми (на вуйчо сина му), който е тотална гнида - той милия и той не случил на жена, затова се държал като гнида, тя го принуждавала хахахах. Никакви примери (около 100), че той не е гнида, защото тя му е жена, а тя му е жена именно защото той е гнида, благодарение И на "светлия семеен пример", който му се даде под давление на баба и дядо - не вървят. "Ти ся що приказваш лошо за него?"
Еми какво да кажа за мъж на 37 години, с две деца, който се обажда на майка си по телефона тайно от жена си, че и не го и крие.
Че е Хенри 8-ми ли? Този същия - стоварва децата си на майка си за 2-3 месеца в годината, в къщата на мъж, който не му е никакъв и с нищо не му е длъжен и който ги гледа все едно са му родни внуци. И вместо да е благодарен до смърт за отношението - нашият мъчли като п**а, докато жена му овиква по телефона въпросния човек. Последната й тема да крещи и истерясва е, защо този човек е купил за РД на сина й таблет, ама не защото тя има против да му се купи таблет, а защото не я питали нея какъв модел да е и защо го купили в България, ако се развалял, пък те в Англия живеели, пък гаранцията... Това, ако го бях чула от хора дето не ги знам и познавам - не бих го повярвала. Евала му на търпението на този човек - аз ако бях, да съм ги наритала всичките отдавна, ама търпи ги, заради вуйна ми и той...и там една сапунерка жестока де. Ама същественото е, че брат'чеда е МЪЖ и пич и чудо, ако нещо не е ОК - то жена му и Вселената са виновни и аз разбира се, понеже имам безочието да го кажа.
Тя жена му само пред мен не смее да диша, но това е понеже аз не съм толкУ велика и свястна както би бил един мъж просто и двора ще й се види много тесен, още докато си помисли да прави панаири... Дефекти на пола налЕ
Както казах...безкрайна тема. Та ще взема да спра засега.