Специално за момичетата от чужбина качвам следващите снимки, с пояснение към тях. Това е тротоарът срещу моя жилищен блок, дели ни
булеварда (този същия на който смазаха Паоло, но в нашия участък не е пешеходна зона). Прясно ремонтиран както се вижда. Кеф ти тротоари, кеф ти подходи за инвалидни колички, пешеходни пътеки разчертани в червено. По повечето съседни преки има достатъчно нормални, законни места за паркиране без да пречиш.
В магазина под нас някакъв проблем в системата за плащане с карти, налага се да тегля пари в брой, с Дани съм. Отсреща банка и банкомат, отиваме, чакаме, че имаше други хора. Межувременно точно чрез подхода за инвалидни колички - се качват с колите си граждани, маневрират и паркират по тротоара. Стискам си детето за ръка, то се сърди и ми обяснява, че сме на тротоар и тука "може и не за ръка". Аз какво да му обясня а?!!!
Гаранция има ли, че някой няма да направи една по-така маневричка, да не го види това дете и утре и аз да съм по профилите на всички ви като майката на Паоло? Няма!
Правя забележка на водачите - подминават ме и мълчат, все едно съм невидима. Полицай наоколо - няма, снимките ми - не важат никъде. Дали се обадих някъде одеве? Не не се обадих. Не се обадих, защото вече 20 пъти съм се обаждала по съвсем същата причина, за същото място, понякога идва паяк и вдига НЯКОЯ кола - не всичките. Знаете ли каква е санкцията? Ами реално е никаква. Ще излъжа в момента дали 30 лв. беше, или 50лв. да си освободиш колата от наказателния паркинг и....това е всичко като последствия. НИЩО друго не следва, ако ще всеки ден да ти я вдигат колата. Че защо бе джанъм да спираш? Пък и то ако те накажат изобщо....да е 1-2 пъти годишно, това при много, много лош късмет говорим. Та имаш право и да оспорваш после дали си спрял в нарушение, ако ти пишат акт, абе чудеса ви казвам. Не само на това място е така в Стара Загора, навсякъде е така и не е само в Стара Загора.
Аз си признавам, че при такива "санкции" - не съм мотивирана вече да се занимавам по цял ден с подаване на сигнали, да чакам паяци и пр., защото като ги дочакам - файда няма. Вдигнат единия - след 10 мин. други трима спрат там. Тези с паяка ми се репчат как "да не е само тука и те да се клонират ли..." и са прави реално. И за съжаление ЧАК, след като якия ми съсед хубаво ступа един отворко, дето всеки ден си паркираше колата по точно същия начин и метод на тротоара пред входа ни - оня чак тогава спря. Преди това 10 пъти викахме паяк за него специално. 10!!!!! Вдигат му колата - на другата сутрин пак си я спира там, вика ни "мишоци, аз нямам проблем да си плащам глобите". И вЕрно - няма. Ама има книжка и се води с "изрядно шофьорско досие" и в този момент.
Затова ТВЪРДЯ, че не до гражданската ни активност, безумно е да чакаме самоосъзнаване, а само сериозните, ама наистина сериозни санкции могат да пооправят нещата.
П.П. И моля обърнете внимание на вида на колите от снимката, на колко години са и колко струват, за да не си говорим как то само богатите мутрафони се чувствали безнаказани и само те правели така. НЕ! Всички правят така по същите причини. И "санкциите" са такива, че и хора с автомобил на стойност 1000-2000лв. могат да си позволят да си ги платят и не ги бърка, пък освен смешната глоба - други последствия няма. Това не е превенция, това е стимул да нарушаваш ЗДП. И спрелите на платното са в нарушение де, ама тях вече не ги отразявам, чак съм им благодарна, че не са на тротоара...дотам сме се докарали.