Джбрул, те в частните ясли така ги адаптират - направо цял ден. Тук напоследък и от доста държавни чух сходни тактики, но не и при нас. За мен той е адаптиран - яде чудесно, заспива не се оплакват, играе си, не реве и най-вече го взимама спокоен, чист, доволен.
Нищо не мога да твърдя за частните ясли/градини на общо основание, щото имам опит само с една.
То това на Дани не е ясла, а си е детска градина, в която имат нещо като нулева група и приемат деца на 2 години, или оооколо тази възраст, не съвсем бебета де. Относно адаптацията, предполагам, че при Дани мина гладко и заради възрастта му когато тръгна де... Но аз преди това бях чела, че всички деца за доста време в началото са до обяд на ясла/градина и го заведох първия ден с идеята, че незнайно докога - така ще правим и когато те преценят, че всичко е ОК - ще ми кажат вече, че по цял ден ще стои. И попитах в колко часа да си го взема де... Директорката тогава ми обясни, че ако аз държа да правим така, докогато аз преценя, че е нужно - те не могат да ми откажат, но нейното и на педагозите мнение е, че това е грешен подход. Понеже водело до адаптация два пъти реално. Първо свиквали да ходят изобщо тям, ама до обяд и решават, че по принцип ще е до обяд, свикват с това, няма дерт и после като ги оставиш целия ден - айде всичко наново с ревовете и тръшкането ставало обичайно, докато свикнат пък с това да са по цял ден. Има логика да ти кажа. За повечето неща - не страдам от българския синдром, че всичко знам по-добре от хората, на които това им е пряка работа (има и изключения де
) и казах - ОК, нека е както те считат за най-добре. Ако има проблем все пак и не могат да се справят - да се обадят. Изрично уточних, че не съм ОК с часове непрекъснат плач (ако се случи) и държа да ми звъннат да си го взема при такова положение. Е, не звъннаха - ни първия ден, ни по-нататък.
Бебе, като си знам положението и защо е такова, идва ми да прегризя гърлото на поредния катил, който ми заразвива теории за "мързеливите майки, дето си седели 2 години у дома на ПОМОЩИ, ей така за по-лесно"
Моето майчинство за втората година беше 240лв. на месец. Като знаете кое колко струва с бебе, дЪл някой с акъла си кеси у дома добровоно, за такива "пари" и дали му стигат за нещо, ако няма други доходи м? Или ще седя у дома за 240, ако мога да ходя на работа за 1000? Защото? Ми който няма баби и милиони к'во да го прави това дете на 1 годинка а? То и да не боледува - само като ви чета за яслите и абсурдите в тях - егати помощта е. В общия случай пък, докато се адаптират и се почват болестите и кой да го гледа тогава детето? Бе казвам ви моето не е бебе, не е на ясла, на градина, не е по принцип болнаво и нямаше и нямаше задържане там. Супер се кефя на 5-а година вегетация у дома, вместо да си гледам живота, работата и да ми е що годе нормално всичко. Ми да, просто съм мазохистка, че заради това. Просто сега го осъзнах.
Успех с Колийф, у нас това беше магичното решение на въпроса, дано и у вас да е!
Mousyt, след като ти самата си убедена, че детето ти е адаптирано вече - ми просто ги отрежи по темата "елате си го вземете" бе човек. Като се обадят: "Съжалявам, не мога, извън града съм по работа, няма кого да изпратя, ще дойда в 16:30ч. (или когато е там края на работното време)" и точка по въпроса. Какво ще направят? Отделно - аз не мисля, че това с "адаптацията" и "до обяд" е нормативно разписана някъде опция, с която родителите са
длъжни да се съобразяват. Повечето родители са нормални, разбира се се тревожат как почти бебето им ще понесе промяната и като им кажат от яслата, че така предлагат - те се съгласяват, заради доброто на детето си. Но изобщо не съм убедена, че родители, които не могат да си позволят това със взимането по обед месец-два, че и три, или просто считат, че по-лесно детето им ще свикне, ако си е по цял ден от самото начало - могат да бъдат задължени да направят другото. Прегледай нормативните уредби по въпроса. В крайна сметка - детската градина на моето дете работи според същите нормативни документи и щом там може от ден първи - не ще да е задължителна другата версия по закон.
Каквото и да си говорим - персоналът по държавните ясли и градини работи с много деца, срещу много немотивиращи възнаграждения и явно каквото и докогато могат да си спестят като усилие - спестяват.