Алекс, как ще забравяме бе...ти пък. Но все пак нашите лекари са и хирурзи, бая кореми режат така да се каже. За мен това са презастраховки, или чиста проба инерция по държавните болници и си я карат както едно време и т'ва е то. Ей за едно секцио в държавната - то клизми, пък без лак, пък поне 24 часа лежачка в реанимация, че превръзки после на разреза, некъпане н'ам колко време, колани и пр. али-бали. Ми ОК, ама в частните клиники БЕЗ ей тия гореизброените - сме преживели секцио половината форум дето се вика (някои неведнъж, а и други коремни операции имат) дето се вика и всички сме си ОК, без хернии и пр., въпреки че не знам някой да е носил колан. Така набързо се сещам за поне 20 момичета (доста повече са общо) оперирани от моя лекар - еми при всички е било както и при мен и не е имало проблем.
Така, че "задължително", ама според кого е явно нужното уточнение в случая.
Като си работила цял живот с такива лекари, за които "без колан" - не моЙ, нормално е да считаш, че не моЙ наистина. Ако започнеш работа на друго място, като това на което аз раждах примерно и практиката не е такава и като видиш няколко пациентки само, дето и без колан са си пушка - и ти ще се убедиш, че не е задълже и така. Разбира се, това го пиша с уточнението, че АКО има някакви индикации за проблем, или направо проблем - да, да се носи. Ама ей така на общо основание, за всеки дето са му рязали корема, че и 2 месеца...е, не.
То и аз бях чела из нет-а (не тук) как непременно трябвало колан, ама когато попитах лекаря си след секциото за това нещо - отговорът категорично беше, че няма нужда. И с това въпросът беше приключен, за мен поне. А лекарят ми е от този тип специалисти, че ако нещо наистина се налага за пациентка - ще настоява да се направи, независимо колко неприятно, неудобно, или скъпо дори е нещото. Няма назад. Та щом не е настоял, ами напротив - значи задължително не е, вероятно при някакви показания за употреба - да. (допускам, че конкретно за секцио - има значение и методът на опериране на конкретния лекар, понеже се оказа, че имало 10-ина техники за тази интервенция, ама подробностите отдаааавна ги забравих
)