Еленка, изглежда логично наистина, ако някой може да измери правилно едно нещо - да може да измери правилно и друго. Но логиката е едно, а практиката съвсем различно нещо. А и откъде си сигурна, че бебето е измерено вярно, оттам и шийката?
Ще ти дам един пример по въпроса от моята "бременна практика", как стават грешки някой път. При един от прегледите ми, моят лекар "обучаваше" колега как да мери параметри на УЗ. Колегата е специалист АГ, има и достатъчно практика като такъв, но за да станеш добър ехографист и да направиш една коректна ФМ - това си иска съвсем отделни умения /от израждането на бебе примерно/, да те обучи правилният човек, да го направиш това нещо няколкостотин пъти, че тогава чак си "разбирач".
Та обучаваният колега мери, моят лекар го наблюдава и поправя. Докато огледаме бебето го върна 10 пъти да мери наново, понеже не маркираше където трябва. На финал - шийката ми, която три дни преди въпросния преглед беше измерена от специалист - 3,5 см, "стажантът" я изкара 2,8 см., което ме препоти
Когато повторно я измери титулярът - 3,5 см.
Не казвам, че и в твоя случай баш така е станало, но пък не е изключено и невъзможно. Прибързано е да се шашкаш, а доколкото схванах от първия ти пост - самият човек който е мерил, подозира че може и да е сгрешил с мерките...
Това, което можеш да направиш, докато получиш и второ мнение е - да почиваш максимално и да си пиеш магнезия. Ако нещо те боли - взимай и но-шпа. А и както са споделили момичетата, не е задължително ако шийката наистина е станала 2 см. да имаш проблеми заради това.