0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Не е възпитателно да не се спазват правилата, както обаче не е възпитателно и успехите да НЕ бъдат поощрявани.

Да, факт е, че ако ученичката не беше с такива постижения (между другото, печелене на олимпиади носи успех и за училището и за държавата), нямаше да има новина по телевизията. Но както вече писах, според мене не е добре за подобни изяви да няма съответно поощрение и лично за мене това беше "новината" от материала. И вашите деца да бяха, щеше да ви е криво, ако не са получили необходимото признание.

Аз предполагам, че той не е решил да й спре стипендията от вчера за днес. Вероятно е имало предупреждения.

Момичето разказа, че като е било извикано при директора очаквало похвала... и е било засегнато най-вече от липсата на отношение.
Така или иначе ние само се догаждаме, каква точно е ситуацията... Но аз продължавам да смятам, че ситуацията е нелепа....

какво му е на правилника? Не получава едната стипендия, но за сметка на това получава двойно повече като награда?
Доколкото разбрах, наградата момичето получава чак, след като се вдига шум по медиите.
Иначе 50лв. се получават всеки месец, а сумата от 100лв. е еднократна...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Та проблемът, другарки, е в правилата и тяхното прилагане и контрол, не в манталитета толкоз.
Ами да де! Точно по български - наковали сме закони, за да сме в крак с Европата, с ясната мисъл, че няма да се спазват.

Най-ми е смешно, когато някой каже - няма закони в държавата. Има! Закони да искаш. Никой не следи за спазването.

Ей го, бе - за пушенето. Господа депутатите сътвориха закон, който дори те самите не спазват - пушат си в меката на законотворчеството, та пушек се вдига  :lol: После ми кажи, че не е манталитет балкански.
*
Доколкото разбрах от предния линк спира й се за един месец , тоест получава 50 лв. отгоре.

Масово българите живеят с усещането, че някой им е длъжен.
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 12:46:15 pm от cygnus »
*

Crystal

Та проблемът, другарки, е в правилата и тяхното прилагане и контрол, не в манталитета толкоз.
Ами да де! Точно по български - наковали сме закони, за да сме в крак с Европата, с ясната мисъл, че няма да се спазват.

Най-ми е смешно, когато някой каже - няма закони в държавата. Има! Закони да искаш. Никой не следи за спазването.

Ей го, бе - за пушенето. Господа депутатите сътвориха закон, който дори те самите не спазват - пушат си в меката на законотворчеството, та пушек се вдига  :lol: После ми кажи, че не е манталитет балкански.
И масово мамите пушат по детските площадки  :?
*

Chandra

• *
  • 1567
Масово българите живеят с усещането, че някой им е длъжен.

Имах приятел, който след дълги години живот в чужбина се върна в България. Попитах го, как се чувства там и той разказа лаконично (с три изречения) следното:
"Направи ми впечатление, че тук всеки 'чака едни пари', често единствения аргумент за дадено действие е 'щото така ме кефи' или 'щото съм маниак' и че често се чува репликата 'Кой си ти, бе?' или ' Кой е тоя/коя е тая/ за кого се мисли?'..."

Питам се, дали българите масово живеят с усещането, че някой им е длъжен или това е реакция (защитна) в следствие на сблъскването им на всяка крачка с другата крайност - също толкова масовото натискане: "Кой си ти, бе?"?

« Последна редакция: Декември 20, 2013, 12:57:16 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
правилно се питаш и отговора е ДА, за съжаление масово българина си мисли, че някой му е длъжен... :?

за конкретния случай само ще кажа, че в 90% от случаите всичко идва от родителите, за съжаление. това дете е изключително умно и гениално дори, както разбрахме, но и то чинно обучавано от майка си явно си мисли, че цялата държава му е длъжна.
*
Българите Чандра масово живеят с усещането, че са в безизходица. Според мен поне. И то поради причини коментирани по-горе. Всякакви крадци, безобразници източили милиони, хора убили други хора - си се разхождат свободни и щастливи и за тях - правилата никой не ги прилага. Ние като граждани - само можем да протестираме срещу тези неща, а пък онези дето трябва да прилагат правилата за всички - да не ни "отразяват". Както правят междувпрочем за пореден път.

В същотото това време, случката с това момиче показва, че правилата се прилагат стриктно, когато опрем до някакъв чисто "кокошкарски" казус, който както стана ясно опира до 50лв., отнети за един месец (не по принцип). И какъв стимул има това момиче изобщо да остане тук и да се развива тук? Ми няма. Тя се старае, тя има постижения, но правилата веднага сработват за да я порежат нея, когато не е успяла да съвмести посещенията на училището си няколко дни с кандидатстването не къде да е. В същото това училище, убедена съм (както и в повечето БГ-гимназии) - правилата не важат за отрочетата на местните баровци обаче ;) И по мое време беше така и сега е така и децата това го виждат. И като го виждат - няма мегдан да им пилим как правилата били за всички, когато  редовно при уж "равните" - някои все са "по-равни". И за вторите този директор си е затварял очите и пак ще ги затвори. Защото така работи системата у нас - извратено.

Аз не карам по улицата забранена за движение на автомобили в определени часове тук. А движението на автомобили по нея в пикови часове е забранено, за да се осигури трасе за тролеите и автобусите на градския транспорт и да няма закъснения. ОК, ама седи патрулката и дебне за нарушители и ако аз врътна по тази улица - ще ми размахат палката, ще ме глобят и за мен правилата ще сработят моментално. За местните гъзари, с коли за по 100-200 000 - полицаите се оказват слепи.

Такива примери мога да дам безброй, буквално за всяка сфера на живота ни. И ги давам, не за да кажа: "Еми те другите не спазват правила, защо да ги спазвам и аз?". Не ми е това мисълта. Аз ги спазвам, уча и детето си на това, защото съм убедена, че ако всички спазваме правилата - всички бихме живяли по-добре, с по-малко стрес, по-подредено... Но реалността показва съвсем друго. Ние спазващите правилата, редовно си усложняваме живота спазвайки ги, търпим щети често и качеството ни на живот ни най-малко не става по-добро така. А тези около нас, за които правилата не важат буквално - си живеят живота, щракат с пръсти и ни ние можем да им кажем "копче", ни властите го правят.

И затова - българите масово живеят с чувството на безнадежност. Че колкото  и да спазват правилата, колкото и да се стараят, колкото и да учат и да работят - все ще живеят зле тук. Та за наистина умните и работливите - изходът е летището и те редовно го ползват. А за онези, които имат пари изкарани незнайно как и за които не важат никакви правила за нищо - България наистина е земен рай - факт.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
ама седи патрулката и дебне за нарушители и ако аз врътна по тази улица - ще ми размахат палката, ще ме глобят и за мен правилата ще сработят моментално. За местните гъзари, с коли за по 100-200 000 - полицаите се оказват слепи.
Не знам как е в Стара Загора, но при нас съвсем не е така. Всичко е въпрос на воля. Няма гъзар - негъзар - улицата е затворена, точка.

А какви скъпи коли разнася паяка, чак потрепервам като го видя как ги размята  :lol:
А бургазлии с джипки, които си мислеха, че са недосегаеми, останаха изненадани, когато общината си купи паяк за големи коли  :wink:

Разбира се, не сме цъфнали и вързали, още много може да се направи, но... стъпка по стъпка.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ама оплаквате се, оплаквате се, как никой не спазва правилата, а в случая когато са ги спазили - завиждал и това било кокошкарска работа? Ей, няма угодия, братче... Не, не завижда и ако не й спре парите на девойката днес, за това, че не е била на училище, щото е ходила на интервю, то ще дойде проверка от инспектората и ще му вземат пари - я за боядисване на училището, я за оправяне на тоалетни, я за дъски или нещо друго и после всички вкупом ще гракнете що тоя директор така пречи на децата и ги държи в мизерия. Ма помислете малко бе, хора, взел й е стипендията за един месец, обаче дал още 50 кинта, поощрение. Къде й е проблема на момата? Очаква да я потупат по рамото, за това, че е отсъствала повече време и е отишла да си кове бъдещето извън страната? Няма как да стане. Правилата са правила. Повечето от нас са живяли по комунистическо време - и поведения ни намаляха, и отсъствия ни пишеха и не им пукаше на учителите. Ама я да гъкнеш тогава ... А сега все директора и учителя виновни... А че децата масово са безобразно невъзпитани и просташки се държат, то това не е работа на родителите?? А на учителя, дето му викат ей простак и бащата идва да го плаши... Има правила, трябва да се спазват. Ще си понесе съответното наказание девойката и толкова. А журналята и майката вместо да помогнат, още повече забатачват нещата...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Chandra

• *
  • 1567
И едва ли само е тръгнало да се жалва на медиите, просто от цялата прекрасна новина за постижението й жълтите журналя са се хванали за тези 50 лева стипендия като най-важното. По-важното е, че имаме толкова талантливи деца в България, които я напускат още преди да завършат...
Да, това е напълно и моето мнение. :) Като давате за пример Чужбина, да се включа и аз ;) - на мене ми е правило впечатление, когато тук (в Германия) в предавания по медиите с гордост са поздравявали национален отбор, станал примерно трети на някакво състезание и съм си мислела, че при нас такива отбори по-скоро биха получили хулене (примерно, "похарчили са много пари за подготовка", "кой - какъв резултат е купил", "не са станали първи" и т.н.)... Ние гледаме първо да "оплюем"... Къде е положителната новина в материала, който обсъждаме, къде е похвалата и гордостта от това, че имаме момиче, обявено за "най-добрата физичка в света"?...

Аз си мисля, че този директор действително е имал лично отношение към момичето, защото можеше той пръв да вдигне шум по медиите за това, че имат такава ученичка. Защото извинявайте, но директорите са от днес за утре, а името на училището остава. Обикновено управите на реномираните училища обичат да си правят реклама с това, кои изявени личности са (били) техни възпитаници... В случая обаче цялата история  ми изглежда като: "сега ще й покажа аз на нея"... Много по-важен е НЕ успеха, а амбицията е да се покаже, че... как го беше написала Боби: "Какво като е добра, не е по-велика от другите"...

...няма мегдан да им пилим как правилата били за всички, когато  редовно при уж "равните" - някои все са "по-равни". И за вторите този директор си е затварял очите и пак ще ги затвори. Защото така работи системата у нас - извратено....
Абсолютно!  Трудно е възпитание в спазване на правилата, ако примерите в заобикалящата ни среда са други.

"По-равните" все още си ги има... И дори и това (вече) да не се отразява на привилегията им да паркират,  "по-равните" имат предимства  в далеч по-сериозни области...

Ама оплаквате се, оплаквате се, как никой не спазва правилата, а в случая когато са ги спазили - завиждал и това било кокошкарска работа? Ей, няма угодия, братче...

Гане, не беше ли ти тази, която предложи момичето да вземе болничен? Това не е ли заобикаляне на правилата?  :dontknow: Ех, сложно нещо са това правилниците и тяхното спазване...  :)

*
Къде е положителната новина в материала, който обсъждаме, къде е похвалата и гордостта от това, че имаме момиче, обявено за "най-добрата физичка в света"?...

Аз си мисля, че този директор действително е имал лично отношение към момичето, защото можеше той пръв да вдигне шум по медиите за това, че имат такава ученичка. Защото извинявайте, но директорите са от днес за утре, а името на училището остава. Обикновено управите на реномираните училища обичат да си правят реклама с това, кои изявени личности са (били) техни възпитаници... В случая обаче цялата история  ми изглежда като: "сега ще й покажа аз на нея"... Много по-важен е НЕ успеха, а амбицията е да се покаже, че... как го беше написала Боби: "Какво като е добра, не е по-велика от другите"...

Чандра, цъкни в гугъл името на момичето. Това не е първата новина за нея. И ръководство на училище и общината са обърнали внимание на децата, подпомагат ги, водят ги на лагери, фондации ги подпомагат - има специално отношение, и така трябва. Т.е. те са получили и признание, и добро отношение.
*

Ganka

• 5926
Ааа, Чандра, не съм предложила, казах, че е можело, ако не е искала да става панаир, да си вземе болничен. Има разлика между това - що не си е взела и можело е да вземе. Аз поне такива неща не съм правила, понасяла съм си наказанията. Заради едно бягство от час ми беше на косъм поведението.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*

Chandra

• *
  • 1567
Елфи, цъкнах в Гугъл, но не попаднах на толкова много информация, а намереното беше предимно на казанлъшки и старозагорски интернет-страници...  Може и да има повече, не знам, аз признавам, че си съставих си мнение само от коментарите тук...

И все пак, защо директорът да не направи реклама на училището? Аз предполагам, че медийният шум се е вдигнал точно с тази цел - да се чуе за успехите на детето. Факт е, че сега в България за момичето се знае и извън община Стара Загора...  :wink:

Ааа, Чандра, не съм предложила, казах, че е можело, ако не е искала да става панаир, да си вземе болничен...

Гане, както писах вече, според мене "панаира" е търсен, точно заради огорчението от липсата на признание...

*
Ами, Чандра, аз разцъках и намерих инфо кои са стипендиантите на фондация Еврика за последните три учебни години /това само от първите страници на гугъл/. И през трите споменати години Катерина Найденова е в списъка. Стипендиите са по 2000 лв.

Научих, че има сериозна школа по физика в Казанлък с ръководител Теодосий Теодосиев, което е похвално, и името на този човек трябва да се знае. Благодарение на постиженията им, училището е наградено от Бойко Борисов с 10 000 лв.

Още една фондация, забравих й името, им осигурява пътуванията по състезания по света.

Ето колко хубави новини написах - намерих ги в нета. Да се говори наизуст как никой не оценява способните хора в държавата е несериозно, май го правим по навик.

Естествено, когато се цели скандал, всички добрини се забравят и някой го нарочват за олигофрен и завистник. Типично.

Честно казано, не вярвам този директор ей така от завист и злоба да вреди на учениците си - тези  които носят слава на училището. Има нещо, което ние не знаем. И според мен, съвсем не е в полза на възпитанието на Катерина.

*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Директора спазва наредба, защото накрая изключението става правило.
В мен се зароди въпрос. Разглеждаш всеки случай, кой отговаря на условията и кой не.  Не отговаря на условието за остъствията. Но пък е направила доста за да се чуе за страната, училището и т.н
Вземи едно, но дай нещо друго. Трябва да има мотиватор, за да продължи да е българка. Не може само с пръчката, трябва и морков.
И след като се даде гласност на случая, ще има все пак награда от 100 лева за високи постижения. Е, защо не го взеха това решение преди това. Не сме гъвкави и това е.
Не сме гъвкави, да!
Написах писмо да директора и обясних горе-долу същото.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Не мога да повярвам какво чета. Понеже някъде някой масово не спазвал правилата, затова и този конкретен директор също трябвало да не спази правилата. Иначе момичето се чувствало прецакано. Не че трябва да се научи да е отговорно за постъпките си - не , такова нещо няма. Трябвало било да се научи, че щом е добра в едно, трябва да минава метър и в друго, за да се чувствала стимулирана за първото. Баси „логиката“. 
А майката, вместо да го каже това на детето си, е хукнала да поощрява това отношение. Вместо да раздели едното от другото- постиженията от отсъсвията и да обясни кое е редно и кое не е, тя го събира и обяснява, че щом е добра, по дифолт трбява да поощряваме И това, в което очевидно не е изрядна. Тази майка, ако детето и не беше толкова умно, а гаменче, вероятно щеше да е от тези, които ходят да ходатайстват за децата си, когато са напаивли нещо лошо. Щото аз не мога да си представя, че на мен може да ми зададат този въпрос и аз да направя подобно изказване как трбявало да мине метър. И после що не се оправяме.  Мненията по този казус са показателни що не се оправяме.

П.П. Аз също мисля, че България в голямата си част има много добри закони и проблема не е законодателната система, а изпълняването им.

*
Радвам се, че някой се сети да спомене учителите, които са помогнали на момичето да стигне до днешната си слава. Същите тези учители и техни колеги извън школата по физика преподават всеки ден, на малки и големи, талантливи и посредствени, подготвят уроци и учебни планове, за да ги има тези успехи.

Тези учители също следват правилата и заради останалите ученици. Затова допуснах, че момичето е могло да се разбере предварително с учителите си и да избегне "извинените" отсъствия. Но това е само предположение.

сиксенс, извинявам се, сигурно прозвуча зле това сравнение, не исках да засегна никой.
*

Chandra

• *
  • 1567
Елфи, въпросът е, че сега, след "скандала", за това момиче (Катерина Найденова) и за казанлъшката гимназия (ПМГ "Никола Обрешков") знаем и без да цъкаме "целево" в гугъл, търсейки конкретна информация.

Аз, честно казано, съм изненадана от строгостта, с която тук се порицава "недопустимото, безотговорно" не-съобразяване с правилата от страна на момичето и липсата на положителен отзвук за успехите му.

Само предполагаме - дали детето предварително е обсъдило въпроса с учители, дали искало "да мине метър", дали директора е отправил предупреждение и т.н.... Не знаем също, дали директора е казал едно "браво"... Не сме запознати в детайли със ситуацията, но предполагаме... И назидаваме...

Браво на директора, спазил е правилата, значи всичко е наред.. :) - нека знае това момиче, че не е "по-велико от другите", нека си получи урока - за нейно добро е, в чужбина ще и трябва... :)
За мене темата е изчерпана.
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 17:11:25 pm от Chandra »

*
Чандра, и аз съм изненадана, че след толкова страници разгорещен спор и аргументи в много посоки, все още реагираш, сякаш всичко се ограничава до този конкретен случай и нищо повече. Причината тази случка да засяга тънка струнка у всеки е, че за хората е важно дали спазването на правилата в забатачената ни държава е по-значимо от драмата на това дете. Това е по-глемият въпрос.

Ти защо ме пита по-рано в стил "защо в Америка бият негрите"? И това не е уместен аргумент да си защитиш тезата, но го използваш. Казваш как в Казанлък изобщо не се спазвали праилата, и питаш защо точно сега и тук трябвало. Хващаш се за конкретни думи в емоционални коментари и обобщаваш една голяма позиция на антагонизъм.
Аз, като и останалите пищещи тук, си разсъждавам, предполагам и се чудя аз как бих постъпила, кой е начинът и вълкът да е сит, и агнето цяло.
*

Ganka

• 5926
Ама защо се разглежда като липса на поощрение? И изобщо не знаем и половината от ситуацията, обаче веднага заклеймихме директора, веднага тръгнахме да обясняваме как за славата на момичето няма нищо. А ето, че се пише и е поощрявано. Само че няколко пъти обясних защо директора трябва да спазва правилата и въпреки това, няколко пъти ми се натърти, че се завижда на детето. За какво му се завижда? Нали учителите от това училище и школата са го подготвили, за да е добро? Нали те са видели таланта му и са му помогнали да го развие? Без тези учители, без това начало и помощта, която те са му дали, то нямаше да е първенец и да се говори за него сега.
Изобщо говорим за някаква ситуация, без изобщо да сме наясно с нея. А както е видно и финансиране има, не е останала без.