Българите
Чандра масово живеят с усещането, че са в безизходица. Според мен поне. И то поради причини коментирани по-горе. Всякакви крадци, безобразници източили милиони, хора убили други хора - си се разхождат свободни и щастливи и за тях - правилата никой не ги прилага. Ние като граждани - само можем да протестираме срещу тези неща, а пък онези дето трябва да прилагат правилата за всички - да не ни "отразяват". Както правят междувпрочем за пореден път.
В същотото това време, случката с това момиче показва, че правилата се прилагат стриктно, когато опрем до някакъв чисто "кокошкарски" казус, който както стана ясно опира до 50лв., отнети за един месец (не по принцип). И какъв стимул има това момиче изобщо да остане тук и да се развива тук? Ми няма. Тя се старае, тя има постижения, но правилата веднага сработват за да я порежат нея, когато не е успяла да съвмести посещенията на училището си няколко дни с кандидатстването не къде да е. В същото това училище, убедена съм (както и в повечето БГ-гимназии) - правилата не важат за отрочетата на местните баровци обаче
И по мое време беше така и сега е така и децата това го виждат. И като го виждат - няма мегдан да им пилим как правилата били за всички, когато редовно при уж "равните" - някои все са "по-равни". И за вторите този директор си е затварял очите и пак ще ги затвори. Защото така работи системата у нас - извратено.
Аз не карам по улицата забранена за движение на автомобили в определени часове тук. А движението на автомобили по нея в пикови часове е забранено, за да се осигури трасе за тролеите и автобусите на градския транспорт и да няма закъснения. ОК, ама седи патрулката и дебне за нарушители и ако аз врътна по тази улица - ще ми размахат палката, ще ме глобят и за мен правилата ще сработят моментално. За местните гъзари, с коли за по 100-200 000 - полицаите се оказват слепи.
Такива примери мога да дам безброй, буквално за всяка сфера на живота ни. И ги давам, не за да кажа: "Еми те другите не спазват правила, защо да ги спазвам и аз?". Не ми е това мисълта. Аз ги спазвам, уча и детето си на това, защото съм убедена, че ако всички спазваме правилата - всички бихме живяли по-добре, с по-малко стрес, по-подредено... Но реалността показва съвсем друго. Ние спазващите правилата, редовно си усложняваме живота спазвайки ги, търпим щети често и качеството ни на живот ни най-малко не става по-добро така. А тези около нас, за които правилата не важат буквално - си живеят живота, щракат с пръсти и ни ние можем да им кажем "копче", ни властите го правят.
И затова - българите масово живеят с чувството на безнадежност. Че колкото и да спазват правилата, колкото и да се стараят, колкото и да учат и да работят - все ще живеят зле тук. Та за наистина умните и работливите - изходът е летището и те редовно го ползват. А за онези, които имат пари изкарани незнайно как и за които не важат никакви правила за нищо - България наистина е земен рай - факт.