Кристал, имах предвид детските надбавки във Франция. Не съм запозната със социалните помощи. Нямам познати, които да ги получават.
Mousyt, доколкото знам във Франция няма проблем децата да получат място в ясла.
В Люксембург масово почват ясла на 3 месеца. Майчинството е 20 седмици, 6 от тях задължително преди раждане. След това на всеки от двамата родители се полага отпуск за родители, по 6 месеца на пълно или по 12 месеца на половин работно време, като им се плаща малко под минималната заплата за човек без университетско образование. т.е. ако всеки от двамата си вземе това, за което дават някакви пари, ще добутат до година и три-четири месеца.
В Германия не само в големите, но и в малките градове има проблем с яслите и градините (особено в западната част, където жените традиционно са били и много от тях все още са домакини). А дори и да получат място, яслата или градината работи до 16-17 ч. Ако жената си седи вкъщи, й се полага място за детето на половин ден. Има опция жена, която гледа по няколко деца в дома си - мисля, че бяха 5 или 6 максимално.
Не си мислете, че тук са се изтрепали да раждат. Особено пък младите и образованите, които искат да правят кариера, много често решават да нямат деца. Не толкова поради финансови причини, но работа и майчинство и тук се съвместяват трудно. И тук работодателят не иска да взима жени с малки деца.
И на двете места гледачките са скъпи. Толкова скъпи, че ако не е на черно, трябва да ви отива една средна заплата за това.
Факт е, че в Бг физическото оцеляване е трудно. А когато има и дете или деца, нещата стават доста по-сложни. Това го казвам от гледната точка на човек, работил все пак 5 г. в България, не от позицията на емигрант. И не, не исках да имам деца в ситуацията, в която бях.