0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Кристал, имах предвид детските надбавки във Франция. Не съм запозната със социалните помощи. Нямам познати, които да ги получават.

Mousyt, доколкото знам във Франция няма проблем децата да получат място в ясла.

В Люксембург масово почват ясла на 3 месеца. Майчинството е 20 седмици, 6 от тях задължително преди раждане. След това на всеки от двамата родители се полага отпуск за родители, по 6 месеца на пълно или по 12 месеца на половин работно време, като им се плаща малко под минималната заплата за човек без университетско образование. т.е. ако всеки от двамата си вземе това, за което дават някакви пари, ще добутат до година и три-четири месеца.

В Германия не само в големите, но и в малките градове има проблем с яслите и градините (особено в западната част, където жените традиционно са били и много от тях все още са домакини). А дори и да получат място, яслата или градината работи до 16-17 ч. Ако жената си седи вкъщи, й се полага място за детето на половин ден. Има опция жена, която гледа по няколко деца в дома си - мисля, че бяха 5 или 6 максимално.
Не си мислете, че тук са се изтрепали да раждат. Особено пък младите и образованите, които искат да правят кариера, много често решават да нямат деца. Не толкова поради финансови причини, но работа и майчинство и тук се съвместяват трудно. И тук работодателят не иска да взима жени с малки деца.

И на двете места гледачките са скъпи. Толкова скъпи, че ако не е на черно, трябва да ви отива една средна заплата за това.

Факт е, че в Бг физическото оцеляване е трудно. А когато има и дете или деца, нещата стават доста по-сложни. Това го казвам от гледната точка на човек, работил все пак 5 г. в България, не от позицията на емигрант. И не, не исках да имам деца в ситуацията, в която бях.
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 16:28:57 pm от blue_sky »

*
Сериозна дискусия се е заформила.Ами то в статията на Капитал  това се казваше- дайте на хората по-добра икономическа среда,те ще си гледат децата,но трябва да има и добра социална среда,за да се развиват тия деца.
Ами погледнете от този ъгъл- майчинството се плаща 340 лв.Не знам дали има и някакви надбавки други/не съм специалист/.Средна заплата в БГ,около 600 лв,ама защото 15% взечат четири цифри,че и повече,а 85% по 400 - 450 лв.От тук съответно,какъв им е интереса на тези майки,които нямат стаж,нямат и актуална квалификация,че да започнат на заплата от 400лв,като ,за времето ,за което си гледат детето  ще взимат пак това, а и ще са си у дома. 8O Това е глупавата ни система...В другите страни,държавата има интерес хората да работят,за да създават принадена стойност на фирмите си,а те да плащат данъци,а и да не им"лежат" на социални помощи.При нас така ли е???  :( Порочен е малко тоя кръг....! А много от хората висят по кафетата точно поради тая причина-помощи 200лв,неговата заплата ще е 380 лв.Има разлика,ама те вече са оскотели и не са заинтересувани да започват работа.Друга част от безработентите пък вече са в графата"обезсърчени"...! :oВ този случай ,според мен вина има и образователната система,ама това вече е друга бира....
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 16:29:59 pm от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Факт е, че ние се отказахме от второ дете по финансови причини. Ин витро  правих през 2007, а след 2008 за семейството ми настана много тежък период. Приятелките ми казват - хайде, де, Фонд има, безплатно е. Ами, хубу е безплатно правенето, ами после?
*

Crystal

Кристал, имах предвид детските надбавки във Франция. Не съм запозната със социалните помощи. Нямам познати, които да ги получават.

Е аз за тях питах  :D Тези, дето тук са по 50лв. и то не за всички.
*
Crystal,
За Франция - имат осигурено място от 3г нагоре-те дори му казват "училище" а не детска градина ;)
За яслата не съм сигурна точно как е, но с първото (което сега е на 4) си спомням, че имаха проблем и нямаше места - но не знам каква е точно причината и дали е било само за държавна или и за частна...за второто вече от 6м някъде си тръгна на ясла :)
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Факт е, че ние се отказахме от второ дете по финансови причини. Ин витро  правих през 2007, а след 2008 за семейството ми настана много тежък период. Приятелките ми казват - хайде, де, Фонд има, безплатно е. Ами, хубу е безплатно правенето, ами после?

А, баш, Елфи! Дори правенето да ми излезе безплатно, а то няма да е така, после какво правим. И 1000 лв да е втората година майчинство - какво? После какво правим? Аз едното си дете се страхувам искрено дали ще успея да изуча отгледам както трябва, пък какво остава за две. В момента точно, за мен да имам второ дете означава съзнателно и целенасочено да лиша и първото и евентуалното второ от качествено отглеждане, колкото и кофти да звучи, особено в този форум. Защото гледането на деца не е само памперси, адаптирано мляко, манджа, гушкане и възвишени идеали. Тези деца, за да се развиват, да се усъвършенстват, да имат някакво бъдеще - трябват пари - то не са извънкласни занимания, спорт, каквото и да е. Всичко е пари, няма какво да се усукваме. Ей, Елфа има голямо дете, да каже какви са разходите за един ученик. За двама - даже не искам да си помисля. И ако детето дай Боже покаже някакви умения, всеки нормален родител ще иска да ги усъвършенства - това са допълнителни уроци, курсове... Без пари как става? Ами не става. Ами не искам да си лиша децата от това. Не искам и както каза Буба, цял живот схеми на бюджета, стискане и безсънни нощи. Мерси съм, пък ако ще да съм егоист. Едно дете все ще намеря начин да отгледам, но две - съмнявам се, не и както ми се иска. А то ако ще е между другото, колко да сме направили прираст - не, благодаря.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Ей, Елфа има голямо дете, да каже какви са разходите за един ученик.
Хич не ща и да я отпочвам темата. Тази година бал, студентски такси, учебници... Ако я приемат да учи, де. В момента се напиняме само за нея, ако имаше още едно гърло, направо не знам.
*
Истината е, че всеки си има (или ще си намери причина), за това колко деца да има ( и дали изобщо да има деца).

Някои двойки са си самодостатъчни и не желаят деца. Други двойки независимо възрастта си, не се чувстват готови за създаване на потомство. Трети (семейства с едно дете) не желаят отново да изминат пътя на бременността, раждането и отглеждането на дете. Четвърти имат финансови затруднения и прочее.

Бубулина, позволих си сравнението с европейките, защото не съм съгласна причините, които най-често се изтъкват за нежеланието на българката да ражда повече от едно дете, да са :
  - недостатъчното майчинство;
  - детските надбавки;
  - липсата на места  в държавните детски градини.

Причините са много по-големи за съжаление, ние ги изредихме в темата.

Има и едни друг аспект, на който искам да обърна внимание. И той е, че възрастовата граница за раждане на първо дете сред българите се увеличава, за разлика от мургавия етнос. Когато нашите родители са ни създавали са били на по 20-23г. Сега ние раждаме първото си дете към 30-та година от живота си.
Имам приятели (на и около моята възраст - 36 г), при които идеята за създаването на деца изобщо не стои на дневен ред. Дори и не го и обмислят и то не защото имат финансови проблеми. Започват се едни оправдания от сорта, че не са готови, че ще им свърши свободата и т.н. Това не е ли егоизъм се питам аз? Не се ли превръщаме в едно предимно консуматорско и егоистично общество...

п.п. думите ми не целят да обидят някого, просто си разсъждавам. Може да звуча хаотично, но този пост се опитвам да го напиша вече 2 часа  :lol:

*
Меци, раждат си хората и по-рано, макар и не така, като преди. Не забравяй да отчетеш и факта ти с какви хора контактуваш.
.Средна заплата в БГ,около 600 лв,ама защото 15% взечат четири цифри,че и повече,а 85% по 400 - 450 лв.От тук съответно,какъв им е интереса на тези майки,които нямат стаж,нямат и актуална квалификация,че да започнат на заплата от 400лв,като ,за времето ,за което си гледат детето  ще взимат пак това, а и ще са си у дома. 8O Това е глупавата ни система...В другите страни,държавата има интерес хората да работят,за да създават принадена стойност на фирмите си,а те да плащат данъци,а и да не им"лежат" на социални помощи.При нас така ли е???  :( Порочен е малко тоя кръг....! А много от хората висят по кафетата точно поради тая причина-помощи 200лв,неговата заплата ще е 380 лв.Има разлика,ама те вече са оскотели и не са заинтересувани да започват работа.Друга част от безработентите пък вече са в графата"обезсърчени"...! :oВ този случай ,според мен вина има и образователната система,ама това вече е друга бира....

Една корекция:Според НСИ средната раб.заплата за миналата година е 800.
http://www.nsi.bg/bg/content/3928/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE

Въпросът е:колко процента са под средната работна заплата...и какво се купува с тези 800 лв. на месец?

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Crystal

Мецани, мисля че отдавна сме се превърнали в егоистично и консуматорско общество. Изброените от теб причини, които най-често се изтъкват за нераждане на второ дете, биха спряли само определени хора от определени прослойки, които живеят общо взето от детски надбавки. Аз винаги съм искала да имам две деца и съм безкрайно благодарна на Господ, че ме дари с две! С лишения, с трудности, ще ги отгледаме, само да сме живи и здрави!
А според статистиката, през 2013 са се родили по-малко деца и от 1997г. Ако през 1990 са се раждали около 100 000, през 2013 са се родили около 60 000. Поне за малката ни дъщеря трябва да има повече места в ДГ и училища, че то и да запишеш детето си в училище стана проблем  :?
« Последна редакция: Февруари 03, 2014, 18:35:34 pm от Crystal »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
А според мен, ако обличането и покупката на задължителните помагала за едно допълнително дете не са проблем, няма проблем отглеждането на второ дете. Изхранването не го слагам, щото няма голяма разлика като готвиш дали едно дете повече ще храниш.  Ама нямало пари за частни уроци, мобилен телефон с интернет, маркови дънки или психолог когато е разтревожено- това са някакви подробности, които нямат никакво отношение нито към това дали децата ще се изучат добре, нито към това какви хора ще станат, нито към това дали ще са щастливи. Дето вика един познат ,„Кога стана циганин, кога ти посиняха венците.‟ Та и ние така - забравихме кои сме и от къде идваме.
Лошата икономическа обстановка в комбинация със сравнително високо образовано население е причината за ниската раждаемост.

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Кое, кое викате безплатно било 8O Ин витрото? Дори по фонда не искам, наистина не ИСКАМ да смятам колко пари съм дала. А преди това изследванията, а по време на бременността? А терапиите? Не ми се говори! Дълбоко съм признателна на държавата, че ми помогна в този труден път. Винаги съм го казвала и ще продължа. Щото, ако не беше по Фонда, ептен щях да заровя ушите...
Аз и мъжа ми спадаме към т.нар. "средна класа". И двамата вземаме що годе нормални заплати. Но какво става напоследък, просто не знам...имам чувството, че само надолу и надолу.... :x Тамън закърпя бюджета и цъфне некой ненадеен разход с размери на Марсианската падина...Не виждам кога и де ще му излезе края...

Боби, частните уроци, телефоните, психолога...Вярно, не са НАЛЕЖАЩИ. Ама защо да не? Аз това се опитвам да обясня, че повечето тук се оправяме, оправяме се...Кризи не кризи, оцеляваме. Ама ми писна бе, да оцелявам! Не ща! Искам и малко да поживея. Че то на 35г. станах, кога ще започна?! В 21-век децата имат и мобилни, ползват и интернет. Ходят на уроци, ако се наложи или на някой курс по език. Това не е точно гевезлък, ако трябва да сме откровени. Гевезлък за мене ще е, ако майката спи с пижами на Армани, а чавето вижда морето само на училищни лагери /даже не знам има ли още такова нещо/ и си купува читанките втора употреба. В смисъл, това са нещата от живота, не казвам, че непременно трябва да се осигурят, но ако се наложи - да можеш.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

Crystal

Бубулина, а как ти се струва три и повече инвитро да си ги платиш плюс изследванията, терапиите и всичко останало?  Правили сме и сме ги плащали. Аз като правих инвитро-4 броя точно- нямаше фонд. Единствено лекарствата ми пое касата един път, и то не ми стигнаха. Така че да не мрънкаме.
*

Бубулина

• *
  • 1352
Бубулина, а как ти се струва три и повече инвитро да си ги платиш плюс изследванията, терапиите и всичко останало?  Правили сме и сме ги плащали. Аз като правих инвитро-4 броя точно- нямаше фонд. Единствено лекарствата ми пое касата един път, и то не ми стигнаха. Така че да не мрънкаме.
Кристъл, има момичета с по 5 и повече опити, самофинансирани. Няма да си ги мерим, нали? Аз не мрънкам, просто съм обективна. Казвам, че не ми е бил безплатен опита, въпреки, че е по Фонда. И знам, че повечето, които са го правили са наясно.
Съжалявам, но не съм виновна, че по време на твоите опити не е имало Фонд. Всеки си вижда нещата от собствената камбанария.

*
Ми то сега като го има тоя Фонд да не би всички да имат възможността да се възползват????? Имам си заповед като слънце, или за в коша или за в махагонова рамка да си я сложа. Видиш ли държавата дала нещо пък моя светлост не благоволила .... Не ми се говори,  защото ще бъда наритана за нецензурни думи.  Предостатъчно пари съм изсипала (лошо ми става) - лични защото Фонда не поема специфики на АРТ. Защото чиновник е определял правилата. Ей за т'ва ....., нищо ново и не само в тази свера. Да дойде някой да обясни на двойки, работещи в провинцията за по 4-500 (макс.) лв заплати ка се стига до фонда с хилядите преди това за пътувания и предв. изследвания .
Боби, с Бг. стандартите имаш ли си понятие колко процента от средната заплата (никой не може да ме убеди че е 800 лв за страната) отиват за храна? Проблем си е дори изхранването. Не е съвсем така каквото за едно такова и за две, защото преди това има АМ и памперси като например.  И обличането, и допълнителните помагала за + още едно дете са проблем. Далеч си от действителността. Пак казвам със семеен доход общ от 900-1000 лв две деца не се гледат,  София и областните градове не са България, и даже цифрата, която съм написала не е толкова голяма.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Бубулина, говорехме все пак какво би те отказало да имаш воторо дете, ако го искаш. Финансовите причина са валидни разбира се, просто за мен не са тези, които посочих.

Авалон, ами добре де, това имах предвид. Разбира се, че ако тези неща са проблем е нормално човек да с еоткаже, но понеже по-горе някой е казал, че АМ и пемперси не били проблем, та затова. Разбриа се, че ако изхранването и обличането и въобще основните неща са проблем, тогава това е напълно според мен нормална причина да се откажеш.

*

Crystal

Вече го казаха други хора, не аз. Всеки си преценява колко деца може да отгледа и изобщо да има ли деца. А държавата достатъчно дава за репродуктивните проблеми. Но колкото и много да е, винаги ще има недоволни, явно сме такава нация от мрънкалца  :wink:
Недостатъчно са парите за онкоболните, парите за лечение на деца също.И там става въпрос за суми над 100 000лв, които е невъзможно да се самофинансират.
« Последна редакция: Февруари 04, 2014, 08:41:57 am от Crystal »
*

Бубулина

• *
  • 1352
Вече го казаха други хора, не аз. Всеки си преценява колко деца може да отгледа и изобщо да има ли деца. А държавата достатъчно дава за репродуктивните проблеми. Но колкото и много да е, винаги ще има недоволни, явно сме такава нация от мрънкалца  :wink:
Недостатъчно са парите за онкоболните, парите за лечение на деца също.И там става въпрос за суми над 100 000лв, които е невъзможно да се самофинансират.
Кристъл, за втори път употребяваш "мрънкане". Освен това, не виждам някой да е недоволен, ние просто споделяме как РЕАЛНО стоят нещата. Както и Авалон обясни извън процедурата има доста разходи, които за някои също могат да са трудност. Никой не е казал, че не е благодарен на Фонда, вече за 100 път го повтарям. Щом ти се чувстваш щастлива от разходите, които си направила за ин витро, това е ок. Но останалите, имат право да споделят своята гледна точка, без това да ги прави "мрънкалца". :wink:

*

Crystal

Буболина, чуствам се щастлива, че имам две деца, а разходите бяха част от пътя към тях, въпреки че не са заченати инвитро. И до сега не съм видяла някой, който се е самофинансирал да се оплаква. Можех да си купя луксозна кола с парите, които дадох, но това нямаше да ме направи щастлива без деца. Не всичко е пари и лукс. А дали твоето е мрънкане-на мен на такова ми изглежда. Аз не живея в лукс, но съм доволна с това, което имам. Не съм ходила на почивка не помня вече от кога, но това не ме прави нещастна. Колата ми не си знае годините, но какво от това? Най-важните неща в живота ни не се измерват с финикийски знаци.