0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ама не е уредено цигу, това че ти имаш някаква застраховка, не я прави майчинство, въпреки че ти така го наричаш. Повечето хроа нямат такава , а държавата няма никакво изискване за майчинство. Така че не знам за какви извадки ми говориш след като говорим за закони. По закон имаш право само на 3 месеца неплатени, в които сам си покриваш здравната застраховка за теб и бебето. Това е което е "уредено" ( направиха го по времето на Клинтън преди и това  дори е нямало) и картата е напълно точна, защото в САЩ подобен закон няма.
« Последна редакция: Март 06, 2014, 06:50:51 am от Bobbie »

*
Значи в щатите е кофти да се ражда.... :lol: :lol: Ами то и без това станаха много досадни тия американци... :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Боби, не ми е платила застраховка майчинството, плати ми го компанията, на 70% от заплатата. Както други компании плащат на жени, които познавам, да си стоят вкъщи първите три месеца след раждането.

Заглавието на картата е двуяко: хем за платено майчинство, хем за политики/закони за платено майчинство. Ако идеята е да се обяви САЩ за равнопоставена с Либерия, Суринам и Папуа Нова Гвинея, добре, няма закон за платено майчинство. Но много работодатели плащат за отпуск по майчинство, без да им го изисква законът. Това написах още първият път.
*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, не ми е платила застраховка майчинството, плати ми го компанията, на 70% от заплатата. Както други компании плащат на жени, които познавам, да си стоят вкъщи първите три месеца след раждането.

Заглавието на картата е двуяко: хем за платено майчинство, хем за политики/закони за платено майчинство. Ако идеята е да се обяви САЩ за равнопоставена с Либерия, Суринам и Папуа Нова Гвинея, добре, няма закон за платено майчинство. Но много работодатели плащат за отпуск по майчинство, без да им го изисква законът. Това написах още първият път.
Ама не е вярно дори и това бе цигу, ти явно живееш в някаква друга Америка, ако смяташ, че много работодатели плащат майчинство. Аз работя за щата на Тексас и дори той не плаща майчиснтво, а те карат да си вземеш натрупаната отпуска и болнични. Да не говорим, че дори и да беше така ( а то не е) пак не е универсално, а свързано с „добрината‟ на работодателя ти. Ако при вас това се случва на много места, те са да стоят в бизнеса нямат избор да не го предлагат. Но тук това е нечувано. Ето ти представителна извадка -16% от компаниите плащат майчиснтво ( огромна част от него е до 2 месеца) т.е. 84% НЕ плащат нищо. Ако за теб това е „много‟, за мен не е. Можеш да си провериш данните, ако не ми вярваш. Картата абсоюлтно точно сравянява САЩ с Пауа Нова гвинея, да точно така е в САЩ за мноизнството от жените. Като гледам не мога да те убедя в неща, които са факти (не е нечие мнение) се сещам за поговорката дето ситият на гладният не вярвал.

П.П. Аз съм тук 20 години, познавам хора от всякакви стъпала на обществото, до сега никога, ама никога не съм чула за компания, която плаща 3 месеца майчинство. Вероятно има и такива,щом казваш бих искала  да го видя с очите си. Със сигурност обаче тук, в нашето 20 милионно село, такова нещо не съществува.

Има няколко щата, които сравнително скоро направиха закони за това, може би си в някой от тях и затова мислиш, че е повсеместно.

« Последна редакция: Март 06, 2014, 18:15:49 pm от Bobbie »

*
Ето ти представителна извадка -16% от компаниите плащат майчиснтво ( огромна част от него е до 2 месеца) т.е. 84% НЕ плащат нищо. Ако за теб това е „много‟, за мен не е. Можеш да си провериш данните, ако не ми вярваш. Картата абсоюлтно точно сравянява САЩ с Пауа Нова гвинея, да точно така е в САЩ за мноизнството от жените.

16% от компаниите не е равно на 16% от жените, макар че правиш този извод в две последователни изречения. Вече не разбирам за какво спориш. Има платено майчинство - как е уредено, добре ли е уредено и какъв процент от жените имат достъп е друга тема.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Бе Цигу бе, ти нищо не знаеш :lol:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Bobbie

• *
  • 5701
Точо така, 16% от компаниите не означава това, но ти предложих ти да си свериш данните, а ти реши да  ме  учиш на аритметика без дори да си провелира дали пък случайно не изначава обратното. Да, ако погледнеш колко хора имат достъп, процентът е по-нисък, 11% е за индустрията и 16% за държавните служители.

Има платено майчинство - как е уредено, добре ли е уредено и какъв процент от жените имат достъп е друга тема.
ОK Цигу, нека заиграем твоята игра на думи. Казваш в САЩ има - да има до толква, че не е забранено да ти го дадат :-). Убнедена съм, че и в Пауа Нова гвинея не е забранено и там има някакво. Разира се, че идеята е да се сравнят САЩ с тях по този показател, но е и вярно.

Ти много добре знаеш, че става дума за това дали имаш право на платено майчинство, така че не разбирам това извъртане на истината. Ама то било съшествувало все едно картата е казала, че е забранено.  Хайде ти ми отговори на този въпрос - имаш ли или нямаш право в САЩ на платено майчинство, ако си на пълно работно време през бременността? Отговор от една дума би бил достатъчен, за да си разрешим спора дали била или не била вярна тази карта.

Гане, видя ми името и те засърбяха ръчичките да напишеш нещо, независимо, че идея си нямаш от него. хайде кажи си и ти сега мнениеот по въпроса за майчинството в САЩ, да  го чуем. Да, очевАдно не знае след като спори за нещо, което от години е наболял проблем и тази карта се изпозлва от отдавна от многото организации борещи се за права на майките в САЩ. Учудена съм, че не сте я виждали. Пропагандирането на подобни митове, че едвали не не било вярно, че сме били на нивото на Папуа Нова Гвинея ( по този показател) е направо обидно за милионите ( тези някакви си 84-89%), които нямат никакво право на майчинство.

П.П. Дори и тези 3 месеца неплатени не са гарантирани, а за компании, които имат повече от 50 служителя.
« Последна редакция: Март 06, 2014, 20:38:17 pm от Bobbie »

*
Bobbie, вече не пиша заради теб, това е безсмислено.

Пояснявам първия си коментар за картата за който чете този излязъл от релсите спор: Подвеждащо е да се абсолютизира има ли, няма ли закон за платено майчинство в една страна, защото това не показва има ли други механизми и практики да се плаща на майките; имат ли тези майки работа, на която да се върнат след майчинството; има ли подобна схема за бащи; каква грижа има за децата след като майката се върне на работа... Ако сравня САЩ с Германия, Испания и България, където има добре платено майчинство, не виждам по-висока раждаемост, а точно обратното. Аз така тълкувам смисъла на това благо - да прави майчинството по-лесно и привлекателно и да води до повече бебета.
*
Цитат
Аз така тълкувам смисъла на това благо - да прави майчинството по-лесно и
привлекателно и да води до повече бебета.
Не мисля, че майчинството води до повече бебета. На фона на цялата действителност у нас то е сравнително привлекателно като условия. Причините за ниската раждаемост при българите са други и комплексни.

П.С. Без да съм се зачитала в горния спор, в многословието, дори и да има нещо ценно като информация - пропуснала съм.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
Подвеждащо е да се абсолютизира има ли, няма ли закон за платено майчинство в една страна, защото това не показва има ли други механизми и практики да се плаща на майките; имат ли тези майки работа, на която да се върнат след майчинството; има ли подобна схема за бащи; каква грижа има за децата след като майката се върне на работа... Ако сравня САЩ с Германия, Испания и България, където има добре платено майчинство, не виждам по-висока раждаемост, а точно обратното. Аз така тълкувам смисъла на това благо - да прави майчинството по-лесно и привлекателно и да води до повече бебета.
Цигу, това е обидно, тъй като в САЩ за близо 90% от жените няма такива механизми и практики. Ако ти си беше дала 6 седмичното бебе на градина и ревала, че нямаш друг избор,по съвсем друг начин щеше да тълкуваш смисъла на това благо. Хич не ми е приятно хора като теб  да изкривяват реалността, защото те видиш ли били от привилигерованите и значи другите 90% илиза едва ли не, че не са важни. Скоро си говорихме за баланс с теб.Има си положителни страни, но си има и отрицателни, няма нужда все да ги идеализираш.

*
Мисля,че  темата беше в това ,дали има държавно уредено майчинство,а не как е уредено като различни варианти изобщо. То и в ОАЕ няма държавна пенсионна система,но хората не умират на 80 годишна възраст на работните си места  :lol: :lol: / пълен оксиморон /нали така се казваше?/ е това  :lol: :lol:. До колкото съм запознат, въпросът с майчинството в БГ е доста добре уреден в сравнение с Европа ,а за САЩ разбрахме.При всяко положение мисля , че това е добро,да не забравяме,че имаш и право на избор на различни варианти и алтернативи. Според мен ,това изцяло благодарим на соц - миналото си и настоящия див популизъм на политиците  :lol:,но пък щом е добро за хората.... :wink:
Този път съм напълно съгласна с Боби за реализма и.

Цитат
Аз така тълкувам смисъла на това благо - да прави майчинството по-лесно и
привлекателно и да води до повече бебета.
Не мисля, че майчинството води до повече бебета. На фона на цялата действителност у нас то е сравнително привлекателно като условия. Причините за ниската раждаемост при българите са други и комплексни.

П.С. Без да съм се зачитала в горния спор, в многословието, дори и да има нещо ценно като информация - пропуснала съм.

То,да ти кажа,мисля,че не останахме много хора в България.Кой да ражда?

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
Облагите по принцип не водят до стимулиране на раждаемостта. Виж, ако спрат образованието, това безотказано води да по-висока раждаемост :-).
Смисълът на облагите ( според мен) е че сме цивилизовани човешки същества. Същият какъвто е смисълът на задължителната отпуска, ограничената работна седмица или на наличието на пенсионно осигуряване. Ако очакваме те да повишат раждаеомостта, няма да има кой знае какъв ефект. Никой не родил заради майчинството. Най-високата раждаемост е в най-бедните райони на планетата.
« Последна редакция: Март 08, 2014, 09:08:10 am от Bobbie »

*
Ама моля ви се, в Немско искат да мотивират хората да не си пращат децата на ясла, като за целта им дават 100 евро месечно (150 от август, ама моята ще е тогава на ясла, та няма да се възползвам). А колко бумащина искат за това чудо! Много хора протестираха, защото е ясно кой ще ги взима тези пари - тези, които и без това не ходят на работа или други, които са решили да гледат детето и независещи от стоте евро. Но определено жена със заплата от 3-4 хиляди не виждам как ще я стимулират с тази сума. Мъжът ми каза да не се занимавам изобщо за няколко месеца, ама пък данъци и наем плащаме, не виждам защо ще подарявам нещо на държавата. По-добре щеше да е да се дадат за нови ясли, тъй като в западната част има силен недостиг.
В немския бюджет най-голямото перо са социалните разходи под различна форма. Но това не мотивира германките да раждат. На едно от последните места са в Европа по раждаемост. Като основни проблеми жените посочват както недостига на ясли, така и нежеланието на работодателите да наемат майки с малки деца. Новата социална министърка поиска да се съкрати работното време на родителите с деца под 8 г. до 32 вместо 40 раб.часа седмично, но Меркел я отряза.
Та толкова по въпроса за стимулите.

*
То май и в тоав отношение сме по-добре "условно "казано. :wink:Не че това ни влияе на раждаемостта... :(
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
В България майчинството и цените на детските градини са най-положителното нещо.
 Особено в един малък град, където разходите са доста по-малки, е значително по -лесно да се отглеждат деца. Поне това са моите наблюдения

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
 Особено в един малък град, където разходите са доста по-малки, е значително по -лесно да се отглеждат деца. Поне това са моите наблюдения
ema2 в малкия град в България и доходите са малки, пропорционално. Не е по-лесно.
Да, майчинството е положително, но за втората година аз съм с особено мнение.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
ema2 в малкия град в България и доходите са малки, пропорционално. Не е по-лесно.

в малкия град няма никакъв проблем майката да си даде детето на детска градина за 40-60 лв на месец и да отиде да работи. в столицата, майката в повечето случаи трябва да си седи у дома или да плаща на бавачка/частна детска градина по 500-700 лв.  разходите са над десет пъти по-големи. разликите в доходите не са такива.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
В предната ми работа, голяма международна компания, заплатите в София и всички останали точни на България бяха еднакви. Но пък разходите на една майка във всеки град не бяха еднакви  :wink:

*
Като се говори за малките градове аз разбирам наистина малки, такива в които няма големи международни компании - това едно, друго, че в тези градове безработицата е в пъти по, голяма,  заплатите са също в пъти по-ниски, от там и майчинството. София не е българия момичета, също и останалите 5,6,7 града, В малките градове са по малки някои разходи, но памперсите, АМ, дрешките и прочие са на същите цени, тока е на същите цени, там храната също се купува от магазина на същите цени ...основния разход на българина. Ако
беше по-лесно хората няма да бягат от там, а да се връщат,  такава тенденция не съм чула да има напоследък.