http://www.standartnews.com/regionalni/butat_geto_varhu_chastni_partseli-244411.html Е, няма оправяне с тези и това си е.
"Гладни сме", ама не учим, не работим и раждаме още и още. Не знаели какво подписват, понеже били неграмотни и затова - то не вАжи. Сега като им бутнат незаконните коптори все пак - ще писнат, че държавата е длъжна да ги настани някъде (безплатно разбира се) понеже те нямат нищо, нямат доходи, ама пък имат деца и то не моЙ така да ги оставим на улицата с децата им и да мрат от глад.
Доходи нямат понеже не работят. Не работели - понеже нямало работа като за тях т.е. за хора с нулева квалификация и нулева грамотност. Ами няма, да. То за образованите и кадърните няма, че за тях ли?!!! Работа, ако им се намери все пак за едната минимална работна заплата - не шЪт да работят, че били малко парите. Ами малко са, да, ама за толкова "знания и възможности" колко да са? Неграмотни са и нямат квалификация, защото не ЖЕЛАЯТ да ги имат тези неща и не можем да ги принудим вместо да правят и да раждат деца в детска възраст - да учат, да са си вземат хляба в ръцете първо, че тогава да стават родители. Те са ни намерили цаката по въпроса - просто раждат и се почва якото доене на всички кранчета в държавата понеже не можем да оставим децата им без грижа, а те не могат да я положат, защото и за себе си не могат да се грижат и така до припадък.
Техните "оправдания" да паразитират обаче, рязко не се отнасят за всички останали граждани. Аз например (и вие) не мога да писна, че за мен работа няма, защото съм неграмотна и затова - никой не ме наема. Ако опитам да твърдя такова нещо - няма да мине, защото на редица места е отбелязано, че това не е истина и служителите в "бюрото по труда" с един клик на мишката ще го установят това. И все някаква работа ще ми намерят, такава каквато не ми харесва да върша и не е добре платена, но ако откажа да я приема все пак - ще ми спрат всякакви плащания. Излиза, че съм се самопрецакала с това образование, ама...късно е вечеееее
Ако нямам жилище и пари да си купя такова и си струпам една барачка в парцел който е собственост на някоя от вас, или общинска собственост, или държавна - "до две" ще е дошла полицията да ме изсели от там, където незаконно съм се самонастанила. И ще ми кажат да се оправям както мога и толкова. Ако съм циганка обаче, или няма да ми пипнат копторчето, или ако все пак го направят - ще ме настанят в общинско жилище. По принцип, общински жилища се твърди, че просто няма, но няма за нормални семейства, които са поискали такова. Те с мизерните си заплати и с деца ходещи на училище и гледани както трябва - да се справят както искат на свободен наем. Те да се доквалифицирали и да работели на 55 места, за да изкарват повече пари, ама нямало места в държавните ясли и ДГ и докато работят нямало кой да им гледа децата? Техен проблем, те "да измислели нещо", ние имаме по-съществени грижи, като да "измислим нещо" за неграмотната циганка с 5-те деца, с баща "неизвестен", понеже тя била повече на зор и била безпомощна и затова е бременна с 6-то.... Логичноооо
Да подпомогнем всеки паразит, всеки недобросъвестен гражданин и безотговорен родител, за да продължи с нови сили да бъде такъв да дозабатачва своя живот, този на децата си и нашия. Така било хуманно, цивилизовано и европейско... Дали? При население, което е общо под 7 млн. души вече, гореописаните "сладури" са между 1,7 - 2млн. и се увеличават. Като стават само по-неграмотни, по-безработни и все по-"нуждаещи" се. От останалото население - пенсионери, инвалиди, малки деца, учащи се....е, колко са активно работещите, създаващи БВП? И тези точно хора - следва да отглеждат себе си, децата си, пенсионерите, хората които НАИСТИНА са в неравностойно положение, но не по своя воля И циганите. Следва, ама не може. Просто не излиза сметката, а тя е бакалска сметка, не някаква супер сложна.
И на фона на гореизложените факти - постоянно ще се намери някой да ми каже, че: аз съм расистка, аз просто мразя циганите понеже са цигани, че не желая да им помогна, за да заживеят и те най-после човешки и пр. Напротив!!! Не мразя никого, но не съм сляпа и малоумна и регистрирам реалността просто. А тя е такава, че ако не се промени политиката, спрямо драгите цигани - те ще стават все повече, все ще са в такова положение и реално и да искаме - ще сме неспособни да ги отглеждаме повече, все едно са домашни любимци някакви.
Такова поведение спрямо тази общност като досегашното - по същество е същата сбъркана история като поведението на любителите на животни спрямо бездомните кучета и котки (не сравнявам циганите с кучета, а "логиката" на такъв вид отношение), които ги хранят по блокове и градинки от жалост към милите животинчета, че не е хуманно да ги оставим да умират от глад. ОК, ама като ги нахраним, те пък се чифтосат, народят си още кученца, храним и тях пак със същия "хуманен мотив", те пък си народят кученца на свой ред... И започват да се движат в глутници и хем ги храним, хем ни хапят и стават още повече. Егати "решаването на проблем" се получава така. Дума да няма.
Кучетата можем да ги кастрираме все пак и малко по малко да се реши този проблем. Циганите са хора, като нас обаче и не можем да приложим същите мерки спрямо тях разбира се. Тях трябва да ги накараме някак (по приемлив и цивилизован начин), да се самоограничат в ражданията, когато все пак са трайно неграмотни и още по-трайно безработни и без керемида над главата си даже, защото в противен случай и техните проблеми и нашите стават само по-големи и по-неразрешими и това е то. А за да вземат те самите да се "сапикясат" по коментираните въпроси - има само един възможен и цивилизован начин просто. Да им стане крайно неизгодно да се държат както досега. А това става само със затваряне на всички кранчета, от които сега смучат и толкова. Като дойде "неволята" - мноУ бързичко ще се натискат сами да ходят и на училище и няма да се мусят на предложена работа, че не им уйдисвала и няма да правят и раждат деца, за които не се грижат, ей така "за спорта". Няма кой знае каква философия.