0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Еййй, големи сте фашистки, значи :mrgreen:

Ми оставете ги хорицата да си живеят спокойно, бре! Знам аз, завиждате им за доходите и привилегиите, признайте си :mrgreen:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Ми оставете ги хорицата да си живеят спокойно, бре! Знам аз, завиждате им за доходите и привилегиите, признайте си :mrgreen:

Изхваща ни!  :jump12:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Изхваща ни!  :jump12:
Невероятно :mrgreen:
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Далеч съм от мисълта, че са сексуално неграмотни и то на фона, че редовно ги ограмотяват, а теб и мен никой не ни е ограмотявал, но не сме родили по 5-6 деца  :wink: Те така ИСКАТ, но това не означава(поне според мен), че идиотската ни социална политика не трябва да бъде променена и да спрем да ги хрантутим. Отношението и на социалните служители към тях е по-различно(странно нали, но те и там са с предимство). Направо понякога мисля, че всичко ни е сбъркано  :x
Не е различно отношението, ами попадат в разните графи за повече социални привилегии. И ти да имаш 5 деца на 21 години , да си безработна, без образование и с баща на децата неизвестен, то и ти ще им попаднеш в графите и ще получаваш. Цялата система е сбъркана и стимулира подобно безотговорно поведение.
Това с раждането им е част от така наречената им "култура". Навсякъде по-света колкото са по-прости, толкова повече деца имат Глей ги в Африка, в Индия , в Пакистан... една и съща мила картинка - по 10 деца, дрипави, нямат с какво да ги хранят, пък пак раждат. Не е от незнание как се правят деца разбира се, а е от простотия. И да нямаха помощи, пак толкова и на такава възраст щяха да си раждат.

П.П. Аз лично не мисля, че много добре си живеят . Като ги гледам как обикалят кофите с боклуци,  ако им стигаха помощите, нямаше да го правят. А не ми се вярва, че е понеже диплят пачките и събират. Циганин с мисъл за бъдещето рядко може да намериш. Те живеят ден за ден.
« Последна редакция: Юли 05, 2014, 11:35:43 am от Bobbie »

*
Боби, този континент и тези държави, които даваш за пример е малко омешано, но там по скоро става въпрос за реличия , не толкова до простотия.  Нашите тук религията я имат колкото да си намерят повод да. празнуват, респ. напият.
За ровенето по кофите , ами знаеш ли, че манго с мнайсе деца взима под формата на помощи повече пари, от колкото двучленно семейство от малък град, като и двамата родители работят, ама последните не ровят в кофите - нали. Тъй, че малко си разшири кръгозора. За манго ровенето в кофите също е бизнес и начин за изкарване на някой лев.  На кзана пред нас в рамките на 24часа няколкократно му се прави инвентаризация, най-интересното е , че се случва да НЕ вземат оставени дрехи. В щайгите на колелата им виждам основно железни неща и хартия. Сутринта дадох на един хартия, даже и ми благодари и понеже видя от къде излизам нищо чудно утре вдругиден да звънне и да каже "ма какооо, дай" - типично по манталитет.
А циганските сватби какво чудо са. .... от где пари?
http://bnt.bg/part-of-show/aktsiya-na-vik-vratsa-sreshtu-dla-zhnitsi ........ сефте
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Боби, различно е отношението. За да си получавам майчинството ( което го получавам, защото съм работила и внасяла) трябваше да мина през социалните още в първия месец след раждането. На циганката и пишат документите(била неграмотна-по закон е длъжна да има 8-ми клас т.е. грамотна отдавна). Документите им са пълни с камара простотии, служителката ме навиква на първия въпрос, накрая се обаждам на счетоводителката и си попълвам сама, служителката, която нищо не разбира от счетоводство започва на висок тон да ми обяснява кво било да съм самоосигуряваща се(сякаш не съм се самоосигурявала през 15-те години преди това и не знам кво е) и ми зачерква написаното, щото "не било правилно"  8O Ходих сигурно 5 пъти, списък с нужните документи няма изнесен, уж ми каза какви са(и си ги записах), но била съм пропуснала( много ми бяха приятни срещите с нея и затова) и тя не била длъжна да ме уведоми  8O та да съм си прочетяла в коридора още какво трябва, тя имала работа(попълва документи на циганка), коридора дълъг десетина метро и от двете страни разлепени листи на три реда  8O свободен ден ще ми трябва за това  :x  Накрая бележката от педиатъра "не и харесвала, те другите лекари по друг начин ги пишели"  8O
Та на циганката ако не и попълват документите, тя или ще се образова и ще ги попълни(много бързо и грамотен роднина сигурно би изникнал) или поне няма да уведоми цялата махла как става номера ( правиш се на глупав и ревеш, че си гладен и ти ги попълват).
Това дали ще раждат по 15 деца ако нямат доходи и кирия от това е спорен въпрос и Като го видя че действа така и при тях тогава ще ти повярвам. Те пари вадят от боклука, въпроса е, че ги харчат примерно за пиене, вместо за храна, защото има кой да ги храни  :wink:

*
Права е м-и, че към циганите по ведомствата има....да го наречем покровителствено отношение. В паспортна служба съм присъствала на същите сценки, които тя споделя и тези за международни паспорти се наредили (ей така както "няма к'во да Идем"). Понеже се попълват типови документи, около тази служба има куп гаражчета, където срещу 2лв. едни лели ти попълват всичко както трябва, това им е бизнеса. Дали сам си попълнил, дали си платил 2лв. на някой друг за целта - следва вече на гишетата да си подаваш попълнените документи. Такъв е реда. Ама за нас. Циганите се струпват на тумби с непопълнени документи обаче и се почват крясъци как те не можели, че били неграмотни, как нямали 2лв. да плащат за тази услуга (като нас останалите) на лелите в гаражчетата и служителките им попълват каквото трябва на тях. Ако аз се наредя, дори една графичка да не ми е написана, защото не съм сигурна какво да пиша в нея и искам да попитам дали това и онова и седя с химикала готова да го напиша за секунди - на мен ми се казва да ида да чета образците, да си го попълня и пак да се наредя най-отзад на опашката. На всяко гише има саморъчно написани табели "тук не е "информация";) Гише "информация" разбира се няма и всеки неразбрал къде какво да пише - следва да се оправя както намери за добре, освен драгите цигани де. Това, ако не е разлика в отношението какво е? Но понеже аз няма да ревна, да крякам и да направя сценка по въпроса - мен ме отрязват.

Относно техните и нашите доходи, следва да се взема предвид и графа "разходи" за двете групи. При един и същи доход за мен и някоя циганка какво плащам аз всеки месец. Плащам си сметките за ток и вода и др. по жилището. Повечето от циганите нямат подобен разход, защото ползват тези блага незаконно и техния разход се пише в моите месечни сметки като "неизбежни загуби" на съответната компания. В България - тези разходи са от най-дебелите пера на месечния бюджет. Моето жилище е законно, за него плащам "данък сгради", "данък смет", лично аз плащам и годишна застраховка на имота - за земетресение, пожар, наводнение и пр. Такива разходи циганите също нямат, понеже незаконните им коптори "ги няма на картата" и в системата на данъчните. Плащам и всякакви осигуровки - здравни, пенсионни - всеки месец. Те не плащат такива неща, понеже нямали пари, доходи, работа. Но за сметка на това - ползват здравни услуги на корем за сметка на всички дето плащаме за същите.
Оттам насетне, аз имам и огромни разходи за "отговорно родителство". Нормални дрехи и обувки, качествена храна, образователни пособия и играчки. Ако работя и няма места в държавната ДГ - плащам частна такава, или плащам на детегледачка, че да мога да ходя на работа нали. Понеже ходя на работа и на книга се водя твърде богата - даже детски не ми се полагат на мен. Ако детето ми е по-голямо - плащам школа по танци, тенис, футбол, или каквото там сме избрали + месечната такса за посещения + екипировка. Плащам уроци по език. Циганката докарваща само от помощи моя месечен доход - няма И тези разходи, а те са огромни.
Децата на циганката (за което те нямат вина) - ходят голи и боси, или с дрехи прибрани от
контейнера. Не посещават никакво образователно заведение (щото нямало пари за целта), ядат каквото е най-евтино, дори не се научават да говорят български. После достигат полова зрялост и си правят свои деца и вече имат доходи и готоУ. Освен от помощи - пари отгоре се докарват от дребни кражби, просия, често чрез децата дето трябва да са на училище в това същото време, чрез събиране на стари железа, хартия и пластмаси, които се предават в съответните пунктове за изкупуване. Допълнителен доход си докарват и чрез извършване на ниско квалифициран труд, абсолютно "на черно" и тези им доходи - никъде не се отчитат, но ги има. ОТКАЗВАТ да ги назначиш легално за дадена работа, защо са наясно, че при официални доходи - от тези пари ще има удръжки и понеже са им официален доход - ще им отпаднат разни държавни помощи. Последното съм го виждала лично и то много пъти и ако настоявам всичко да е легално с тяхното работене при нас - отказват работата и "чао". Т.е. ей така както са неграмотнички и не били разбирали и пр. милозливи приказки за тях - наясно са с данъчно-осигурителната система и тази за социално подпомагане повече от доста българи ;)

Българите просто - не са склонни да живеят скотски и да отглеждат деца скотски, независимо колко им е преко сили да правят обратното. За циганите обаче - такъв проблем няма просто, те нищо странно, нередно и ненормално не намират ни в начина си на живот, ни в начина си на отглеждане на деца. Та по тази причина - тях напълно ги устройва да живуркат и да се множат на база държавни помощи + поработване на черно и дребни престъпления. За мен и вас естествено - това е крайно ненормално положение и изобщо не ни влиза в графата "нормален живот и родителстване".

Та голямото престъпление на държавата ни от десетилетия е, че дава на циганите достатъчно кеш и възможности - да си живеят по начина, който тях ги устройва и да не се напъват за нищо. И тях понеже ги устройва - не се напъват много ясно, само се размножават. Като плевелите баш. И това положение няма как да се промени някога с информационни и образователни кампании и обяснения сред това население, как то имало и друг начин на живот и колко по-Убав бил същия. С какво да им е привлекателен нашия точно на тях?! С разяснението, че следва ти 24 години да учиш и да полагаш усилия да кажем, че да те назначат някъде на работа за мършава заплата и да си плащаш от джоба всичко това, което сега получаваш даром, само защото си неграмотен, безработен и "има дИца дето няма какво да ИдЪт"? Сериозно?  :lol: Или пък с опцията, че вместо да си струпаш един коптор дето ти Аресва на теб, ще имаш възможност (евентуално) да се загробиш с някой кредит, за да си купиш двустайна панелка, да й плащаш сметките и данъците на същата, а нея самата да изплащаш на банката до гроб? На вас да ви звучи привлекателно? Понеже на мен никак. А да и за капак трябва и децата си да гледаш хем сам, хем свястно и то с това, което изкарваш и от което имаш куп удръжки, дето сега ги нямаш понеже не изкарваш нищо. Поне официално.

И не съм съгласна наистина, че за нашите цигани  - важат мотивите за безконечно раждане на хората в Пакистан и Уганда да кажем. Понеже ситуациите са коренно различни. В онези държави - кои раждат до откат "войници за Аллах", кои от простотия - ОК. Нашите цигани ги раждат толкова много, защото те това "работят". Просто в Европа са такива "социалните доктрини" и от същите пищят и Англия и Германия и много други, но при тях "етническия профил на паразитите" е друг. Не са основно цигани. При англичаните масово тези са си бели като сняг представители на англо-саксонската раса, което идва единствено да докаже, че правят и те така, не понеже са им такива "културните особености", а просто защото има чалъм да го правят. Както и нашите цигани у нас го имат този чалъм.

*

Bobbie

• *
  • 5701
-по закон е длъжна да има 8-ми клас т.е. грамотна отдавна.
длъжна е до 16г да е в училище, което е различно от да има 8ми клас и да е грамотна. А и не е длъжна тя, а родителите и, които никой не ги дебне да го правят ( което е огромен проблем). При нас имаше доста цигани, които повтаряха и не стигаха до 8ми клас при задължителната възраст. А пък имам приятел, българин, чиито баща беше неграмотен ( не знаех, че такова нещо съществува в България, ама на) и не беше ходил и един ден на училище, а майка му е завършила 4ти клас. Чистокръвни, белички, синеоки (тя) българи от София. На всичкото отгоре са им дали да осиновят дете, понеже той беше осиновен. Няма закон какво трябва да си завършил, който да те обвинява теб за това. Ти за това отношение говориш - да , за това може да има, аз мислех, че казваш, че понеже са цигани се квалифицират за нещо повече. Не е за това, а заради 5те деца с неизвестен баща :-).

Авалон, точно това имах предвид, че за събиране на метали и хартия ровят, не съм мислела за храна. Ама пак е същото - ако не ти трябват пари, няма да се влачиш по цял ден да събираш неща от боклука, щото и това си е работа все пак. Ако им стигат парите, нямаше да го правят, особено пък циганите дето живеят ден за ден иначе.

Жбрул, нашите цигани винаги са раждали така и преди комунизма, и по комунизма,  и сега. Винаги са ги женели такива млади, това си им е начинът на живот, не се е появило с директивите на ЕС за безгранични по време помощи. Просто понеже не са се цивилизовали, са си още така.  Българите преди 100тина година също са раждали така.  На мъжа ми бабата има 6 братя и сестри и това хич не е рядкост там. Вторият ми баща са били 5 деца, 3 умряли. А мексиканеца до нас има 9 братя и сестри, като са били 14 деца, ама 4 умряли.   Помощи там са нямали. Колкото по-назад се върнеш в цивилизования свят или отидеш нецивилизования свят, толкова повече има такива примери навсякъде. Просто циганите са си.... хм, ми цигани. Решението не е да се опитва да цивилизоваш възрастните като не им даваш помощи, а да има контрол над това да са децата в училище, неженени до 18 г и прочее.
« Последна редакция: Юли 05, 2014, 19:59:38 pm от Bobbie »

*
Боби, какво ти е предложението за контрол?
В един момент, нищо не се случва като трябва, все нещо изпускаме при циганите. Нямаме правилния подход, явно защото нямаме тяхното разбиране и виждане за нещата.
Едно време през комунизма бяха доста по-малко тия с неизброимата челяд, всички те работеха ( принудително ако питаш мен). Едно част от децата им пак се отглеждаше от държавата във вид на интернати. Гледала съм как живеят там буквално срещу дома си, ходят си за събота и неделя.  Доброволно защото ги хранят и обличат, на топло са, в къщи парите често се изпиват, дори тогава играеха комар т.е. приоритет са им някакви техни забавления, които за мен и теб не са първа необходимост. Излизат облечени, обути и се прибират боси или със скъсани обувки и дрехи-оставили са техните на други деца или на родители, а тях пак държавата да ги облича.
Според мен идеята да се образоват, да се изведат от средата вече е прилагана и не се получава. Родителският пример е много важен, щом те виждат, че родителите им са намерили лесен вариант само да получават, защо мислиш, че ще се хванат на нашето хоро.
На Жбрул и се отдава писането и на дълго и на широко е обхванала доста неща, няма смисъл да ги повтарям, само мога да и се възхитя, че успява.
*

Жбрул, нашите цигани винаги са раждали така и преди комунизма, и по комунизма,  и сега. Винаги са ги женели такива млади, това си им е начинът на живот, не се е появило с директивите на ЕС за безгранични по време помощи. Просто понеже не са се цивилизовали, са си още така.  Българите преди 100тина година също са раждали така.  На мъжа ми бабата има 6 братя и сестри и това хич не е рядкост там. Вторият ми баща са били 5 деца, 3 умряли. А мексиканеца до нас има 9 братя и сестри, като са били 14 деца, ама 4 умряли.   Помощи там са нямали. Колкото по-назад се върнеш в цивилизования свят или отидеш нецивилизования свят, толкова повече има такива примери навсякъде. Просто циганите са си.... хм, ми цигани. Решението не е да се опитва да цивилизоваш възрастните като не им даваш помощи, а да има контрол над това да са децата в училище, неженени до 18 г и прочее.

Боби, "малка" подробност. ;) По комунизма циганите (колкото и броя деца да са раждали) работеха ли все пак? Работеха. И си издържаха ТЕ децата и домакинствата работейки. И бяха принудени и на училище да ходят и осигуровкии да плащат, в казармата пък мъжката част от тях - барем занаят научаваше. Наясно съм, че по соц-а, въпреки, че цялото население ходеше на работа - реално разходите ни се покриваха от кредити, но това е една друга тема. Обаче, като дойде "новото време" - всички ние някак се "оправяме". Трудно, лесно, не сме като циганите нали? Реалностите сега са други и те са такива, че ние като общество и държава - просто не можем да си позволим да ги отглеждаме, а те да лежкунтят, да не искат ни да учат, ни да работят и само да се множат. Казвала съм го и друг път и не в тази тема само. Аз не съм им душманин на броя раждания и деца! Имам претенции обаче, след като ги раждат - да ги гледат ТЕ. И децата си и себе си. Аз не съм длъжна да ги издържам. Никой не е.

Нито нашите баби и дядовци, които са раждали по много деца, нито мексиканеца "до вас" е имал помощи затова, че видиш ли ти били много деца. Децата не падат от небето все пак и никой не е длъжен да гледа чуждите. Нито пък в Англия и цяла стара Европа е имало професия "безработен, ама раждащ деца" преди социалните доктрини толкова щедро да подготвят почвата за целта. И сега просто няма спирка бе!
Идиоти и безотговрници е имало винаги и ще продължи да има, ама огромна е разликата какъв процент от населението ще са същите и дали тяхното поведение ще се стимулира, или няма. Значение относно крайния резултат имам предвид. Та моето мнение е само, че това поведение трябва рязко да спре да бъде стимулирано. Защо и до момента е създало такъв батак и проблем, че 50 години не можем се оправи с вече родените безработни, неграмотни цигани, дето си ги имаме. Нали се сещаш, че от утре и едно дете повече да не родят - само вече наличните в тази група хора искат гледане. Не можем да ги застреляме, уморим от глад и болести я. Ама ако продължат да се увеличават с такива темпове и живеят по този начин какво правим Боби? Не е хипотетичен въпрос, а съвсем реален за България. Кой ще ги издържа, как?!!! Ние себе си едвам гледаме, хем учили, работещи и се озъбваме.

Да, начинът е да се задържат в училище, да научат поне занаят, да могат да се самоиздържат. Но докато им е по-удобно и изгодно да не го правят това - няма. И това е ясно кЪт бял ден все пак. А начинът да спрат да го правят е просто да спре да им се плаща всичко понеже били раждали в "понеделник и четвъртък". Проблемът с тяхната раждаемост не е проблем сам по себе си, защото имало там едни родени деца, които на мен видиш ли просто не са ми симпатични нещо... Проблем е, защото те са източник за средства и мързел на "родителите" си и инструмент за рекет на цялата държава и общество.

Не им стигали парите казваш? За к'во не им стигат? Те и на мен не ми стигат да ти кажа за круиз на Карибите, ама моят стандарт на живот предполага да имам недостиг по такова "перо" ;). Ама го предполагат и куп други неща - образование, положени усилия, работа и пр. И фактът, че на 34 години почти имам само едно дете и то ми струва много скъпичко, за да бъде отглеждано като ползотворен индивид, а не като техните деца. Ако гледах Дани както те своите - ми 10 да са ми ги натръшкала, дреме ми. То за тях критерия е, че детето е добре, ако е живо и мърда. Ако спре да е живо и мърда - ще си родим ново. Скотове.
На тях не им стигат парите за още една ракия, още една шарена фиба и чехли с панделки. Или за "Мерцедес" 190 Д, 55-а употреба, опасен за движение, за който даже нямат и книжка. Ама за него ще рови по кофите и ще събере там 1000-2000лв. нали, ама да си прати детето на училище - нямали.  :x Да платят здравни осигуровки - нямали. Да платят сметки - нямали. И те така до безкрай.

П.П. Лично за мен законът в частта си за задължителното образование трябва да се промени в частта си, че е обвързан с определена възраст (сега). Трябва да се обвърже с дадена образователна степен. Поне "основно образование". Ако искаш до 16 го завършвай, ако искаш на 25, докато гледаш 5 деца - твоя си работа. Но нямаш ли "8-и клас" - нямаш право да гласуваш, нямаш право на помощи, нямаш куп други права. И това естествено да се отнася за всички български граждани, та няма и дискриминация така.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Боби, какво ти е предложението за контрол?
В един момент, нищо не се случва като трябва, все нещо изпускаме при циганите. Нямаме правилния подход, явно защото нямаме тяхното разбиране и виждане за нещата.
Едно време през комунизма бяха доста по-малко тия с неизброимата челяд, всички те работеха ( принудително ако питаш мен). Едно част от децата им пак се отглеждаше от държавата във вид на интернати. Гледала съм как живеят там буквално срещу дома си, ходят си за събота и неделя.  Доброволно защото ги хранят и обличат, на топло са, в къщи парите често се изпиват, дори тогава играеха комар т.е. приоритет са им някакви техни забавления, които за мен и теб не са първа необходимост. Излизат облечени, обути и се прибират боси или със скъсани обувки и дрехи-оставили са техните на други деца или на родители, а тях пак държавата да ги облича.
Според мен идеята да се образоват, да се изведат от средата вече е прилагана и не се получава. Родителският пример е много важен, щом те виждат, че родителите им са намерили лесен вариант само да получават, защо мислиш, че ще се хванат на нашето хоро.
На Жбрул и се отдава писането и на дълго и на широко е обхванала доста неща, няма смисъл да ги повтарям, само мога да и се възхитя, че успява.

Не знам как могат да се накарат, ама едно време ги следяха дали ходят на училише, така че начин има, само желание да има. Но това предразполага и хвърляне на някакви пари в тази посока, без това няма да стане. Много дорбе знам проблемите с циганите, но това е положението с тях. Те са някакво племе, напълно неутегрируемо, ако ние не направим нещо и не им образоваме децата и не ги интегрираме, те сами няма да се променят само от спирането на помощи, защото както Жбрул много точно е отбелязала, на тях този начин на живот си им е достатъчен. И кой тегли от тази работа? Българите. Така че ние и да си казваме една на друга какъв е проблема, ако няма някакво АДЕКВАТНО решение, не решение, което да е емоционално и на база кое било честно, това ще си продължава. Но така да хвърлят пари в тяхна посока,  без никаква умна мисъл, колкото от днес за утре да закърпят положението е много глупаво, но това е. Ако някой излезне с някаква дългосрочна стратегия, веднага ще го нападнат защо на тях това, а на нас онова. И ще са си прави, но от друга страна пак те ще страдат, ако не се направи нещо по-сериозно.

Жбрул, за децата мисълта ми беше, че и с помощи и без помощи, те пак ще си ги раждат, така мисля.  А иначе, те едно време си живееха пак нелегално и строяха коптори както и сега. Баш срещу нас от другата страна на сегашното метро ( тогава беше само изкоп) имаше циганска махала и куките още по комунистическо се опитваха да ги изселват. Хем тогава им даваха апартаменти, само и само да се размесят с населението и да не живеят така, 2 пъти ги изнасяха и онези пак се връщаха. Накрая минаха с булдозерите през махалата и се приключи и ги изнесоха. Това е, което съм видяла с очите си. После си гледаха агнета в апартаментите, ама това е друга тема, как се събуждам от блеене на агне под прозореца ми в Люлин :-).
 Обаче сега не виждам как точно може да стане, щото те все някъде ще отиват. Тогава им даваха жилища, сега като не им дадат, не виждам решението. Има огромна маса хора, която е на улицата барабар с децата. Какво да правим, като ги изхвърлим, ако не им намерим къде да отидат? Да на нас не ни намират, но както ти сама казваш, ние имаме различни изисквания към начина си на живот. А те могат и на поляната да се тупнат с бебетата и им е все тая. Едно време ги караха да работят и поне така имаха някакви доходи и можеха да си изплащат апартаментите. Сега няма работа за всички, камо ли за някой неграмотник, т.е. в днешно време имаме само едната страна на уравнението - можем да ги изхвърлим от незконният коптор. А след това? Какво ще стане след това? За мен е много по-добре да си седят у махалата, да си живеят там както си намерят за добре, от колкото да ги разбишкат, да няма никакво крайно решение, да нямат жилища, да хукнат да населват други места( пак незаконно разбира се) и да увеличат и без това високата сред тях престъпност. От това аз никакъв кяр и за българите не виждам.
Другото, което може да се направи е да им се взимат децата. Пак няма да си ги гледат те, а ние обаче. А и може да засегне българите подобен закон, защото нали разбираш, че няма как да се направи закон да ти помагат до 3то дете, ако нямаш пари да ги гледаш, а след това да ти ги взимат. Като на онази майка с 400те лева - така и не ми стана ясно как на нея и взели детето, а на циганите не им ги взимат. Мисля, че може примерно да се направят помощи за децата, които са обвързани с ходенето на училище, Примерно да не се дават пари или провизии на родителите, а да се дава храна на децата в училищните столове, включително и вечер ако се налага, нещо като обществена кухня да стане. Така хем няма да оставим куп деца гладни, хем ще сме сигурни, че ходят на училище. Или да им се дават купони за училищният стол, които да са с дати и часове примерно. Ей такъв тип мерки може да имат ефект. А сега им дават пари, бащата ги изпива и до децата не е ясно какво стига. Но пак няма как да се направи само за циганите, а съм сигурна, че доста български семейства ще викнат, че това е унижение  и няма да са съгласни. При това положение, няма как да стане и за циганите. Хората трябва да разберат, че няма как да има специални закони за тях и ако нещо засяга циганите, ще засегне и малцинството българи, които също възпозлват от помощи.
После ако искат помощи за отопление през зимата - на адресна регистрация, на която живее не повече от н-брой хора, може да се даде помощ примерно, която помощ да е в киловат часа електроенергия, а не в пари. Абе никакъв начин да се изхарчат пари за друго нещо да няма.  В днешно време, когато могат и майчиното мляко да ми изровят в Гугъл, нашата държава да се обяснява, че не можела да след колко хора са регистрирани на един адрес е пълна перверзия ( то и тук е така впрочем). Да направят начин да могат да следят, не е чак пък толкова трудно. Предполагам на всички личните ни карти са в някаква компютърна система, не може да е толкова трудно. Та както виждаш, почне според мен, начинът не е да се спрат напълно помощите, а да се подмомага, но с мисъл за някакъв дългосрочен ефект или поне да не страдат децата. 
« Последна редакция: Юли 06, 2014, 00:00:23 am от Bobbie »

*
Училищни столове вече няма и храненето няма да се получи. Това е помощите за отопление ще ти опиша как работи. Аз си купувам 10 кубика дърва от гората примерно за 300-400 лв. и си ги режа, цепя и прибирам, защото е по-евтино и ще ми стигнат за цяла зима. Бай мангал си взема климатик на изплащане, щото му плащат тока и цяла зима го бримчи до дупка, пък будалите да плащат  :wink: тока му не се спира на 200лв месечно де. С това се опитвам да ти кажа, че чужди пари се харчат с лека ръка и без сметка.
Децата ако ги гледали институциите щели сме да ги издържаме, ми ние и така ги издържаме ама с майките, бащите, бабите, че сигурно и  прапрабабите. Вече няколко пъти ми се случи да видя баба на 36-7г.  :D
*
Боби, първо да кажа че съм съгласна с твоите съждения по въпроса, както и с предложенията за решаването на някои проблеми. И понеже за зла участ, както 100 пъти са ставали разправии тук заради това, че баш цигани са социално значимата група у нас, която ги прави тези неща, да кажа две неща:
1. Аз лично - не искам промяна в кой да е законов текст, с уточнение, че той специално за циганите така, ама за не циганите - може и друго. Неееее. Промяната да засяга всички, които правят като циганите, които коментираме най-често. Това, че други били от друг етнос - с нищо не ги прави по-добри, делата им са същите все пак, последствията за децата им - тоже. Та всеки път, когато кажа, че ми се ще промяна в даден закон - аз я отнасям към всички, вкл. и към себе си като евентуални последствия.
2. Темата колко деца раждат я засягам, защото у нас системата на социално подпомагане за въпросните паразити е твърде много и твърде пряко обвързана с това. Дали имат деца и колко имат. Колкото повече - толкова повече подпомагане. За сравнение - няма хора у нас подпомагани по признак "бедност" само. И то не се подпомагат такива, които РЕАЛНО би трябвало, трайно инвалидизирани хора, които не са в състояние да се трудят и самоиздържат не по своя воля, които буквално са оставени да умират в глад и мизерия, но за тях не тече държавното кранче бе човек! А за здрави, прави, работоспособни хора - тече та прелива, понеже те можели да раждат от първи МЦ - до менопауза. С презумпцията, че така спасяваме родените от тях деца, ама реално - обричаме вече родените и още много, които ще родят, заради сгрешената "философия на подпомагане" на ей такъв живот. Просто социалното подпомагане трябва рязко да излезе от тоя омагьосан кръг как "ма те имат деца" и толкова.

Аз и в предишния си пост казах. Сега са такива скотове, без никаква переспектива (за възрастните от тях ) между 1,7 - 2млн. души на фона на цялото население у нас. Ако поне децата им са "спасяеми" то трябва моментално и радикално да се действа, да не казвам, че е трябвало да се действа "вчера". Иначе тази популация нараства с главоломни темпове и е все по-главоломно неспособна да се самоотглежда. Ако сега не можем да се справим и да издържаме финансово и всякак на този проблем, то как ще можем след 5 години, след 10? Ми те ще са тогава поне + 300 000 такива още.

Трябва всякакви преки плащания (пари в брой) към "родителите" да бъдат оптимално ограничени. Т.е. да не се допуска както е сега - една купчина пари наливани уж да се интегрират и очовечват - те да си ги харчат как им душа иска на тях и за каквото им се ще, а не за каквото им се дават аджеба - да гледат и възпитават деца нормално. С купони, с талони, с ваучери за ток и вода, с обществени столови, с деца прибрани по "интернати" - всичко е по-добър вариант от това сега дето е. Би имало и друга полза. Ако нямат толкова постъпления от пари в брой "заради децата", това дето сега го работят само "на черно" - ще вземат една част от тях да го работят законно, щото иначе няма работа просто. Т.е. сами ще се натискат за трудов договор като работят, оттам пък ще внасят и някакви осигуровки в бюджета малко от малко.

Циганите са хитро племе Боби и отиват натам, накъдето "духа вятъра". Ако им се покаже достатъчно категорично, че вече не моЙ то така да се живее паразитската м'найсе поколения, а ако продължиш да опитваш - само теглиш...ми голямата част от тях ще се поспрат. Не защото взели внезапно да приемат света и живота като теб, мен и Маргото, а просто защото не се занимават с нищо от което нямат файда.
Като на някоя безотговорна мърла й вземеш 5-те деца, дето почти е убила "от нежни грижи" и ги дадеш за осиновяване, а за нея няма и лев полза, що да се напъва още 5 да ражда? Ми няма да ги роди просто и няма да им съсипва живота с "държавна помощ". Ще си сложи една спирала, ще научи набързо къде и какви безплатни курсове за квалификация й се предлагат и ще вземе да се хване на работа най-после, щото няма друг избор. Не защото я кефи. Помощи от всякакъв вид ще получава САМО ако се старае да си оправя живота. Ходи на училище - има помощи, ходи на квалификационен курс - има помощи, приема предложена работа като за нейната квалификация - има заплата + помощи, ако доказано заплатата не й стига да живее. Отказва работа, че не й харесвала - няма никакви помощи за нищо. Ама имала деца да гледа, но въпреки това отказала работа - взимат се децата. Това е мързел, не е безизходица, айде моля. Всички тук работим за пари, обичайно много по-малко от тези, които на други места ще взимаме с такава кавлификация, ама работим и си плащаме сметките и си гледаме децата.
Като не им харесват правилата при нас - моляяяя. Границите са отворени - да полазват където ще ги гледат по-добре. Лично аз нямам нищо против.  :lol:

За жилищните им проблеми - огромните им незаконни гета в цялата страна - на твоето мнение съм. Много отдавна няма такова решение възможно, като "бутаме им ги и да се оправят". Защото става дума за стотици хиляди хора, които без никакви възможности за самоиздръжка и издръжка на семействата си ще се окажат по улиците без покрив на главата + целия им останал батак. А това ще е меко казано "хуманитарна криза". Би се обърнало на гражданска война според мен лично. Та за мен, на този етап вече - трябва да бъдат разтуряни гетата им, когато се намират на частни парцели (ясно защо). Там където са на общински и държавни - щем не щем - трябва да ги узаконяваме, благоустрояваме, ама при определени условия и то драконовски, наред с всички описани по-горе мерки.

И най-главното на този етап - да спрат да се въдят като хлебарки, точно защото и с вече наличните от тях - не можем да се справим. Факт. Не е въпрос на желание, разбиране и от сорта. Няма начин просто. И толкова няма начин, че хора, които от години познавам и от чиято уста не бях чувала думата "циганин" - сега сипят цели тиради срещу тях и начина им на живот. "Политиците" супер тъпо и късогледо се правят, че не разбират защо е недоволството и го обръщат на "език на омразата", "етническа нетолерантност" и др., при все, че са наясно, че става дума просто за ПАРИ. Ама те там да се харесат на "електората си" за следващите избори и друго в кухите им тикви - няма. Но явно не отчитат, че българите са все по-изгърбени, все по-бесни как толкова години блъскат и живеят само по-зле и все повече им вади очи, че някой друг живее на техен гръб, без пръста си да мърда. И оттам помни ми думата - ще последват големи проблеми у нас, които няма да са хич етнически, ами чисто икономически. Защото когато живееш охолно - моЕ и да си ларж за паразитите край теб и само леко да те дразнят. Когато ти самият обаче изнемогваш и те лазят и такива кърлежи - ставаш краен и агресивен. И всякакви приказки как всички хора са хора и всички деца са си само деца - просто ти стават "празни приказки". А самите цигани пък - също не се усещат грам, че чашата на търпението прелива и си знаят тяхната, дето толкова години им се получава и се държат все по-нагло и по-нагло.

Ще ми се да не съм лош пророк, много ми се ще... Ама все по-малко го вярвам.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Бай мангал си взема климатик на изплащане, щото му плащат тока и цяла зима го бримчи до дупка, пък будалите да плащат  :wink: тока му не се спира на 200лв месечно де. С това се опитвам да ти кажа, че чужди пари се харчат с лека ръка и без сметка.
Ами да де, аз затова казвам да се даде помощ в размер на някакви киловат часове електроенергия. Ограничени, разбира се. Може да се пресметне средно колко ти трябват да не умреш от студ,като си на помощи не е нужно да ти е удобно, важното е да не умреш. Не съм наясно дали има начин енергоснабдителното дружество да мери изразходваната енергия в реално време. Тук ни смениха екетромерите с някакви, които ни ги сложиха и задължиха да си ги изплащаме. Но до колкото разбрах идеята била, че могат да ги четат от централата, не трябва да има човек тук. Което пък значи, че могат всеки ден, ако искат, да ги контролират. Вероятно и в България е възможно това да стане. Дават ти еди колко си киловат часа и като ги стигнеш ти се спира тока, до следващият месец като дойдат помощите.

Жбрул, общо взето по основните неща сме на едно мнение.

*
Боби, такива електромери има и у нас (мисля за едни и същи говорим). Дигитални са и не се отчитат от инкасатор, а направо в съответната централа. Точно в циганските махали ги сложиха първо, там има и законни жилища все пак, ама инкасаторите често ядяха бой, като тръгнат да отчитат данните. Освен това ги монтираха много високо по стълбовете, че да е максимално трудно на братята да ги прекъсват и "лекуват" както правеха с предишните. Не знам доколко от това имаше полза и доколко започнаха редовно да си плащат тока, поне редовните абонати.
Технически обаче има по-сериозен проблем от вида електромери. Около една законна къща, с легална партида и електромер - има 10 незаконни, пълни с народ, които пък незаконно се закачат към ел. мрежата. Чисто им се възхищавам как го правят, защото аз самата - нямам знанията да извърша подобна "операция". Признавам си, че нямам идея коя жица, къде и как да свържа, че да си пусна ток в копторчето. Те обаче - знаят, ей така както са неграмотни. И го правят. И разбира се е много опасно това, дето го правят. По репортажи са давали как ток се краде с телефонен кабел дори, просто такъв имали....жица да е там някаква. Чак толкУ компетентни не са, че да знаят какъв кабел минимум трябва да е....
И друг номер правят - т.нар. "частно енерго". Един законен абонат, пуска кабел от своя електромер на 10 други къщурки и техните обитатели плащат на него тока си, а той плаща цялата сметка на ел. компанията. Естествено - продава ток на съседите си на завишени цени, а "инсталацията" е самоделна и опасна. Всякакви схеми въртят де, тези са най-честите за които съм гледала и чела просто.

По твоето предложение обаче, основният проблем е следния. Когато постройката е незаконна, съответната ел. компания - няма право да пусне законно ток на същата, да монтира електромер и пр. За да го направят - трябва собственика да поиска това в някой офис на дружеството, като предостави куп документи, между които и нот.акт на имота и те да разкрият партида на името на собственика на този имот. Ок, ама бай Хасан - няма нотариален акт, защото самоделната му къща е незаконна. По всички налични сега правила и закони - няма и как да му я узаконят, дори да е навит да се занимае с цялата тегава процедура. Няма как, защото куп държавни служители биха се оказали в положението, че извършват "престъпление по служба". Коптора е струпан на парцел, който не е собственост на бай Хасан (частна, държавна), но нито е негова собственост, нито поне "отстъпено право на строеж" има за мястото. Ако някак се реши този въпрос, идва друг проблем. Да се издаде "акт16" за обекта. Това е "разрешение за ползване" на същия. За да го издадат обаче съответните длъжностни лица - този обект трябва да отговаря на куп норми и стандарти, които гарантират, че същия е годен и безопасен за експлоатация. Ок, ама бай Хасан - няма дори елементарна строителна документация за начало. Той е строил къщурката си "на око", заедно с няколко братовчеди дето "разбират от тия неща". Има шанс разбира се да е построена както трябва, но шансът за обратното положение е доста по-голям. Или иначе казано, тя тази къщурка би могла да се срути върху бай Хасан и неговото фемили във всеки един момент, по най-различни причини. И тези, които са му издали "акт16" за къщурката (ако го направят) - без да са спазили всички правила за целта - стават виновни. Автоматично. За такова нещо и затвор се предвижда. Ами и аз да съм - няма да си заложа главата и да си сложа името и подписа под такъв документ и да се надявам, че всичко ще е ОК с къщурката на бай Хасан. Понеже, ако утре същата се срине отгоре му - оп, кой е казал, че тя е безопасна и годна за експлоатация? Светослава. И хайде Светослава на дръвника.
При това положение - няма как и кой да пусне на бай Хасан законно ток и да му сложи електромер (все едно какъв). Без електромер пък - няма как социалните ведомства да му отпуснат помощ за отопление във вид на еди колко си киловат часа месечно. Те имат само варианта да му дадат пари в брой за целта, или дърва за огрев, или въглища... Да, ама в тези случаи бай Хасан харчи парите за друго, продава дървата и въглищата, харчи парите и от тази продажба в кръчмата, или за нов телевизор и дотам. И дойде зимата и започва да пищи как той и децата му умирали от студ и глад, как тя тая държава не им помагала и пр. класики в жанра.
Бай Хасан "решава проблема" като си опъва някоя незаконна жица и бичи ток на корем в коптора, да му е светло и топло и не го плаща. Електрическата компания тези разходи ги размята по сметките на всички останали законни абонати (вкл. и в моята) и с това нещата приключват. Да, могат да отидат от ел. компания придружени от полиция и жандармерия и да им резнат незаконните кабели, но не го правят. Не го правят, защото всичките ни правителства им дават строга нота да не правят такива неща, понеже не можем стотици хиляди хора като бай Хасан и техните семейства да ги оставим без топло и светло, особено сред зима. Патова ситуация.
И като е така - и сама можеш да сметнеш, че само по това перо - всички ние, редовите данъкоплатци и плащачи на сметки за какво ли не - сме одрусани таман два пъти за един и същи разход на бай Хасан. Веднъж, съвсем законно и по каналния ред той е "енергийно подпомогнат" от социалните, защото е доказано нуждаещ се и неспособен сам да се справи с този разход. Обаче тези пари от нашите данъци, той си ги е "усвоил" и похарчил, за каквото там му се дощяло. После същия, извършва определени незаконни действия, понеже нямал друг избор и вариант (и той вЕрно няма при това положение) и започваме да му плащаме И тока, който реално консумира домакинството му. Пак ние. Дето не сме получили социални помощи за собственото си отопление, дето работим и си плащаме мазните сметки безропотно, какво да правим. Нас ни спират тока и на никой не му дреме, че просто нямаме пари за тия сметки.

И когато аз и много други като мен сме крайно издразнени от тези неща - на нас ни се казва, че сме фашисти, нетолерантни, нехуманни и пр. В което няма особена логика, да не кажа никаква.  :? Същото Боби правят и с други неща, с които ги подпомагаме. Ако им дадеш пари в брой - харчат ги за глупости. Примерно луксозен смартфон, парцалки, купончета...пък, че бебето гладно и няма пари за АМ - не й дреме. Когато ги подпомагат директно със стоки от всякакъв вид, разбира се такива, че да има какво да ядат, не плазмени телевизори по 52 инча - те се гневят и пред ТВ камерите се кряка, че те не искали такива неща, искали ПАРИ! В брой. Ако тези пари в брой дето ги искат - имаха намерение да ги похарчат за храни и стоки за бита от първа необходимост - няма логика да недоволстват, когато същите им се доставят на крака до вратата на коптора ;) Те недоволстват, защото така им "отваряме кушия" да ги продават тези стоки на черно, че така да се сдобият с лелеяните пари в брой, които да похарчат за куп глупости. И като го направят - пак рев как нямало какво да ИдЪт.Не те, ами ДЕЦАТА!!!!!

Има и още. Ако да кажем едно семейство с деца е получило всичките тези помощи и при проверка се окаже, че децата гладуват и не се полагат грижи за тях, не ходят на училище, просят по улиците, а мама и тати - не могат да дадат смислено обяснение защо е така, след като им е осигурено от държавата всичко нужно, че децата им да бъдат гледани нормално и съответните служби поискат "извеждане на децата от семейството", поради видима и доказана родителска безотговорност, знаеш ли какво става у нас? Скачат една каруца НПО, че такива мерки били дискриминационни спрямо тези "родители" по етнически признак, по признак "бедност", което е супер нелогично и невярно в описаната ситуация, но те все пак писват. Начело със самите цигани де. Ако това не е достатъчно ефектно - се напомня, че имаме стратегия за деинституционализиране на деца, а какво правим така? Натикваме още деца по институциите. И това - минава. Редовно. Децата остават в това "семейство", с тях остават и всичките предвидени помощи по какви ли не бюджетни пера, "мама" навирва корема с поредното и те така "до победата". Възрастните - нямат грам мотив да променят нещо и да се напъват за нещо, те си знаят, че има ли деца - има подпомагане - има и пари за тях. Пък, че децата живеели скотски? Еееее много важно, тя и баба му живяла така, то си е нормално. Че и децата му ще живеят така - ми какво лошо има? Те не виждат проблем по въпроса, такива са им "културните особености" все пак.

*
Мятам тази статия, която е хем, по последната тема, хем не само по нея:  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0

Всеки от вас е способен да прочете за какво става дума и къде е абсурдът в ситуацията, няма да пиша коментари по самата статия. Ще кажа обаче, че тук много сме писали как те тези неща ставали, защото гражданите не си знаели, правата, не си ги търсели и отстоявали... Дали?  :? Ей този гражданин 4 години си е търсил правата, накрая съдът казва, че той е жертва, да, ама за тая раУта - дължи пари на държавата, която е виновна страна?!  8O И му ги взима. Баси и правосъдието, честно!

По-големият проблем е, че за всичко, което не ни е наред в нашата държава - всички ние следва да се обръщаме към същия този съд. Той същият - следва да е коректив на избраните от нас да ни управляват, ако те се дънят някъде и за нещо. Да защити НАС. Как да стане? Този същият съд е абсолютно и по никакъв повод и механизъм недосегаем в дейността си за гражданите. Може да върши всякакви тъпотии, безумия и очеизвадни несправедливости, а всички ние....нищо не можем да направим. Нищо! Имам предвид нищо, което е в рамките на понятиятията "законно" и "цивилизовано".
Затова Боби, в един предишен разговор ти казаха, че много ми се ще на мен поне някои позиции в съда да бъдат пряко избираеми, да им отпаднат на магистратите куп привилегии "за недосегаемост" и пр. Понеже батакът е тотален И по това направление у нас.

А в държава, в която няма реално адекватна съдебна власт - считай, че всичко друго е неадекватно и идиотско. И то това постоянно се вижда и доказва по разни поводи. От най-различно естество. Няма да се чудя, ако роднините на издавените в Аспарухово хора заведат граждански дела срещу администрацията и след м'найсе години процес се окаже, че хем са жертви на държавната мърлявщина, хем в качеството си на такива й дължат хонорар. По-скоро ще се чудя, ако стане обратното...
« Последна редакция: Юли 06, 2014, 20:58:35 pm от Jbrul »

*

Bobbie

• *
  • 5701
Жбрул, абсурдът е пълен, но не виждам какво общо имат магистратите. И да ги смениш, законът си остава такъв. Тези, дето правят закона, са идиотите в случая.
Баси - хонорар за отхвърлената част, това е баси хита, честно.
« Последна редакция: Юли 07, 2014, 04:58:08 am от Bobbie »

*
А, Боби, определено за случая от статията не са криви магистратите, а законотворците. Мисълта ми беше, че и всякакви други закони, по които работят магистратите са същата малоумна история по различни параграфи. Между които главен и проблемен е, възможността магистратите еднолично да взимат някакви решения, да тълкуват ситуации и текстове, според това кой е платил и на кого. И те го правят. Демек - корумпират се. А за последното вече - те са виновните, понеже имат варианта да бачкат добросъвестно и по малоумни закони. Но те все пак са хора и ясно, че залитат по по-сладката страна, па била тя и "тъмната".
Като събереш двата компонента - сещай се що за "правораздаване" има у нас.   :?

*
Крайно време е да се "реже от корен" :lol:!! Ама то ,от къде да започнеш???? 8O Всичко е батак. Ние вече и като държава ,и като общество сме под дъното.Крайно време е за радикални промени!!! Но от къде да се започне?? Ако е от избирателния кодекс / да приемем .че заради него ни е "лош матрала" в НС,от където са ни лоши и законите и системите на държавното администриране,и са зараждат изначално корупционните схеми,то да приемама радикален изборен кодекс и да видим последиците/въпреки.че няма време за гледане/.Ама те сега всички дето плямпаха за промени сега нещо не а подхващат темата. 05.10. наближава и целта отново е същата / каквата винаги е била?- да набутаме повече хора от нашта партия в парламента/пък били то 90% мухльовци и мишки,ама то по-добре/,че да вземем властта и да управляваме ,но не държавата ,а нейните  и на нейните граждани парички. направо -не знам  :(. Много съм песимист.Щом и аз взех да съветвам младите хора да се изнасят в чужбина,значи- зле е работата.
А колкото до циганите и детските им,те не им се полагаха ако децата не са минали задължителните ваксини или ако нямат необходимото присъствие в училище. Само дето нито децата им ваксинирани,водят се на 100% присъствали в час ,а не могат нито да четат,нито да пишат,нито да говорят на български, а мангалките пак си прибират помощите...... :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Рачо, аз мисля че от радикална промяна в изборните закони може поне да "стартира" подобряването на положението у нас. Така си мисля, заради механизма "причина-следствие". Понеже законодателната власт - реално задава тон и режим на работа на всички останали властимащи и определя правилата за работа на всички институции. Демек, ако правят закони съвестно и с мисъл дали и как ще работят РЕАЛНО и в полза на гражданите, ако механизмите за работа с тези закони са добре обмислени и правени с цел да бачкат, то ще има предпоставки да започнат да се подобряват нещата. Иначе казано - обосновани поне очаквания да се случи това. Бавно ще е, ама ние сме на етап да го мислим как да е възможно изобщо...
Обаче ако се променят изборни закони - бива поне веднъж да не е 5 за 4, ами да е максимално добре обмислено. Лошата "новина" е, че да ги променят тези закони и то добре - право имат само онези другари и другарки, които хич нямат интерес от подобна случка. Всъщност - имат точно обратния интерес и са го доказвали многократно. Аз лично не си представям как те доброволно сядат и мислят такива нови изборни правила, че повечето от тях ще бъдат неизбираеми доживотно от гражданите (ако на гражданите се даде възможност за реален избор). Това първо. Не си представям как гласуват механизъм да ги отзоваваме например, ако не бачкат, крадат и се дънят. И още и още такива в посока "самопрецакване" за тях. То е противоестествено  за човешката природа да го направят. Ако ще по случайност един-двама идеалисти да са попаднали в някое НС, дето са склонни д правят такива неща, останалите мекерета ще им играят контра и това е.

В този ред на мисли, какъв ни е шансът да ги накараме да гласуват подобни неща? "Обществен натиск" общо казано. Обаче как да упражним такъв, като изборите реално не са ни механизъм за целта? Следваща опция - протести. ОК, ама първо по-голямата част от народа изобщо няма разбиране че проблемите, които имаме ще започнат да се решават (евентуално) едва след промени като говорените дотук. Пък благодарение на тази основополагаща - вече ще можем по "каналния ред" да натискаме и за други важни, в наша полза. Не да имат разбиране, ами даже през ум не им минава, ако седнеш да им го обясняваш - гледат те като марсианец и си мислят, че си тотално луд. Трябвало някой свестен да се пръкне, ама толкУ свестен, че да е с крилца и ореолче, ама не само един ами няколко стотин такива, па едновременно и...те щели да ни оправят.  8O Аз съм съгласна, че би могло да се случи това, ако си говорим за фантастичен роман някакъв. Имам предвид съвсем чиста фантастика, не научна. Не е нужно няк'ви мега свестни като личности и душевност хора да ни управляват, стига да са добри в своята област и да са принудени да бачкат по разписаните правила. ПРНУДЕНИ! Така е в целия нормален свят на който завиждаме. Не го управляват херувимчета, управляват го простосмъртни хора с всите си лични кусури, ама просто са принудени в огромната част от случаите, да спазват правила изгодни за гражданите. Като ги хванат, че кръшкат - или затвор, или си политически труп. И те крадат, ама по-потайно, с мярка, така че масовият гражданин да не ги надушва в общия случай и да живее добре. Като живее добре - той ги избира пак, те продължават да си покрадват лекинко и така всички са доволни.

Как да докараме положението така и у нас? Не знам вече, честно. С избори - ялова история, доказано многократно. С протести - същата работа. Хем не са достатъчно масови, хем не са и с искания за тези промени точно, когато изобщо ги има. Хем властта хич не им се плаши, щото...и да крякаме и да не крякаме - накрая нямаме опция да не изберем пак същите. Купуват по едни тапи за уши и си свиркат, докато на нас ни писне да крякаме и се приберем по къщята с тежки въздишки. Ако са мирни протести - викат им карнавал, ако станат не толкова мирни - викат, че са противозаконни и недемократични. Да го обърнем на чиста проба революция с цел да стане най-после....то първо няма кой да я вдигне тая революция, второ след такава - Господ знае какво ще последва. Обикновено не е това, което е било първоначалната идея и цел на "бунта".

Освен всички да спрем да плащаме данъци, до един. И като няма пари в хазната да отглеждаме циганите - те няма да размишляват дали бунт, дали не.  :lol: И поне официално да им сдадем държавата и властта на тях, след което да полегнем по домовете си и да искаме те да ни издържат и да ни плащат социални помощи, понеже "тя държавата е длъжна", пък сега държавата са те...
« Последна редакция: Юли 09, 2014, 11:37:02 am от Jbrul »