Ами в интерес на истината Боби, в правомощията И задълженията на кмета (не само нашия) е да премахва незаконно построени обекти, все тая на кого са, в какво социално положение е този същия и пр. Пък ако останеш буквално на пътя, защото са ти срутили съвсем законно незаконната къща - ти САМ следва да се обърнеш към социалните звена, че те по каналния ред да преценят дали си наистина нуждаещ се, да искат съдействие от Общината за жилищен фонд и пр. Казвам го в смисъл, че дори да им ручне гетото и да се окажат на улицата - няма нищо неправомерно в такова действие, таман напротив. Кметът не е квачка и социален работник, а и този който има зор - следва да търси решение на проблема си, не да ходи някой да му предлага решения на колене
Аре холан!
Кметът предварително, вместо циганите е уредил тези неща, всичко им е на тепсия, само трябва едно заявление да подадат, все пак това е Община, държава, не може без документи. Дали за общинско жилище, дали парцел да си купуват, цял Общински съвет им седи диван чапраз и ги чака да решат кой какво иска, че да го гласуват... Изобщо - пак за тях има специално отношение, понеже всички знаем, че ни се водят, ни се карат въпросните и щем не щем - не може да се приключи само със събарянето, ами и нататък ги мислим и пак се набутваме.
Преди месеци са уведомени надлежно, че ще ги събарят, призовани многократно да си изнесат покъщнината, да си саморазрушат постройките, така могат да си запазят и доста от строителните материали поне, а като мине фадромата - тухли и керемиди стават на сол... За целия този период, за всичките тези 55 къщи - само една жена подала заявление за общинско жилище, после пък го оттеглила, под натиск на комшиите
Т.е. до последно - те всички вярваха, че и този път ще е "всичката пара в свирката" и реално събаряне няма да има. С пълно основание си го мислеха, защото досега - все така ставаше.
В първия ден на събарянето - драмсъстава си беше на ниво - вой, "припадъци", замеряне на полицията с керемиди, заплахи... Обичайно досега това стигаше да спре властите. Този път обаче не ги спря. И знаеш ли какво стана на втория ден - ни вопъл ни стон, като видяха, че няма да мине номера и рязко смениха тона
Дори ги нямаше на терена втория ден. Изведнъж любезно взеха да викат: "ГУсИн кмете, ама как да се запиша за държавно жилище" и да питат "Откъде се купува това отстъпено право на строеж, искали да си купят и да си построят законно вече..." Опппа! Нали бяха тотално прости и неграмотни, пък умиращи от глад и пр. глупости дето ги разправят кресливите НПО, смучещи пари за тяхната "интеграция".
И като видяха, че тоя път няма да има хлабаво - я как бързичко се ориентираха кой за общинско жилище, кой да си купува законно парцел. Забележи Боби, че ни един от тези социално слаби, бездомни и "баси жертвичките" не каза пред камера, или кой да е журналист, че НЯМА средства дори за хляб да кажем, пък откъде за парцел, че и къща да строи... Мнееее. Питаха отде да си ги купят парцелите и дотам.
Което ме връща на две мои отколешни твърдения по тези въпроси.
1. Достатъчно е просто да се приложи закон (все тая какъв) спрямо тях и спират с цирковете за няма и 24 часа и се напъват реално да си решат даден проблем. Не настъпва апокалипсис, хуманитарно бедствие и пр. И ги мързи да се напъват за по-нататъчен цирк, защото са хитри и знаят докъде може и кога вече - няма мърдане.
2. Мит е, че те масово са бедни, реално социално слаби (има и такива разбира се), че живеят по този начин от немотия и финансова безизходица. И щото не били образовани видиш ли ти
Живеят така, защото не са прости, а са хитри, защото могат да си го позволят и трябва да са луди сами да се натиснат да работят законно, да плащат данъци, осигуровки, сметки, та и парцела на който си строят къщи да си купят.... Ми и аз да мога като тях и аз ще го правя сигурно. Дали ще ми е зле всичко, което изкарам някак + всякакви държавни помощи да си е за мене си, а да ползвам същите блага като всички дето плащат сметки, данъци, осигуровки, заробват се с ипотечни кредити и пр. Пък и децата си да не гледам и някой да ми плаща това негледане.
Пусни си репортаж какъв ВИД къщи се бутаха и направи една груба сметка, само за цената на вложените строителни материали за строежа. После си помисли , кой социално слаб наистина, способен да живее само на помощи може да си позволи подобен разход. Няма такъв! Хора работещи за средни заплати не могат да си позволят подобни строежи в общия случай. Тези същите обаче МАСОВО живеят от социални помощи. Т.е. дали живеят от тях, или имат чалъм да ги получават просто, а останалият им доход идва от различен вид незаконна, или престъпна дейност - не се наемам да твърдя. Но те вариантите не са много, а доста от съборените - реално не са и социално слаби. Една пищеше, че няма какво да Иде и с децата си е на улицата, накичена с масивни златни накити. Ама доста масивни. Не мисля, че общият грамаж на златните бижута на жените в моята фамилия ще докара това, което беше по нея. Но и тя умираща от глад и държавата й била длъжна, на нея, децата и т'ва е то.
Та това, което ти разправям и го видяхме всички, не че не го виждат и властите, ама нямат законов чалъм да не им дадат сега парцели на безценица, след като формално се водят социално слаби и това е. И аз искам парцелче на такива цени, ама - не моЙ се изкарам социално слаба за съжаление.
Другото интересно в този казус (и аналогичните му). Никой, нищо не е длъжен да им дава и предоставя всъщност, според който и да е закон, след бутането на незаконните им къщи. По една много проста причина. Че всичките тези имат лични документи и адресни регистрации на съществуващи и съвсем законни адреси из маалата. Т.е. води се, че те си имат жилища, същите са си там непокътнати и изобщо не са бездомни
Просто и ние и властите сме наясно, че това са фалшиви адреси и се проявява ПОВЕЧЕ от човечност спрямо тях в случая и то чисто от добра воля. Не, защото някой е длъжен. Кметът може да им каже и то абсолютно законно сега: Сори пичове - отивайте си по къщите дето ви ги пише в личните документи, наемайте си жилища, или напуснете града, защото (примерно) ние тук не търпим бездомници. Не го направи човекът, а те и помиярските им НПО-та го плюят, оставка искали, блокади щели да правят... Безочие тотално! И всите медии им припяват моля ти се
В момента за нашата Община, главният проблем е друг и той е много съществен да ти кажа. Къщите им ги няма, ще ги настаняваме в общински жилища, ще им продават парцели на безценица, ОК. Реално обаче - няма как да се установи кои точно са били обитателите на съборените къщи, за които сега се предвижда това извънредно подпомагане. Знам, че преди събарянето са опитвали всячески да им вземат лични данни, според ЛК, малко от малко да имат понятие сега, кои са реално засегнатите лица и кои ще се наредят "да топнат пръста", твърдейки, че и те са живеели там. И ще се видят в чудо тепърва кого да одобрят, на кого да откажат. Понеже в момента - всеки циганин с адресна регистрация в маалата и формално отговарящ на условията за "социално слаб" - моЕ се тръсне в Общината и да иска общинско жилище, или парцел и да твърди, че е обитавал някоя от съборените сгради, а адресната му регистрация в ЛК е формална и фалшива. Пък ти върви и прецени обективно дали лъже, дали не. Една от циганките работеща при Иван доста години вече - видя чудесен шанс д осигури жилище за многочислената фамилия на щерка си сега. Щяла да ходи да подава молба и да твърди, че е живяла досега в една от съборените къщи, та да й ддт общинско жилище. Най-после и те щели да се разширят
Веднага намериха далаверката и в тази ситуация.
Лично аз - не мисля, че оттук насетне по този начин точно т.е. толкова безусловно - следва да се дорешава проблемът с въпросните. Понеже очевидно е от споделеното по-горе, че да ликвидираш последствията от приложен закон, посредством следващо позаобикаляне на правила, специално отношение и пр. - води до същия проблем, които си разрешил уж, ама в "други дрехи". Общинските жилища са предвидени за ВРЕМЕННО настаняване. Т.е. предвидени за хора, които са изпаднали в затруднение, но се предполага, че опитват да излязат от същото и по някое време ще успеят. Изключения има за хора с трайна нетрудоспособност (разбирай инвалиди и тежко болни хора). Циганите както са си здрави и прави обаче, ще се намъкнат в общинските жилища, ще цоцат помощи, няма да работят, ще раждат още и още т.е. няма да си мръднат пръста, че да се оправят, че да се изнесат някога си. И когато властите ги натиснат по този въпрос - пак ще "припадат" и ще вият, че ги изхвърляли на улицата и те какво да правели сега... И каквото гледахме в първия ден на събарянето - същото ще е и пак патова ситуация и пак кметът - терорист налЕ
Този момент би могъл да се избегне само по един начин, според мен. С вменяване на неизбежни задължения на въпросните, като полагане на труд, доходи "на светло" от същия, задължение за квалификационни курсове БЕЗ право на отказ, приемане на работа по квалификацията БЕЗ право на отказ и всичките благинки снасяни от държавата - пряко обвързани със спазване на тези задължения. Плюс стриктен контрол как се отглеждат децата, учат ли, просят ли и пр. При издънка - вън от жилището, стоп на плащанията, децата в институция, а дъртите да се оправят както могат. Напълно стига това РЕАЛНО да се случи на 1-2 семейства и да се разчуе както събарянето на къщите сега и това ще е. Няма да има нужда да се прилагат масово такива мерки повече. Убедена съм. Сега не им пука и си свинстват понеже се убедиха (с право), че никой нищо не прилага спрямо тях.