Не знам за хората, мога да кажа за себе си и тази покупка. Аз обичам "изчекнати дизайни" за всичко, повечето ми вещи са такива, колите ми - винаги са тунинговани, дрехите и обувките - никога не са по "модата за сезона", а каквото ми харесва, отива и най-важното - не виждам върху всеки втори.
Много преди да има бебе на път - бях мернала няколко пъти количка Stokke на улицата, даже не знаех как се казват де.
Толкова ме кефеха на вид, баш защото са "криви", че си бях наумила да имам такава като ми дойде ред. Освен това, към онзи момент бях убедена, че най-скъпите и добри колички изобщо на света са Chicco, също така си мислех, че 300-500лв. е максималната цена за количка от скъпите (Chicco де)
Иначе казано - изобщо не бях поглеждала какви са бебешките стоки от всякакъв вид, че марките им, че цените им, просто защото не ми е било на дневен ред. Идеята ми за тези неща беше...каквото съм мернала някога, при познати, пък толкова съм обърнала и внимание тогава на детайли. Най-веслото с моето Stokke беше, че като забременях си мислех, че това са някакви китайски колички. Демек - "вади фац", ама тотален боклук като качество, обаче харесват ми пусто, а и високи за разлика от други, а аз с тая дискова херния - не щях да се навеждам особено. И си мисля аз....ся ще взема такава вместо някое читаво Chicco (по-добро и скъпо не моЙ да има нали), че като се разскърца и заразпада тоя китайски боклук след три месеца и мъжа ми ще има да пили нали какво съм гледала и избирала....И към 14 ГС (все още не знам как се казват въпросните) мервам една на улицата, ама предишната на моята версия и станах от кафенетео и подтичвам аз след майката, че да видя к'во пише и да ровна в нет-я да огледам. Видях аз надписа и си викам "Ха, права бях няк'ва китайска дивотия е явно (баси и името нали)
,ама кефеща е бееее". Въпрос на вкус казало кучето нали и се облизало под опашката, имам предвид кой какво харесва на вид,, все тая за какво. Та прибирам се вечерта, пускам търсачка, отваря ми линкове, виждам цена и....
Ай сиктир драги зрители! Естествено, че ми се видя безумие такива пари да дам за количка, ми то една лека кола на старо, прилична струва толкова бе! Вече като започнах сериозно да зяпам всякакви бебешки стоки, с напредване на бременността - естествено, че добих представа какви марки има, какви цени има, както и най-после осъзнах налЕ, че Chicco изобщо не е "върха на сладоледа" откъм цифри, само защото когато съм била аз бебе и дядо ми купил такива шишета от "Кореком"
То баш на този факт се дължеше дотогавашната ми убеденост, че от тази марка - нЕма по-върховна де, соц-дете, к'во да праиш....
Та когато за сефте видях Stokke-то + цената му, огледах му и параметрите де, впечатлиха ме честно казано, но все пак ми се виждаше безумна пара за бебешка количка, показах я на мъжа ми ей така да се потресем съвместно за к'ви пари има колички и дотам беше. Вече бях към 20 ГС, когато ходихме на бебе-шопинг във Виена, просто всичко там беше много по-изгодно - факт, че и по-качествено. Докъм година и половина Дани го изгледах от-до с накупените тогава неща, които като обща сума ако бях купила оттук - щяха да ми легнат двойно. Уточнявам, за да не реши някой, че съм пазарувала оттам, щото "за гъзария". Не, много по на сметка е просто. И сега не пазарувам от БГ по точно същата причина. И там в един магазин - видяхме на живо въпросната количка, можехме да й тестваме всичко. Предлагаха се и всякакви други, на всякакви марки, не особено евтини и те все пак. Бившият ми съпруг бута, разбутва, цъка, щрака (инженерче милото
) и заключи, че Stokk-ето било "най" от всички дето гледаме. Реално - той се зариби повече, аз просто я харесвах, ама чак пък да се тръшкам - не е било... Проблем от финансова гледна точка тогава - да се купи такава, или 5 пъти по-скъпа, ако ще - не е имало. Първоначално се облещихме от цената й, защото и двамата нямахме хабер като цяло на какви цени има разни бебешки стоки, но докато бяхме бременна - осведомихме се и някак ни беше вече по-смилаемо като цяло. Отделно, че близо 5 години чакано бебе, мераци и радости - искахме да си угаждаме с покупките за него, можехме да го правим и го направихме в крайна сметка. Понеже тогава планирахме поне оше 2 деца в кратки срокове - решихме да инвестираме един вид в читави бебешки стоки веднъж и да не се купуват нанов главните неща за всяко следващо бебе. Поради което и цветовете на вещите предвидени за ползване с още бебета - бяха унисекс. Има - няма пари, все пак бива с някаква мисъл да се купува, особено скъпи неща. Та накрая нали...имах първоначално харесаната от мен количка за бебето, подчертавам пак - не щото съм се тръшкала нещо за нея, или съм я искала баш защото е скъпа. Ми пита ме мъжа ми искам ли я и двамата я харесваме, не ни е проблем да я купим - купихме я и така. Наясно съм разбира се, че много други хора - не се сдобиват с такава, или подобна количка по същия механизъм и "логика" като мен, нито са в подобно на моето тогава финансово състояние, че да го правят. Разбира се, че ми беше неприятно, разбутвайки такава количка точно, заради точно ей такива хора - да слушам вметки - кога очи в очи, кога зад гърба ми, че я имам "за фукня". Набързо реших "да не си слагам на сърце" хорското мнение по въпроса де, щото друг избор - реално нямах. К'во да се ядосвам само. Но наистина ми е било смешно и жалко на няколко пъти, когато майки са оплювали количката като качество и параметри и "как не си заслужавала парите", просто защото те не са могли да си я позволят. Намирам това за толкова тъпо, колкото и другото - да броиш стотинки, ама да се напъваш да купиш такава. И аз искам сега да си купя лек автомобил Infiniti Q50, ама нЕам едни 80 000лв. излишни да ви кажа. Даже 8 000 нямам излишни. Което посмъртно не би ме накарало да се обяснявам, как моята Октавия, която може да е много направена и върхов модел - просто е по-добра от това, а и като бонус струва сигурно 70 000 по-малко в момента.
Хубава ми е колата, върши си ми работа, но не е сравнима просто и отникъде с въпросното Infiniti. Което не карам, защото не мога да си го купя засега просто и нямам никакъв проблем да си го кажа, че не мога.
От количките и цените им тръгна дума, ама това дето го изписах нагоре по темата подробно - не го пиша, защото "цената на детските колички е мега важен въпрос" видите ли вие
Въпросът дето го захващам сега - е аспект на обсъжданото за нас като нация и манталитет като цяло. Дребнавост, звист, злобичка, притеснение и срам дори от някога от това какъв си ти самия и какво можеш и не можеш да си позволиш, или би, или не би според личните ти разбирания за нещо. Това е пълната и завършена картинка на комплексарщината за мен лично. Не го разбирам т'ва, признавам си. Аз се чувствам добре в кожата си сега, разполагайки с много по-малко пари, отколкото имах преди няколко години. Понеже самочувствието ми - никога не е зависело от материалния ми статус и намирам за странно да зависи от това баш. Когато се наложи да си остана с Дани у дома и все още се налага това и не мога да започна някаква "нормална" работа към момента, когато след развода си се оказах без работа на която да се върна по някое време...е, ми не хукнах по протести за деЦки да ви кажа. Взех да си работя от къщи (каквото и колкото мога) за някой лев отгоре - хем излишни пари няма, хем да не безделнича, не че е "големият бизнес", ама капе оттам по нещо все пак. Това, че ми отива по каруца нерви на ден - да не го споменавам, ама лесно - няма. И студентка на 35 не ми се става пак да си призная, щото нервите ми вече са доста изядени, мозъкът не е свеж като на 20, задължения и ядове - дал Господ, по-трудно се учи в това състояние най-малкото. Ама просто считам, че ако искам да си запазя стандарта на живот, който харесвам - бива и аз да се напъвам - не сте ми длъжни вие, съдбата, държавата. Докато съм здрава и права и мога нещо да направя сама за себе си и близките си - ще. И ако се случи да чакам второ дете и ми се доще да го возя в количка за 3000лв., щото такава ми харесва - предпочитам да мога да си я купя, въпреки всичко, всички и държавата, вместо кисело да обяснявам, че не бих си я взела просто щото е мега скапана. И колко е тъпо да се ходи на море на Бали, вместо на ведомствената станция на еди кое си предприятие на Сл. бряг, щото и това съм чувала де.
Просто лично за мен - ей тия "позиции" на НЕциганите, по същество не се различават от воя на всяка циганка със 7 деца дето - ми тя държавата нИ давааа, те българите нИ мИ давааат, аз к'во да ги праЯ ся тия дИца гладниииии...ама и тя има сателит и смартфон жИнатааааа. "По-белите" й колежки с навирени носове по градинките - само да можеха и те биха правили като нея в голямата си част де. Те в голямата си част са "принцеси" по рождение, ама уви - не ги споходил принца и затова ся - страдат нали. Нещо лош късмет просто. И скапана държава де