Съжалявам, ама нали знаеш, сит на гладен не вярва. Някой ден, в някакво време и ти ще я срещнеш, само се надявам да не е в по-големи размери
Благодаря за хубавото пожелание!:)
Не знам, дали прочете, но не твърдя, че няма дискриминация, а просто, че по мое мнение тя не е в този размер, който ти описваш. Зщото човек като те чете ще си помисли, че "Германия" е равно на "дискриминация", а според мене не е така. Както и исках да спомена, че някои твърдения, които съм чела тук, не са верни. И в тази връзка разказах - преди време ти беше обяснявала, че германците като давали гражданство не позволявали смяната на фамилното име с цел да е известно, че си с чужд произход, а това е далече от истината. Можеш да си смениш името (малко и фамилно) с каквото пожелаеш, при това по доста опростена процедура. Че записвали на разни специални места произхода то него си го пише дори в личната карта и в паспорта, защото там има графа "място на раждане". В Германия всички германци имат "семейна книга" - там се съдържа информация, подобна на тази в нашите ГРАО и е нещо като "родословно дърво". Ако тепърва си придобил немско гражданство, тогава ти си основоположникът на това "дърво" (в тази държава), няма как да не пише, от къде идваш. Къде е дискриминацията?
Иначе това със жилищата и аз съм го срещала. Имам приятели - индийци (знаеш, завършила съм индология и съм активна в разни дружества), които не получаваха жилище с аргумента, че не знаят немски и няма как да подпишат договор. Нищо, че са с преводач...
И българи са ми разказвали за проблема, който ти описваш. Като за подобни случки слушам особено след масовите медийни заплахи, как българи и румънци щели да пренаселят Германия. Като това като цяло не се случва с хората от академичните среди... И въпреки всичко продължавам да твърдя, че в Германия има много повече закони за защита на личността, за защита на детето, на семейството и т.н., че хората са много по-отворени спрямо чужденците (отколкото у нас, например) и че чужденци и хора с чужд произход тук се чувстват у дома си.
Между другото, гледах едно предаване, в което участва Люси Дяковска и се отвратих... - едва ли някой германец е говорил по-негативно за българите от нея... Тя плю дори по съучениците си, които били избрали да са строителни работници в Испания, но тяаа... е, тя е от друга класа...
Едва ли щаха да се зарадват нейните съученици, ако я бяха чули...