0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ми представи си, че си зад този, който трябва да дава назад и да му осигуриш път един вид  :lol: :lol: :lol: Точно вчера моя мъж ми разправя, за един мангал, че взел книжка в Германия, щото тука били го късали на листовки 3 пъти пък там било по-лесно.
Ми аз все още разпознавам белите светлини за даване на заден :-). Като е блокирал пътя и тръгне назад, ще се досетя да се дръпна . Дори ако другият тръгне, а не този дето трябвало, да не би да не му направя път и да си седя задръстена ха ха ха?
Имаше и въпрос за трамваи. Един трамвай и друг трамвай и кой кого трябвало да пропусне :-).  Каква е идеята на този въпрос просто ум не ми го побира.

Обаче благодарение на вас тук, особено Джам,  един регулировчик не обърках :-).

*
Точно вчера моя мъж ми разправя, за един мангал, че взел книжка в Германия, щото тука били го късали на листовки 3 пъти пък там било по-лесно.

Било по-лесно, ама друг път. А и манго на какъв език ще изкара листовките?! И отде ще извади два бона в евро за курс?
В Германия с възхищение признавам, че като вземат книжка, сядат веднага и карат добре (за разлика от прясно взелите книжка в Бг, аз също влизам в това число. Безумно малко бяха часовете преди няма и 10 г., пътищата скапани, учебните коли - масово пред издъхване. Знам, че са задължени да имат нови, ама новата я карах само на изпита.).
« Последна редакция: Август 18, 2014, 15:35:22 pm от blue_sky »

*
Нямам представа Блу, немски грам не разбирам, освен да не е книжка това дето го показва  :lol: Еврата ги вадят, точно тоя не знам, но доста други са там с фамилиите и работят.
*
Ха "добър ден" Боби - гледам лично си се запознала с простотиите, за които ти разправях няколко страници по-напред. Вкл. въпросът с трамваите ти е попаднал, аз като ти казах, че на изпита дори ми се падна той - ти се смя със сълзи и не ти се вярваше, че и такава простотия има... И както предполагам си установила - запъване и грешки си имала само на въпроси, които по никакъв начин не касаят пряко твоя шофьорлък, ама като не им знаеш отговорите и на тях - гориш. Та, за да изкараш книжка в България - не се иска да си кой знае колко интелигентен, ами да го изиграеш "тъп и упорит" за листовките, да назубриш и важното и още толкова излишни глупости, че да минеш. Към днешна дата, ако мислиш, че мога да ти изрецитирам всичките налични категории и коя за какво е точно и детайлно - тцъ. За изпита ги знаех и рецитирах, като стихотворение.  :lol: Знам само, с притежаваната от мен категория какво мога и какво не мога да карам и това ми е напълно достатъчно. Ако реша да подкарвам нещо, което тя не покрива - тогава ще проверя каква друга категория ми е нужна за целта, не е като да не го пише на 100 места. Преди да забременея с Дани - много исках да си взема мотор, ама за него ми трябва специална категория и като си помислих пак същия тормоз да си причинявам, че изпит, че нерви, за да карам мотор 2 седмици в годината максимум - все отлагах. Пък вече след Дани - съвсем се отказах, предвид риска да си оставя детето сираче, заради тези си страсти. Имам едно скутерче на село. Над 50 кубика е и по закон - нямам право и него да карам, ама то на село пък - познай кой ще седне да те проверява, та си джиткам чат-пат с него де. Пък и то е сдухано горкото, поне половината му кончета са се споминали... :lol: Карала съм и пикап, който е над 3,5 тона реално, ама в документите му пише, че е по-лекичък, та и при проверка - формално не съм в нарушение.

За мен поне - местните правила и изисквания си остават излишно тегави, с много ненужна информация, която си длъжен да зубриш, като се пренебрегват наистина важните неща, часовете кормуване, паркирането и пр. От това - следват само два ефекта - хората са много склонни да си пазаруват книжки, или да правят нарушения, като тези, които споменах, че аз съм правила. Еми ся за да карам нещо дето е 300-500 кг. над категорията, която притежавам и по същество си автомобил, който по света се кара и като градска кола - няма да хукна да изкарвам още една категория и то по нашите процедури. Нищо сложно не виждам, да седнат, да проверят кой е най-тежкия в момента произвеждан джип/пикап и да направят категорията до неговите килограми. По същество - не се кара по-различно от по-малък джип все пак, ама...българска ни работа.

Ако оставаш тук и имаш чалъм да си караш с щатската книжка с някой и друг "трик", като напускане на страната поне веднъж годишно, че да започва наново да ти тече срока - най-добре така направи.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
М-и, нещо ви премята.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Ако оставаш тук и имаш чалъм да си караш с щатската книжка с някой и друг "трик", като напускане на страната поне веднъж годишно, че да започва наново да ти тече срока - най-добре така направи.
Даи това си помислих като вариянт.  Писах на ДАИ за изпита, но имейлът се връща. По закон е както казваш - би трбявало да съм само с изпит. Намерих и много евтини и кратки ( 30 дена ) курсове, ако все пак се наложи, кормучането в удобно за теб време, дори и вечер. Не ме интересуват колко са добри, не очаквам да ме научат да карам :-).

*

Bobbie

• *
  • 5701
Сетих се да попитам още неща из живота.

1. Продават ли се в България лепенки за закачане на неща по стените без да се пробива дупка? Или закачалки, които се залепват на стената, вместо да се завинтват. Ето тук има каквото имам предвид http://www.commandbrand.com.au/wps/portal/3M/en_AU/APACCommand/Home/Products/Catalog/

2. Как пазарувате хранителни стоки? Сега трбява ли човек да си носи торба с него или още са разрешени найлоновите пликчета?

Разполагам с малко място и искам да закача някои неща на стената. Наприемер детски неща закачам в едни джобове от Икеа http://www.ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=30303 . Също имам и един органайзер, в който си държа всякакви неща - батерии, фотоапарати ей такива. По принцип се закача на врата, но не знам дали ще стане в България. Та приемам идеи как да стане закачването в България, ако закачалките пречат да се затвори вратата. Мислех да залепя кукички като тези от горния линк.  Ето какво имам предвид ( за обуквки е, но аз държа други работи).

« Последна редакция: Август 21, 2014, 22:51:51 pm от Bobbie »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, на първи въпрос отговорът е ДА. Продават такива лепенки, както и закачалки с двойнозалепващо. Обаче, моят опит с тях говори, че не са особено качествени. Не държат много, започват да се разлепят, особено ако закачиш нещо по-тежичко. Зависи и на какви повърхности ги залепяш. Допускам и възможността просто аз да съм попадала на калпави. Купувала съм ги от най-обикновени магазини за домашни потреби.

Въпрос две - и двата варианта са възможни. Ако искаш си носиш, ако искаш си купуваш найлонова - да, найлоновата торбичка с дръжки, тип прозрачна се плаща, струва между 5 и 15 ст, зависи от магазина. По-плътните торбички, пак найлонови, са малко по-скъпи, между 20 и 50 ст. Най-обикновените найлонки без дръжки, тип плик са безплатни.

Въпрос три - кое не знаеш дали ще стане в България? Тук също продават такива неща, с различен вид закачане. Зависи на каква врата ще го слагаш.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Мерси много.

Въпрос три - кое не знаеш дали ще стане в България? Тук също продават такива неща, с различен вид закачане. Зависи на каква врата ще го слагаш.
Ами не знам дали ще станат тези металните отгоре на вратата, не знам дали вратите са с такава дебелина като тук и дали касите са като тук. Мъжът ми вика, че можело да се затварят различно и да не стане. Та искам да съм готова да ги закача. Искам да закача едно на вратата в банята и едно на вратата в моята стая, че иначе ще се заринем от дреболийки. 

*
Боби, слушай ся.... тук в България, ако искаш да телефонираш на някого - отиваш на площада, там има стойка, телефон с шайба и списък на чакащите. Чакаш. На пазар се ходи с кошница, която следва да си изплетеш сама... :lol: :lol: :lol:

А сега сериозно - тук се продава всичко, което го има и при вас. Ако не е 1:1 то е аналогичен продукт, но според европейският стандарт за нещо си (дебелина на врати например). В София - имаш ИКЕА - там ги има всичките тия енджъклами, няма що да ги мъкнеш от САЩ.
Пазаруването по веригите супермаркети, в МОЛ-а и другаде - се осъществява точно както при вас. За торбичките ти е казала Сикс, ако искаш - можеш и текстилни и хартиени да си купиш - стига да си истински еколог. ВсичкУ продават, пари да имаш. Все още на доста места и по по-малки търговски обекти - не можеш да платиш с карта обаче, това е важно да знаеш. Теб не те засяга особено, понеже ще си в София предимно, но го имай предвид ако тръгваш за по-затънтени места - носи пари в брой.
И също имай предвид, че връщането на какви да е стоки - не е като при вас, изключвам някои световни вериги за дрехи примерно. Каквото си купиш си е вечно твое в общи линии, все тая че си размислила по темата и защо. И да не дава Господ да опираш до гаранционно обслужване също така.

*

Bobbie

• *
  • 5701
А сега сериозно - тук се продава всичко, което го има и при вас. Ако не е 1:1 то е аналогичен продукт, но според европейският стандарт за нещо си (дебелина на врати например). В София - имаш ИКЕА - там ги има всичките тия енджъклами, няма що да ги мъкнеш от САЩ.
Ами за много неща ми е по-лесно да си ги донеса, а не първият ден да хукна да купувам или да седя в хаос.  Направо ги свалям със съдържаниeто и ги слагам в куфара :-). Този път поне имам доволно много право на багаж, нали съм с децата.
Не знаех, че има такива за врата, къде трябва да търся?

За пазаруването питам, понеже нали нещо забраниха торбичките.

П.П. Като каза за карта - трябва да си направя сметка в българкса банка ли, за да ми дадат карта, която да мога да позлвам? Предполaгам, че аkо си позлвам моята, ще има някаква такса.
« Последна редакция: Август 21, 2014, 23:33:44 pm от Bobbie »

*
Бе...забранили, това е Българияяяяяя. Просто забраниха да ни ги подаряват, сега трябва да си ги платим, ако искаме такива найлонови. Ако искаме еко - те са три пъти по-скъпи де. Идеята уж беше да ни склонят така да сме екологични като пестим от този разход. При 200 лв. сметка, така ме бъркат 1,50 за всичките ми торбички, че да не ти говоря.  :lol: Ама не, че от нееокологичност им налитам - просто нямам навик да си нося перманентни, а и аз като ида за 5 неща - купувам 50 (защото съм патка) и никога не мога да предвидя колко торбички ще ми трябват.
Пък и ги оползотворявам после - вместо чувалите за боклук (също найлонови) - тия ми вършат същата работа, та ги ползвам и по два пъти.

Носи си си твоите си там джаджи като имаш място за багаж, то у нас няма две еднакви врати в един апартамент  :lol: - това е "стандартът", та може и да паснат идеално, ако не - у нас това се решава с вълшебните способи - тесла, чук, пиронче, телче, двойнозалепващо...Мислиш, че се шегувам, ама не се.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Аз мисля, че е добра идея това с екологията. Тук доброволно някои хора го правят. Аз дори си купих 2 торби и ги държах в багажника - като отидеш в магазина им ги даваш в тях да ти пълнят . Обаче съм несериозна и нещо спрях да ги ползвам. Сега като се разговорихме и ще взема пак да започна и без това децата са по-големи, не е лошо да започна и тях да ги уча.

По този повод -  неимоверно много ме изнервя в магазина в БГ като ми стоварят нещата сама да си ги слагам по пликчетата и то не точно това, ами че те карат да бързаш или да си ги пълниш някъде другаде отзад.  Еййй, къса ми нервите значи. Все се чувствам като някаква овца дето я ръчкат с пръчка да върви по-бързо :-).

*
За това дали би имала такси на картата трябва да се информираш от твоята банката и да прецениш дали да си правиш карта в българска банка.
Аз като пазарувам си връщам нещата обратно в количката и после си ги подреждам по торбите, пък като забравя да си нося торби, в багажника имам руло чували за боклук и в къщи като ги изпразня си ги ползвам и за боклука  :lol:
*
Боби, в багажника ми има постоянно поне 3 от тия термо-торбите лятно време и поне 5 перманентни, био, дето са по 2,50 всяка в супера. Държа ги с доброто намерение другия път да си натикам покупките в тях. И като стигна до касата, особено като съм с малкия дзвер и цялата лента е фул с моите глупости, след мен хора и дето викаш - чувстваш се като овца дето ръчкат с пръчка... Ми грабвам няколко торби от касата и тъпча набързо в тях.
Май в Европа - не ти ги опаковат по касите нещата, масово. Поне не ми се е случвало това на мен в някоя европейска държава в супермаркет. Само в една верига в СЗ го правят това, ама ме дразбят защото опаковат некадърно и после пререждам. Да разделя хляба и белината барем.  :lol:

Бе найлоновите торби - все някак ги ползваме всъщност. Аз не виждам разлика в замърсяването, което причинявам, ако боклука ми е в специално купени за целта найлонки, или го натикам в найлонките дето съм взела от супера. Кофата ми е баш в размера за торбите на повечето хранителни вериги, които са и по-здрави апропо от чувалчетата за смет най-често. Та нищо неекологично не върша, ако изключим изобщо ползването на торбички от найлон по принцип. Ми друго за боклук поне - аз не виждам подходящо.

*
По принцип сам си слагаш нещата в торбичка. Не го прави касиерката. В някои супермаркети са толкова бързи, а няма място двама души да си опаковат нещата едновременно. Просто ги слагам супер бързо обратно в количката и след касата има нещо като рафт, където си изхвърлям някои опаковки (основно картонени) и прибирам всичко в торби. За боклук ползваме някакви специални, които 80 % се разграждат. Така че избягвам найлоновите от магазина. От тези, където са плодовете (гледам да са без, ако са само две тиквички или три ябълки, но не мога да купя кило сливи например така), слагам на нейно височество мръсните памперси.
Перилни и почистващи препарати ги слагам също отделно от храната.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Е, значи тук сме супер разглезени. Тук си слагаш нещата на лентата и им даваш количката и после си я взимаш пълна с твоите неща. Аз си разделям продуктите по лентата така, че да се паднат горе долу така както ги искам.  Често има човек, който само това прави - слага нещата в торбата, докато касиера ги таксува. Ако няма друг човек, касиера го прави докато се занимаваш да плащаш на машината с карта, а може и ти да помогнеш. Това е в абсолютно всеки магазин, независимо дали за домашни потреби, дрехи или хранителни стоки, като в някои ти подават пликчето на теб, примерно ако са дрехи. Никой не те кара да бързаш и всеки чака търпеливо другия пред себе си. Като почнат разни баби да пишат чекове обаче дори и аз се изнервям малко. Но няма ръчкане, когато свърши, тогава. Това ръчкане много ме дразни. 
« Последна редакция: Август 22, 2014, 05:44:16 am от Bobbie »

*
Тук ръчкането предимно е от клиентите, продавачките си чакат.
*
боби, специално за пазаруването момичетата са ти казали, слагаш 3-4 еко торби в багажника, моите са от плат, на зачатие, отделно имам и 1-2 найлонови в които да сложа месо например, ако потече ползвам за боклуци, ако не, използвам отново :)
много мразя да купувам найлонови торбички, защото след това трябва да изхвърля, а нали съм малко луда на тази тема :wink:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
такива закачалки за врата имам няколко у дома. продават се в икеа, джъмбо, периодично в големите хипермаркети, вероятно и другаде по разни железарии и прочие.

въпросът е, че не можеш да обикаляш магазините за всяка дреболия, губи се време. ако имаш възможност, донеси си каквото ти е нужно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!