Ама онова ми образование (излишното дето ти го разправям) съм го учила наистина, не съм си купувала изпитите.
Не е излишно, щото без него аз примерно не мога да си направя подобна оценка. Знам, че ми се иска да има регулация, но не мога да се аргументирам в глобалната картинка защо това би било добре, само от собствената си камбанария мога да гледам.
A, аз като мога да се аргументирам, че много важно.
Нито аз, нито ти ги решаваме тези неща все пак. Просто погрешно се разбира от повечето хора, че "регулации на пазара" в смисъла, в който аз ги пиша е равнозначно на планова икономика (каквато имахме по соц-а).
За средностатистическия американец пък какво означава - ти знаеш много по-добре от мен. Те решават, че така държавата ще им посегне на свободата и правото на "свободна стопанска инициатива", ще им отнеме правото да гонят хипотетично неограничена печалба от дадена дейност и пр. Всъщност обаче - разумната регулация в дадени сфери, защитава собствения им бизнес, инвестиции и доходност от същия, защото ако я има - няма чалъм да се раздуват такива финансови балони, като сега. А когато се раздуят - стига се до криза с ликвидността (както последната с жилищните ипотеки при вас) и го отнася баш редовия гражданин, който остава без жилище, изгаря с парите които е дал до момента + че продължава да дължи пари, които няма.
Или пък по примера на здравната ви система - отваря се възможност в дадена сфера да се правят спекулативно високи печалби, да се искат нереалистично високи цени за дадени стоки и услуги, понеже всеки имал правото да реши, че стоката/услугата Х, която предлага - не следва да има цена малко от малко вързана със себестойността на същата. Ти сама каза какви пари са дръпнали за първото ти раждане, че и за второто пак е ненормално висока сумата и абсолютно необоснована. Реално някой е прибрал хиляди долари за това, че ТИ си извършила един физиологичен процес, който не генерира болнични разходи. Слагам разходите за сградата, сметките по нея, заплатите на персонала, който те е наблюдавал, епидурала...и няма никакъв шанс това да струва реално и 500$, да не говорим за 1000, да не говорим пък за 10 000$. Или твоя познат, който попаднал в спешното и хоп - 4000$ сметка
Но понеже няма грам държавна регулация на този пазар у вас и в чисто икономически план - болничните заведения са "на равна нога" с магазините за дрехи и храни, или фабриките за производство на нещо си - то следва, че болниците могат да си гонят каквито им щукне норми на печалба, понеже уж се намират в конкурентна пазарна среда, която се саморегулира. Да, ама в този сектор не е така, като в други. Не е, защото ако не щеш да им плащаш услугите на тези измислярски цени - нямаш алтернатива. Не можеш да се откажеш от ползването на здравна помощ, така както можеш да се откажеш от купуването на скъпи обувки, твърде скъпа бутилирана вода, или пържоли. И никоя болница няма да намали драстично цените си, за да е конкурентна на другите болници, понеже всички болници са наясно, че щеш не щеш - ще идеш и щеш не щеш - ще плащаш колкото искат, понеже нямаш друг вариант, ако искаш читава здравна услуга. Заради тези раздути цени пък - се отваря страхотна ниша за вашите застрахователни фондове. Колкото и да ти е скъпа здравната застраховка, все е в пъти по-малък разход от този, който ще имаш, ако се наложи да си платиш на болницата от джоба в момент на нужда. Ако има държавна регулация у вас за тази сфера - качеството на здравните ви услуги няма да падне, а ще спаднат спекулативно високите печалби на всички по веригата. Освен това, много повече американци ще имат достъп до качествени здравни услуги. Ама секторът си има силни лобита и те естествено ще застанат на челна стойка, но ще си бранят високата (и необоснована) доходност от дейността със зъби и нокти. Ще се позовават на Конституцията, неограничените си права и свободи, ще бълват глупости, че регулациите са комунизъм...както правят и сега де.
Либерализма като икономическа теория Боби - залага на това, че ако всеки икономически агент бъде оставен и стимулиран да си гони личния финансов интерес без държавна намеса в дейността му, то по естествен път ще се постигне равновесна (и реална) цена на предлаганата от него стока/услуга. Което е така в голяма степен, но не важи за всички сфери на бизнеса. Това, за което говори Смит е, че когато всеки гони личната си печалба, без да бъде ограничаван по никакъв начин - от това следват блага за цялото общество. Следват, защото аз ще произведа нещо и ще мога да ти го продам на теб на цена, която ти си склонна и считаш за разумна и допустима да ми платиш за него, а не в пъти отгоре. Ако настоявам да ми платиш нереалистична цена за това нещо - ти просто няма да го купиш и аз ща не ща - ще трябва да намаля цената до наистина разумната и справедливата за него и тогава ти ще го купиш. Т.е. цената ще се саморегулира до реална по пазарен път т.нар. "невидима ръка". От това следват ползи за теб и мен. Аз произвеждам продукция, реализирам я, генерирам печалба за себе си, отварям работни места, давам хляб и на други хора. Ти пък задоволяваш своя потребност от стока и услуга. Ти пък в своята сфера - също си свободна да си продаваш труда (произведеното от теб) на каквато цена прецениш. Аз ще си го купя, ако цената ме устройва т.е. ще те принудя да ми продаваш на разумна и реална цена, не на спекулативно висока. И те така - върви бизнеса, всички генерираме и потребяваме блага и цъфтим. Ама на теория. Пък на практика, когато ти имаш нужда от стока/услуга, за която ти искам безумна цена, ама тази стока/услуга не е нещо от което можеш да се откажеш, да отложиш като разход и пр. (като здравето) - ще платиш колкото ти искам и няма как да настъпи саморегулация. Ще си те дера колкото си искам, ти ще си плащаш и това е. Иначе - трайно увреждане, или смърт. Пък ако ти предлагам картофи за 100$ килото - не си луда да ги купиш естествено. Ама ако не ги продам за месец - те ще изгният и ще се набутам. Затова просто ще ти ги продам на прилична цена, без да алчнея, защото нямам мегдан да го направя. Не знам дали разбираемо обяснявам...
Та написаното дотук си е чист либерализъм, който в световен мащаб доказано се проваля напоследък. Причините за провала му са много и са взаимносвързани, като една от главните е, че съвременният свят и живот - не са това, което е било преди 200-300 години. Икономиката в днешно време, начините за правене на пари, методите на разплащане, редица стоки и услуги не са били дори фантастика по времето на Смит. Примерите в неговия труд са за размяна на стоки от типа сандали срещу мотика, а сравнителните и абсолютни предимства при външната търговия са предимно с примери за аграрни стопанства.
Актуалните сега икономически тези са, че следва да има държавна регулация в невралгични за живота на обществата сфери, такива касаещи националната сигурност, такива касаещи пряко живота и здравето на населението, такива имащи отношение към чисто физическото оцеляване на населението (базови хранителни продукти, цена на питейната вода и пр.). Разбира се - тези регулации не следва да спъват възможността за печалба на икономическите агенти, а само да ги възпират от гонене на спекулативно високи цени за сметка на масата граждани. И по икономически и по политически причини - има здраво дърпане от 100 места да се вкарат такива регулации. Нормално. Който е захапал не кокала, ами сочно бутче - няма да го пусне доброволно и без съпротива разбира се. В Европа обаче, тенденцията е много видима, избират се леви правителства, които именно настояват за подобен тип регулации. Естествено - "лявото" в западна Европа не е като този цирк БСП в България и съвсем няма връзка с комунизъм.
Левите политики в нормалната част на Европа целят по-добър стандарт на живот на масата от населението и орязване на пипалцата на онзи малък процент хипер-богаташи, които често са такива, заради спекула, или монополно положение на пазара. Но са в монополно положение, което не попада под ударите на антимонополните закони и няма как да ги ударят по този начин. То и при вас има антитръстово законодателство, но няма как да се докаже, че болниците ви имат негласно споразумение да бримчат такива цени. Т.е. няма как да го докажат в съд, че оттам да ги натиснат да смъкнат. Та опцията е държавата да реши да въведе регулации за едно и друго, пък те са свободни да си решат дали ще работят на регулиран пазар, или ще се откажат като не им изнася общата икономическа рамка за съответната дейност. Никой не би се отказал, защото пак ще са на печалба, няма да се набутат. Просто ще печелят по-малко от сега.
Свате, ти знаеш де, ама за другите...баш същите съмнения имах относно собствените си знания като наблюдавах управлението на една, или друга нашенска фирма. Ма то фирми та фирми, та директорите им с м'найсе магистратури и тежки (поне на хартия титли)... И аз така си виках: "Брех да му се не знае, смятай колко съм тъпа и как нищо не съм научила реално в университета, след като в тази ситуация аз бих направила това, това и това, па то коскоджамити директор, пък със стаж...прави някакви дивотии (поне според мен)". И се самоубеждавах баш като тебе, че то икономиката има много направления, аз си поназнайвам в моето, ама то то това дето го правят тия ми ти висши кадри, ще да е нещо много по-сложно и хай, дето ни съм го чела, ни съм го чула някога и затова просто не разбирам техния "висш пилотаж". Докато в няколко ситуации не се убедих от практиката, че то тяхното не било висш пилотаж, ами чиста неграмотност и не е, че аз съм толкова проста да не разбирам, ами то не било за разбиране, щото дето викаш...т'ва няква марсианска икономика ще да е дето са го учили.
За по-сигурно - сравних си знанията с практиките в няколко успешни чуждестранни компании - ами те ония "идиоти" видиш ли - правят това, което аз съм учила и бих направила, та не - не е повредата ни в моя, ни в твоя телевизор явно. Пусто да опустее - що не ни назначат нас с тебе на ключови позиции в държавата, че да видиш как ще цъфнем за норматив
Това самоирония разбира се. Иначе - напълно съгласна, че то икономиката в практическата й част не е директно прилагане на някакви теории дето си назубрил, а умението да мислиш и разбираш икономическата обстановка, въз основа на научените базови постановки и механизми за функция на пазара, че на база тези знания - да извършиш някакви уместни икономически действия в съответна ситуация... Мислене и разбране муЙ майката, ама вЪр го обясни на куп "колеги". Дето имам усещането, че само за Смит са чували и нататък явно са бягали от лекции. Що школи и имена са след него - знаеш, ама като си говоря с някои "разбирачи" - зер единия Адам Смит знаят, че и него не са разбрали баш баш обичайно.