0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
В Германия зависи от магазина, но в по-евтините като Лидл, Алди, Пени и прочие продавачката почва да маркира следващите стоки, независимо дали ти си готов или не. А са и невероятно бързи.
В по-големите вериги изчакват.

*
Като се замисля, май у нас в повечето вериги (хранителни) - нито ти опаковат на касата продуктите, нито пък те изчакват да си ги преместиш барем в количката, не в торбите направо. Едно, че другите клиенти натискат, все едно самолет гонят, друго че и касиерките рядко се сещат да те изчакат да си събереш нещата, преди да започнат да маркират тези на клиента след теб. В общия случай - като ти цъкнат общата сметка - започват да маркират на следващия, дори преди да си платил своята. Мен честно казано - много ме дразни този момент и винаги на касата ми е някакво напънато заради тези прийоми. Отделно, че когато пазарувам от хипермаркет - аз пазарувам поне за седмицата и нещата са много и от различен вид. Просто живея на такова място, че за разни дреболии - хляб, мляко, кило домати - има малки дюкяни на по 10 метра от нас и за такива неща - ходя там. Като отида да пазарувам във верига обаче....еми взимам кашонче 24 бири да кажем 2 стека минерални води, прахове, сирене, кашкавал, кафета, препарати, зеленчуци, някакви замразени храни, меса, маслини, салфетки т. хартия ....абе буквално по малко от всичко дето го има.
И с ей това на касата - ставам луда как да го наместя пак в количката, така, че тежките неща да са долу, тия дето се мачкат отгоре, ама да стане и бързо....много е неприятно. Факт. И после вече, на някой рафт след касата - захващам да нареждам в торбите.

За мен поне - не е нужно някой друг да ми опакова нещата, напълно стига касиерката да не започва да маркира покупките на този след мен, докато аз не си сложа в количката (торбите), поне 90% от моите си покупки. Нищо сложно не виждам, но не го правят това. У нас - не зависи дали пазаруваш в евтина, или по-скъпа верига. И в Лидл и в Кауфланд правят така и в Била и Карфур (които са по-скъпите) - пак така. Ако случиш касиерка, която все пак да те изчака е чисто случайно и е по нейно усмотрение, не е политика на веригата де. Само в Карфур, в началото като отвориха, на касите им имаше втори човек, който слагаше вече маркираното в торби вместо теб. Но това беше за месец-два, после нямаше такива хора, сега има, ама чат-пат...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Мерси Джам, поне ще го имам предвид, ако не мога да донеса. Тези неща ми вършат страхотна работа. Държа си в офиса там неща - фотоапарат, батерии, кабели за разни неща. А в детската съм срязала едно на половина и държа там детските обвки, а одолу на вратата съм залепила закачалка за якета ( тук нали нямаме антре като при вас, само една малко квадратче).

въпросът е, че не можеш да обикаляш магазините за всяка дреболия, губи се време. ако имаш възможност, донеси си каквото ти е нужно.
Именно. Плюст това се замислих вчера, че имам доста на брой такива дреболийки, които не са скъпи поотделно, правят ми живота по-лек, но ако тръгна да ги купувам всичките, ще си събере вероятно доста висока сума, която не виждам смисъл да давам, след като не знам дали няма да съм там само тези 4 месеца.

Миналият път една позната ми викаше не носи това, не носи онова - не ми трябвала четка за зъби, защото имало. Ми аз знам, че има четки за зъби и конци, ама като кацна от самолета, първата работа не ми е да отида да си купувам четка за зъби. Много от тоалетните принадлежности си ти трябват веднага, ако седи.

Стефи, няма да имам багажник :-). Нямам кола. Не знаех, че има торби на Зачатие.

Жбрул, именно това с маркирането на следващия, като моите продукти са още там, ми къса нервите невероятно. Мисля да почна да питам, не може ли да изчакат докато поне си ги сложа в количката, макар да не съм оптимист за реакцията, която ще получа :-). Сестра ми ( тя живее в Англия) като слезнала от някакъв рейс в София, казала на шофьора "Благодаря, че ни возихте" ( тук така правят също - благодарят като слизат), а онзи и казал "Тая, па".  Щом за непривична благодарност вместо да се усмихне така се държи, какво би било за критика :-).

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
българинът масово е простак, Боби. за съжаление, ще се убедиш лично в това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
В моята околия не винаги опаковат на касата. Зависи колко дълга е опашката. Аз обаче винаги си пъхам стоката по торбите, дори когато ми помагат. И всички касиери остават доволни и благодарят.

Мен ме дразнят неимоверно клиентите, които стоят като изтукани до касата с ръце в задника, докато една грамада народ виси отзад на опашка, а касиерът вади, маркира, трупа и после опакова. Ми размърдай се, примадона, нали после баш ти ще ги буташ същите тия храни по паркинга и ще ги влачиш до собствения си хладилник.
*

Bobbie

• *
  • 5701
цигу, разбира се, че ако чакаш помагаш. Но в  нашият магазин специално те са ги сложили, преди да съм платила.

Джам, единственото, което държа да не променя в себе си е да не се оставя поведението на другите да ме определя мен.  Вероятно няма да ми е толкова трудно, имайки предвид, както знаеш, че популярното мнение не ми действа :-) . Ще видим. Навсякъде има простаци и тук се псуват и си показват средни пръсти от колите.  Но в България има и достатъчно хора, които не са простаци.
« Последна редакция: Август 22, 2014, 18:43:08 pm от Bobbie »

*

Bobbie

• *
  • 5701
Ползвате ли сушилня? Обмислям дали да купя нова перална машина на свекърва ми, че онази прере по 5кг, пък на мен честно казано ми е много малка. Старата има сушилня, която въобще не ми харесва, мачка дрехите, суши сума ти време, абе не е добра, та не я позлваме. И сега се чудя дали не са ги направили по-добри или просто да си купя само пералня? Понеже цените са двойни и миналият път ги дадохме без реално да има смисъл поради скапаното и сушене, та се чудя дали да давам повече или само пералня да си взема
Ако е само пералня харесах ето тази https://www.technomarket.bg/products/09110006/whirlpool-awo-c-81200, мисля че е добра цена и 8кг не знам дали са добре, но предполагам е предостатъчно, че да не се скъсам от пране с тези 2 деца.

*
Боби, нашата пералня е за 7 кг пране име достатъчно. Два пъти седмично пера детдките дрехи, два пъти (бели и черни) - нашите. Отделно хавлии или там каквото друго се събере.
Сушилня и пералня в едно не съм имала, но момичетата тук казаха, че не препоръчвали, защото прането от една пералня трябва да го сушиш на два пъти.
Аз имам вкъщи и я ползвам за чаршафи и през зимата, когато не мога да простирам навън.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Тази пералня е 8 кг, затова предимно я избрах, но идея си нямам какво е това обаче като обем. Ти казваш колко на седмица, но пак не мога да преценя, понеже аз пера по-малко, но пък мъжа ми си пере сам дрехите, та не знам. Тукашните перални са доста голями, но не ги дават в тежест и не знам как да сравня. Да бяха дали поне обема на барабана, че да се ориентира човек. 

*
Ползвала съм комбинирана пералня със сушилня (Фагор) и не бих повторила. Сушилнята се развали след 3 г. употреба при това не беше интензивна, защото тогава нямахме дете. Та още 2-3 г. си я ползвах само като пералня. Ако разполагате с място и държиш на сушилня моя съвет е за два отделни уреда. Сегашната ми пералня също е 7 кг. и ни е напълно достатъчна. Приблизителните вътрешни размери на барабана са 45 см. диаметър и 30 см. дълбочина.
« Последна редакция: Август 22, 2014, 23:55:28 pm от Dodich »
*
Казвам, че стига за семейство. :-)

*
Моята сушилня също си е отделен уред. Аз поне не познавам някого, нито пък съм чела някой имал 2 в 1 пералня и сушилня да е доволен. Все тая каква марка. Иначе като обеми, най-големите, които съм виждала тук по магазините са за 10 кг., на Самсунг (силвър йон мисля се водеше серията). Всъщност - на такава налитах като правихме предния апартамент, още нямах дете, ама пак пране, пране, пране. Питай ме отде толкова пране у нас, ако мога и да ти отговоря, ама...ден без да съм пуснала пералня - нямам. Та онази много ме привличаше с огромния си барабан (двойно на стандартните), ама Иван се запъна, че трябвало баш АЕГ да се купи, а и "компот ли съм щяла да варя в тоя казан" (ама нали не переше той). Но има и огромни перални де.
Пералнята все ще я харесаш някаква, ама за мен, за България, за София баш - без сушилня не се оставяй, че и с две деца... Поне си харесай някаква и ако ще оставаш по-дълго - направо купувай, пък място все ще й се намери. Тя само контакт иска все пак. Моята сушилня е в коридора например, хем ми е удобно, хем зимно време го отоплява  :lol:

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, сушилня само отделна. Аз ползвам интензивно, особено зимата, много съм доволна. Обемът й е по-голям от този на пералнята ми /така и трябва/, има всякакви програми и си я ползвам с кеф. Сега лятото я пускам доста по-рядко, но пак я ползвам. Нямам достатъчно място за простиране, само един сушилник.
Мисля, че стандартна пералня ще ти свърши работа. Имай предвид, че когато е с по-голям обем, понякога не можеш да събереш дрехи за едно пране повечко време. Аз пера на детето дехите отделно, като разделя и нашето пране на черно, цветно, бяло - чаршафи, хавлии и от сорта и понякога не мога да събера за една пералня конкретна, пък коша ми пълен иначе. То вярно, че има и половин програми, ама аз не съм им фенка.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
Додич, много благодаря , че я премери. Аз пък отидох и премерих нашият -55 см е широк и е 40 дълбок, значи е близо 1/3та разликата в обема. Мисля, че всички тук са такива, поне аз по-малки не съм виждала.  Навремето казвах, че ако искам нещо американско в България, то е да си взема американска пералня и сушилня. Явно това не се е променило :-).
 Сикс, никакъв проблем нямам да  събера 2 такива перални  на седмица, само за мен и децата :-). Аз не я пълня плътно до горе винаги, ама повече от половината определено си пълня на всяко пране. Моите дрехи отдавна спрях да ги разделям и пера с хладка вода и няма проблем. А като пера чаршафи или одеала винаги е претъпкана. Не съм убедена, че 5килограмовата пералня на свекърва ми може да изпере одеало.
Вероятно тогава поне 8кг ще взема. Ама почва да се чудя къде ще ги простра :-) ?

Жбрул, не е голяма тази 10 кг, точно си е :-). Няма място бе човек, това е двустаен апартамент, като в дядовата ръкавичка ще сме и без това. Най-много да я изкарам в коридора на блока :-).

Мерси ви за мненията за сушилните. Тук са на газ и ток , духат яко и трябва дупка да излиза каквото са издухали. Нашата е в гаража и има дупка в стената специално за нея. Щом за само на ток, това е лесно. Пак нямам къде да е сложа де, но ще го имам предвид за в бъдеще, а комбинирана сега няма да купувам.
« Последна редакция: Август 23, 2014, 01:59:27 am от Bobbie »

*
Тия сушилни, които имат нужда от комин са по-стара генерация мисля. Сега имат едно "чекмедже" отгоре и там събира водата, изсипваш си го и това е, някой могат и към канал да се свържат.
Как перето по 1-2-3 перални седмично?! Моето дете беше болно миналата седмица, та прането се "разреди" до 6 перални за седмицата, но в повечето случаи са над 7, поне веднъж дневно пералнята пере. Аз си деля дрехите цветово, барабана е 6.2, никога не съм теглела колко са толкова дрехи де и сигурно не го пълня :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
Тия сушилни, които имат нужда от комин са по-стара генерация мисля. Сега имат едно "чекмедже" отгоре и там събира водата, изсипваш си го и това е, някой могат и към канал да се свържат.
Не знам дали са стари, но са по-добри със сигурност.  Те духат яко въздух докато въртят и и той все пак трябва да излиза от някъде. А тези за които говриш кондензират само, но мачкат понеже не духат.  Моята сушилня ми суши пълна пералня  за един час максимум и дрехите излизат изгладени почти, а и няма чекмеджета за празнене. Честно казано, аз поне не мога да си представя по-добра сушилня, освен ако не ми суши 8кг за половин час. Общо цялото ми пране е изпрано и изсушено и практически е като изгладено, за 2 часа. Ако някога имам възможност, точно такава бих си взела. Онази тъпа сушилня която купихме в София, пере 5кг, суши 2,5. кг и и отнема 2 часа да изсуши няколко чифта гащи и чорапи.

7 перални колко големи переш? Аз пера по 2 , ама моите са големи, та вероятно е същото като при теб.  Тази седмица съм изпрала 2 само за децата, но моя не съм пускала. 

П.П. Значи прочетох за сушилните. Имало с обдухване и с кондензиране. Аз определено гласувам с двете ръце и двата крака за тези с обдухването.  Макар че баща ми има една, която е нова и не знам каква е но до колкото го знам, съм убедена, че е последен писък на модата. Та тази сушилня не ми намачка много дрехите, но пак отне по-дълго и като цяло не сушеше толкова добре.
« Последна редакция: Август 23, 2014, 09:44:15 am от Bobbie »

*
Боби, американските перални и сушилни са огромни, те са за големите жилища в който живеете.Тук в една панелка те биха заела мястото на бокса.При нас всичко е по-малко като външен вид, обем и т.н.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Маги, не мисля, че е много по-голяма , поне нашата. Не е от тези огромните, знам за кои говориш, едни високи. Те  много ми харесват на мен лично, но наистина са огромни. Но нашата като я гледам, да е малко по-широка (утре като стана ще взема да я премеря :-) ) а на височина е като тази в София.   Иначе да, тук като цяло  всичко е по-голямо. Но те и не ги държат в кухните, Една колежка беше на специализация в Португалия и снимала пералнята, че била в кухнята, такова впечатление силно и направило. Нашите пералня и сушилня са в гаража. В България има много къщи, които  не са по-малки или пък имат гаражи или мазета и имат къде да сложат по-големи уреди

П.П. Вместо да меря видях на интернета като нашата пералня е широка 67 см, а тази дето я показах е 59 см ( или 63см, не съм наясно коя е широката и коя тясната част, май назад е по-дълга) Не е голяма разликата значи.
« Последна редакция: Август 23, 2014, 10:09:16 am от Bobbie »

*
Ходих да меря пералните(по стечение на обстоятелствата и старата е тук)  :lol: та външно са 60/57 и двете като 57 е дълбочината, височината предимно е 80-85. Някакъв стандарт мисля са тези размери, защото който търси по тясна или плитка си знае, че търси нестандартен уред. 50/30 ми е барабана, примерно сега изпрах работни на мъжа ми: 2бр. яке(не са дебели едното за дъжд, другото с лека подплата), 1 блуза, 3 тениски, 3 къси панталони и още няколко дреболии-това е около половин пране, предимно другите ми са по повече, но просто у нас се цапа. Детето като е здраво да преобличам 3 пъти е нормално, има и лоши дни  :lol: чаршафи поне веднъж седмично(случва се да излее или да ми омаже с нещо), моят мъж хем му е студено хем се поти та 3-5 тениски на нощ и така, събират се  :D
По новите сушилни сушат примерно по-дълго на по-ниска температура с цел да не прецакат дрехите. Моята е по-малка като килограми 1-1.30 е времето за което суши, тъй като си местя цялото пране в нея, като са в повече ги мачка иначе не. Твоята няма контейнер за вода просто, защото си излиза през комина, не че тук не се намират такива сушилни, просто в мокрото не ми беше удобно да е такава и да разнасям до килера не искам.
За тази перално-сушилня просто самите уреди не са добър вариант, не е вашата само.
пп. Ако решиш да се пренасяш тотално си носи и уредите от там, тук също и хладилниците са по-тесни и различни  :D
*
Моята сушилня Боби е кондензен тип т.е. няма коминче. Мога да си я турна баш където ми щукне, само контакт да има.  :lol:  Всичко суши перфектно и го вади изгладено (аз не гладя и никога не съм) вкл. програма за сушене на ски-екипите ни има. "Миеле" е като марка, цената беше соленичка, около 2400 като я взимахме (бях бременна), може и това да има значение, че не дава "бъгове" като други сушилни конденезен тип, не знам. Но категорично нямам грам забележка към работата й. Немска си е, пише си на немски всичко по нея, там си е правена (не нейде из ЕС, като скапаната ми съдомиялна например). До миналата година я ползвах приоритетно в студено и гадно време. Ама сега я ползвам нон стоп, понеже ме мързи да простирам  :lol: :lol: :lol: и като има и лесно - въртииии.

Вярно, че в България, дори в къщи и големи жилища - пералнята по правило се слага в кухнята. Не знам защо е така, явно навик. Аз лично, в моите си жилища никога не съм я слагала в кухнята. Търся й място оптимално близо до зоните, в които обичайно се събличам, където си държа коша за пране и пр. Сега ми е направо в банята пералнята (поради липса на място да си направя т.нар. мокро помещение направо). До пералнята ми е коша за пране, оттам - директно в нея, после вадя в един кош и сушилнята ми е на 3 метра в коридора. В предишния апартамент - специална ниша зидахме за пералнята, с вратичка като на гардероб се затваряше, беше до голямата баня, между трите спални и сушилнята - пак така във вътрешния коридор, на 2 метра от пералнята. Ако нещо не налага да я сложа в кухнята (липса на друго място, изводи за вода и пр.) - никога не би ми хрумнало там да сложа баш пералнята си.