Боби, от личен опит с въпросната марка - мога да потвърдя писаното от
Мишанта поне за микровълновата. Още си работи безгрижно една такава, в майкини е и е над 15-годишна със сигурност. Пералня, точно Whirlpool си купих като студентка, не помня за какви пари точно, ама беше относително скъпа. Като се прибрах от София, изхвърлих старата на майка ми и сложихме моята. И си пра с нея до тази пролет (значи близо 14 години е ползвана). Проблем имаше веднъж, преди година, нещо със затварянето на вратичката й, някаква пластмаса се беше счупила. Ама щом гаджето й я поправи с някакво лепило само и повече не се счупи - не е било сериозно. Обаче март-април някъде - направи и проблем с помпата (явно). Пере каквото пере, ама вече на изплакването - не можеше да наеме да изкара водата. Предполагам, че и този проблем не беше скъп, или сложен за решаване - я ремонт на помпата, я замяна с нова, едва ли струва милиони. Ама понеже майка ми вече си беше харесала нова пералня и хич не си играхме тази да я поправяме, ами я подарихме. Но и при това положение - не мога да кажа, че марката нещо е халтава, 14 години ударно ползване, не е като да ти се прецака на първата година я.
Аз по случайност - докопах яката далавера с перални точно.
От сърце ме е яд, че при мен не влиза стандартен размер с дълбочина 60 см., ама пък "обзаведох" половината си приятелки вече с АЕГ, от скъпите им серии перални...за по 250лв. бройката. Просто на моето село, едни от хората дето имат магазин за дрехи, имат и сервиз за бяла техника в Стара Загора. И някакви там роднини в Германия и поне веднъж в месеца се кара оттам бяла техника втора ръка. Та постоянно зареждат перални АЕГ, оглеждала съм ги в детайли, не личи по нищо да са ползвани дори, въпреки че са разбира се, мисълта ми е, че са в перфектно състояние и са си правени в Германия за Германия (важен момент). И преди да ги пуснат за продажба - все пак сервиз за такива неща имат хората - тестват ги за някакви проблеми, ако имат - се отстранява, че тогава чак се продават. Ама се познавам със собственичката и ми каза, че баш пък за пералните АЕГ - не се е случвало някоя да има проблем. "Новата" на майка ми е точно такова АЕГ, оттам я взехме, за 250 лв. Само ще ти кажа, че е същата серия и клас като моето АЕГ, което 2006-а година купих за 1300лв., но нейната е поне 3-4 години по-нова версия....за тия пари
Не очаквам следващите 20 години (минимум) да се развали каквото и да било по нея. Та като осветлих приятелките си по този въпрос, някоя като ще си сменя пералнята - хоп едно комби, кацат на село, забърсват си такова АЕГ и са доволни до една. (трябва да взема да си искам процент вече от продавачите
). Ама ти го разправям това изобщо, само за инфо, че и на теб мога да взема такава (ако не те хъсва, че е все пак ползван уред), но за тази марка и качество - просто са смешни парите, ровни и виж "АЕГ лавамат" колко струват нови в магазина, па не са й наистина немски вече по нашите магазини.
Та ако решиш, само трябва да измисля как да ти я пратя в София една такава.
http://www.technomarket.bg/products/09127856/aeg-l-76485fl за тези става дума, като серия. Е, разбира се не са последните модели (тези на село), ама горе-долу имат същите функции. Новите модели са повече фейслифт и вместо врътка за програматора имат бутончета да кажем, повече електроника (на което аз лично не съм фен де) ей ткаива неща, ама като функции - не виждам нещо вари какво си различно от моята такава дето ти казах, че е вече 10-годишна.